FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-19

STIHL Timbersports - a magyar csapat - 1/3

A STIHL Timbersports versenyek rendezése több hónapja akadályokba ütközik, az idén október elejére tervezett egyéni világbajnokságra a felkészülést viszont folyamatosan végzik a magyar csapat tagjai is. A felkészülésben aktívan résztvevő hazai versenyzőket mutatjuk be három részes összeállításunkban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Nemrég Juhász Istvánnal beszélgettünk, aki a magyar csapat egyik alapítótagja, a versenysorozat hatszoros magyar bajnoka.

 

Mi a kedvenc versenyszámod?

Standing block chop, stock saw, hot saw

 

Hogyan ismerkedtél meg a STIHL Timbersports-cal?

2010-ben nézőként vettem részt az osztrák bajnokságot. Mivel én már Stihl versenyzőként versenyeztem a klasszikus versenysorozatban, felmerült a kérdés, hogy részt vennék-e a Stihl Timbersports szériában is. Ezek után egy aktív felkészüléssel 2011-ben Hollandiában megrendezett világbajnokságon mind csapattagként mind egyéni indulóként is részt vettem.

 

Mikor kezdtél el versenyezni?

15-16 éves korom óta egy-két sportágban kipróbáltam magam. Az edzések és a felkészülések folyamatosan elkísérték a minden napjaimat. Mindig szerettem az új dolgokat kipróbálni és a kihívásokkal szembenézni. Nem gondoltam volna, hogy a mindennapi munkámban is kamatoztatni tudom világbajnoki szinten azt az edzés munkát, amit életem korábbi szakaszában végeztem. Fiatalkori kisebb egyéb versenyeimet követően nemzetközi illetve világbajnoksági szinten elsőként 2006-tól a klasszikus fakitermelő világbajnokságon képviseltem Magyarországot. 2011-től a Stihl Timbersports széria versenyzőjeként is részt vettem. Immár a két világbajnoki szériában 16 világbajnokságon vehettem részt.

 

Mit szeretsz benne a legjobban?

A kihívást, küzdelmet, a küzdeni akarást. A mentalitásomból adódóan törekszem a legjobbnak lenni. Szeretem a versenyzés hangulatát, a feladatra való koncentrálást és a saját korlátaimnak a legyőzését. Az évek folyamán kialakult összetartást (Timbersports családot), a csapattársaimat akik egyben mind a barátaim is, és a csapatversenyben elért sikereinket. Természetesen nekem és azt hiszem mindenkinek az egyik legjobb érzés az, amikor egy világversenyre elkísérnek a szeretteid és a szurkolókkal együtt buzdítanak. Végére hagynám azt, hogy versenyzőként a sok-sok fárasztó és izzasztó munka után sikereket érhetek el és dobogóra állhatok, ahol nekem szólhat a magyar himnusz.

 

Hogyan készülsz a versenyekre, van-e fix edzésterv vagy étkezés, amelyet követsz?

A versenyre való felkészülés úgy gondolom 3 alapvető dologból áll:

1. Fizikai felkészülés

2. Technikai felkészülés

3. Mentális felkészülés.

Igyekszem mindháromban fejlődni. Ahhoz hogy egy nemzetközi megmérettetésen eredményeket tudjunk elérni, az edzéseinket tervszerűen és átgondoltan kell végeznünk.

Ollé Péter

Az ő kedvenc versenyszáma a Single buck és a Champion Trophy.

Gyarmatpusztán egy edzőtáborban ismerkedett meg a sporttal, Juhász Pisti és Ritlinger Robi által.

2012-ben már részt vett az első Magyar Kupán. Péter számára is a Timbersports család az, amit a legjobban szeret ebben a sportban.

A versenyekre egyaránt készül egyénileg otthon, és persze részt vesz az edzőtáborokban is.

Hamvasi Ferencnek az Underhand Chop a kedvence, már három világbajnokságon erősítette a magyar csapatot ebben a versenyszámban.

 

Hogyan ismerkedtél meg a sporttal?

2013-ban ismerkedtem meg a Timbersportsal, Tatabányán tartott bemutatót az akkori magyar válogatott. A bemutató után beszéltem a srácokkal, hogy van-e lehetőség kipróbálni a versenyszámokat, és azóta is tart a sport iránti szeretetem.

 

Mit szeretsz a legjobban a sportban?

Kikapcsolódásnak is nagyon jók a délutáni edzések egy-egy zűrös nap után, emellett nagyon jó családias a hangulat. A versenyeken, bemutatókon sok jó embert ismertem meg a Timbersports által.

 

Van-e fix edzésterved?

Nincs konkrét edzéstervem vagy speciális étrend, amit követek. Amikor időm engedi, edzek a versenyszámokra, de ez sajnos csak a tavaszi és nyári időszakra korlátozódik, mikor már az erdőn lecsengenek a nagyobb munkák és jut idő edzeni.

 

Andráska Zolinak a favágás már gyerekkora óta az élete része, hiszen már fiatalon elkezdett édesapja fakitermelő cégénél dolgozni.

"Számomra ez mindig többet jelentett egy munkánál, érdekeltek a legújabb technikák és eszközök, célként tűztem ki a folyamatos fejlődést a szakmámban."

 

Mi a kedvenc versenyszámod?

Ha egy kedvenc versenyszámot kellene választanom, az a "Hot saw" lenne, mivel ez jelenti számomra a legnagyobb kihívást.

 

Hogyan ismerkedtél meg a sporttal?

2017-ben ismerkedtem meg a TimberSports-val. Részt vettem egy nyílt napon, ahol lehetőségem volt kipróbálni ezt a sportágat, amely azóta az életem fontos részét képezi. Számomra a TimberSports a professzionális fejlődést jelenti, amely lehetőségeket nyújt a szakmám és a hobbim sportszintű folytatására, és az elsajátított technikák versenyszintű megmérettetésére.

 

Mit szeretsz a legjobban a sportban?

A legjobban a társaságot és az utazást szeretem, illetve azt, hogy a favágás számomra hobbiból versenysporttá vált, amely új lehetőségeket nyit meg.

Továbbra is keményen fogok edzeni, hogy elérjem a céljaim és remélem minél hamarabb újra versenyezhetek.

Ezúttal Bozsó Zoltánnal beszélgettünk.

 

Mi a kedvenc versenyszámod?

A hot saw a kedvenc versenyszámom.

 

 

Hogyan ismerkedtél meg a STIHL Timbersports-cal? Mikor kezdtél el versenyezni?

Ezelőtt 8 éve egy hagyományos versenyen találkoztam a Rittlinger Robival. Odajött hozzám és megkérdezte, lenne-e kedvem kipróbálni ezt a sportot. Elmentem egy edzésre és magával ragadott ez a sport. Akkor ott úgy éreztem, hogy ezt nekem találták ki.

 

Mit szeretsz benne a legjobban?

Sokan azt gondolják, hogy ez a sport az erőről szól, de nem így van. Összetett feladat minden versenyszám. Először fejben kell megtanulni és ha ez már megy, akkor sok gyakorlás és a végén jöhet az erő.

Az első versenyemen 5. helyen végeztem, aztán a dobogó 3. utána 2. helyén álltam, míg az utolsó Nemzeti Bajnokságon sikerült a dobogó legfelső fokára állnom. Nagyon jó érzés volt. Nagyon jó kapcsolat van a versenyzők között, sokan barátok lettünk. Az edzőtáborokban kemény edzés folyik, de utána jókat beszélgetünk, viccelődünk, mint egy nagy család.

 

Hogyan készülsz a versenyekre, van-e fix edzésterv vagy étkezés, amelyet követsz?

Sajnos a felkészülés nagyon nehéz a munka mellett. Fakitermelő vállalkozó vagyok, télen és nyáron is fakitermeléssel foglalkozom. Igyekszem a versenyek előtt felkészülni, esténként futok, tornázom és ha tehetem, bemegyek hétvégén úszni.

Az évek során nem csak a sportoló társak kedvence lett ez a Timbersports, hanem a családom, a rokonaim és barátaimé is. Egész szurkolótábor szokott jönni a versenyekre, akiktől nagyon sok biztatást kapok, amiért hálás vagyok nekik.

Pankotai Zoltán vagyok, a Miskolci Tűzoltóságon szolgálok.

A favágással már gyerekkorban megismerkedtem. Fiatal felnőtt koromban már az erdőn dolgoztam eleinte a rakodón, majd később döntőként. A favágástól sosem távolodtam el, szolgálatban, káreseteknél is rendszeresen vannak favágások, persze nem olyan, mint versenykörülmények között.

 

Mi a kedvenc versenyszámod?

A Single Buck, első pillanattól ez volt a kedvenc versenyszámom. Ebben a számban tudom legjobban felvenni a versenyt a csapat legjobbjaival. Ez a sporteszköz áll a legközelebb hozzám.

 

Mikor találkoztál először a sporttal?

A versenysorozattal 2011-ben ismerkedtem meg a Stihl Országos Fakitermelő Bajnokságon. 2012-ben már részt tudtam venni edzőtáborban Gyarmatpusztán. A csapattal sikerült eljutni Lengyelországba és Erdélybe is edzőtáborba.

 

Mit szeretsz benne a legjobban?

Ezt nehéz megválaszolni. Sok mindent szeretek. Nem is igazán tudok sorrendet állítani.

A csapat olyan mintha egy nagy család lenne! Nagyon jó a hangulat az edzéseken, versenyeken egyaránt. Kikapcsolódás, ilyenkor kizökken az ember a hétköznapok rohanásából.

 

Van edzésterved?

Nincs olyan edzésterv amit követek. Minden évben edzőtáborban veszek részt. Ahol neves edzők segítenek csiszolni, vagy megmutatni újfajta technikákat. Az alapokat a legjobbtól sikerült elsajátítanom: Juhász Istvántól. Volt egy pár külföldi edző is: Brad De Losa, Robert Ebner, Martin Komarek.

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Szeremley Csaba a STIHL Timbersports hazai vezetője, koordinátora tájékoztatása alapján a hazai megmérettetésre augusztus közepén fog sor kerülni - természetesen a STIHL Kft. telephelyén. Bíznak benne, hogy az esemény már kötöttségek nélkül látogatható lesz, és a rajongók újra élőben láthatják kedvenciket!

Az STS egyéni világbajnoságot Münchenben rendezik, október 2-án.

 

Mára egyenlőre ennyi.

Akik a következő részben még következnek:

Bakó András, Freschlich Krisztián, Hurta József, Juszkó Zsolt, Rittlinger Róbert, Strubel Bence, Strubel József, Szabó András, Szabó Péter

 

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!

 

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

 

 

Forrás: STIHL Timbersports

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.