FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


2009-01-14

Sajtószemle - Európa faipara

A Schweighofer Swedwood üzemet vásárolt Romániában

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer vállalat megvásárolta a Siret Bútorgyárat (Siret városa, Észak-Kelet régió, Suceava megye), melyet eddig a svéd IKEA csoport birtokolt (a Swedwood Romania cégben). Az ügyletet 2008 decemberében írták alá, és várhatóan 2009 tavaszán fog lezárulni, jelentette a Schweighofer sajtóközleménye. A Swedwood bútorgyára Siretben 1999-ben épült, 12 millió lej beruházási értékkel, a termelés csökkenése miatt 2008 szeptemberében 38 millió lej-nyi veszteséget (EUR1=RON4.2127) jeleztek, amelynek hátterében az elmúlt két évben bekövetkezett fa-alapanyagárak mintegy 50%-os növekedése, és a nagyon erős versengés állt az alapanyagok piacán. A sireti üzem gyártó-berendezései segíteni fogják a Schweighofer csoport szükségleteinek kielégítését, mivel a terveik szerint évi 60.000 m3 táblásított anyagot szándékoznak előállítani. A vállalt elképzelései szerint körülblül 200 főnek biztosítanak itt munkát 2009-ben. A Holzindustrie Schweighofer vállalat befektetett mintegy 115 millió eurot egy fafeldolgozó-üzembe és további 5 millió eurot egy három-csillagos hotelbe, mindkettőt Radauti városában, Románia északi részén. A cég itt egy kogeneraciós üzem felszerelését tervezi 20 MW kapacitással, amely fakéreggel terveznek fűteni.

Forrás: Schweighofer jan.12., Fordaq jan.13.

A Setra Horndal visszfogja a termelését

A 19 termelő-üzemet birtokló svédországi Setra vállalat Horndal-ban található fűrészüzemében jelentősen visszafogják a termelést (mintegy 10.000 m3/év-re) a piaci igények erős visszaesése miatt.

A dötésük értelmében a jelenlegi 40 alkalmazott közül tizenöt elbocsátására kényszerülnek.

"Kénytelenek vagyunk a piac igényeihez igazítani a termelést", nyilatkozta Anders Palmborg, a Setra Horndal ügyvezetője.

"A nyílászáró-ipar, amely a legfontosabb vevőkörünk a mennyiség vonatkozásában, lényegesen visszafogta a kész-ablakok előállítását, így számunkra se marad más választási lehetőség."

A Setra Horndal a kíváló minőségű svéd luc- és erdeifenyő anyagok feldolgozására specializálódott, elsősorban épületasztalos-ipari termékkörhöz, azon belül is főleg ablakok alapanyagát készíti. Az 1876-ban alapított üzem jelenlegi gyártási mennyisége 40.000 m3/év. (Vagyis a normál termelési nagyság 25%-ára állnak át! TJ)

Forrás: TimberTardeJournal jan.10

A 25 éves Medite MDF fotópályázata - anyagminták a világ körül

 

Az angol Medite vállalat 6-milliomodik m3 előállított Medite MDF termék alkalmára meghirdetett fotópályázatára több mint 100 pályázat érkezett.

A mérföldkőnek számító produktum méltó ünneplésére, a Medite limitált sorozatú, egyedi márkajelzéssel ellátott mintalapokat készített, és megkérte felhasználóit is, vigyék saját mintáikat és örökítsék meg egy fényképezőgép segítségével a világ bármely szokatlan, szélsőséges és szórakoztató helyszínén.

 

Néhány pályázat kevésbés meggyőző mint a mint a másik; akad amelyik a Mount Everest csúcsát mintázza és olyan is amelyik gabonaköröket. Néhányban feltűnik a Bermuda Háromszög, és olyan is van ami egy Timbuktu-ban zajló utazásra utal.

A győztes pályázatot még ebben a hónapban ki fogják választani, és hamarosan átadják a nyertesnek meghirdetett sportbelépőket az új Wembley Arénába vagy a dublini Croke Park Stadionba.

Forrás: Medite

Tallózta, fordította: Tóth János

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.