FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


2009-01-27

HUNDUNA meghívó Agro+Mashexpo-ra, január 28-31.

 

Részlet az ExpoMagazin aktuális számából:

A bioenergia hasznosítása kapcsán olyan cégeket kerestünk, amelyek az erdőgazdasági, mezőgazdasági üzemeknek teljes gépparkot kínálnak az energiaültetvények műveléséhez. Így találtunk rá a HUNDUNA BT-re, amelynek vezetőjével, Nadobán Erikával beszélgettünk a cég kívül-belül virágokkal díszített, hangulatos irodájában:

 

- Természetesen az első kérdésem: miképpen döntötte el nő létére, hogy belevág egy bioenergiával kapcsolatos, gépforgalmazási témába?

- Valószínűleg úgy, mint akárki más - válaszolta mosolyogva beszélgetőpartnerem, mivel megszokta már a "kötelező" kíváncsiskodást. Az élettapasztalatok és a témával kapcsolatos folyamatos érdeklődés, ismeretségek és az elvégzett munkák - szinte minden ment a maga útján. Az persze elég fontos összetevője az életemnek, hogy nagyon kíváncsi típus vagyok, és mindennel szeretek tisztában lenni, ami érdekel. Rengeteget olvasok különböző témákról, természetesen a munkámmal kapcsolatosan is. Szerencsés egybeesés az életemben, hogy szeretem csinálni azt, ami a munkám - hiszen csak így lehet az ember igazán sikeres. Folyamatosan meg van a kapcsolat az ügyfeleinkkel, akik jelzik az igényeiket és elképzeléseiket a saját területükön. Mi megpróbáljuk megtalálni azokat a speciális gépeket, amiket ők kérnek, valamint a szakvásárokon mi is gyűjtjük azokat a rendszereket, amik itthon még ismeretlenek. Folyamatosan bővítjük a gépcsaládokat a különböző területeinken, és próbálunk jelen lenni azokkal a mezőgazdaság, vízügy, közút, építőipar és erdészet területén. Soha sincs megállás, mert a vevőink elvárják tőlünk a tájékozottságot és a segítséget, a munkájuk során felmerülő problémáik megoldását. Az igazság az, hogy jó érzés adni, és még jobb érzés azt látni, hogy pont arra volt szüksége valakinek, amit mi éppen neki szántunk. A cégünk mottója: "A vevőnek mindig igaza van", és mi sokat tanulhatunk a tapasztalataikból, amelyek jövedelmezőek lesznek később mindenki számára.

 

- Tapasztalatai szerint milyen gépi háttér szükséges a bioenergia "kiaknázásához"?

Elnézését kérem, amiért egy kissé elkalandoztam az Ön által meghatározott témáról, de ezt lényegesnek találtam elmondani, része annak a területnek is. A világválság, ami felé haladunk, nálunk is elindított egy célirányosabb érdeklődést azon területekkel kapcsolatban, amelyekkel időt, pénzt és energiát tudunk megtakarítani. A mostani válsághelyzet a gáz területén várható volt, de a készülődés már érezhető volt, jóval annak a kirobbanása előtt. Az elmúlt 2 évben megnőtt az érdeklődés az erdei vágástéri hulladék hasznosítása, a brikett, a pellet és a komposzt témával kapcsolatosan. Cégünknek sikerült megtalálnia e témákkal kapcsolatban a legjobb gépeket. Egész gépcsaládokat állítottunk össze, komplex megoldást kínálva minden területre. Az erdők, gyümölcsösök, szőlők levágott hulladékai eddig a területeken maradtak és valahogy bedolgozódtak a talajba, de nem volt ennek a hulladéknak a szerepe kellően átgondolva. Ma már tudjuk, hogy többféle hasznosítás is lehetséges: előbb össze kell aprítani, hogy mihamarabb értékes tápanyagot nyújtson a beültetett növényeknek (aprító gépek, speciális talajmarók, mélyszántók). A másik felhasználási terület, amikor összebálázzák azokat a helyszínen, vagy tartályba szedik a felaprított hulladékokat, és fűtéshez vagy komposzthoz hasznosítják azt. Erre is vannak kisebb és nagyobb bálázóink, tartályos szárzúzóink, komposzt készítő és forgató gépeink és rostáink. A vélemények megoszlanak ugyanakkor a fűtésre szánt fahulladékokról: pelletet vagy brikettet kell-e készíteni, vagy csak sima aprítékként hasznosítani. Mi ezekre a változatokra is tudunk ajánlani gépeket.

 

- Önök tehát e témakörben minden felmerülő igényt ki tudnak elégíteni. Látom viszont az Ön tekintetében, hogy azért kacérkodik újabb területekbe is belevágni?

- Igen jó szeme van, köszönöm a kérdését! Jelenleg a víz- és hőenergiák hasznosításához keressük a kapcsolatokat, és tárgyalunk ilyen irányú gépgyártókkal. A másik érdekes téma a különböző hulladékok hasznosításával és az abból való energia nyerésével kapcsolatos rendszerek felkutatása.

 

- A vásárra milyen gépekkel készülnek meglepni a vevőiket és az érdeklődőket?

- Szeretnénk pályázni a vásár díjára, mert a tuskók megsemmisítésére van egy olyan új rendszerünk, amit már többfelé a világban sikerrel használnak. Olyan tuskó- és talajmaró adapter, ami teljesen megsemmisíti a tuskót és a földben maradt gyökereket, hogy azonnal lehessen a facsemetéket elültetni a területen. Ez azért lényeges, mert ezzel a rendszerrel kiválthatnak 2-3 gépet és munkafolyamatot, tehát időt és pénzt takaríthatnak meg. Közvetlenül a kiállítás után szervezünk erre működés közbeni gépbemutatót február 10-én Kaposváron. Remélem, hogy sikerül megkapnunk az elismerést erre a hasznos gépre. Kiállítunk még vágástér tisztító és bozót irtó adaptereket, amik fix és lengő kalapácsos rendszerűek. A meghajtásukat tekintve kardán- és hidraulikus megoldásúak.

Hunduna

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.