FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-07

Emelkedő faanyagárak az amerikai tőzsdéken

Az egyik leginkább felkapott nyersanyag, termék a faanyag, amelynek év eleje óta már majdnem megduplázódott az árfolyama, és lassan olyan drága lesz tőzsdei alapegységenként, mint egy uncia arany.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Mostanában szinte minden nyersanyagnak alaposan megemelkedett az ára, legyen szó az olajról, bányaipari vagy mezőgazdasági termékekről. Az egyik leginkább felkapott termék azonban a faanyag volt, amelynek év eleje óta már majdnem megduplázódott az árfolyama, és lassan olyan drága lesz tőzsdei alapegységenként, mint egy uncia arany. Ez pedig alaposan megdobja az újonnan épített lakások költségét is, így a legtöbb építkezni vágyó amerikai már inkább a mobil fűrésztelep rejtelmeit próbálja megismerni, és magának vágni a faanyagot ahelyett, hogy azt méregdrágán megvegye a boltokban.

 

Minden drágul, de különösen a faanyag

 

Valószínűleg nem sokan gondolták volna 1-2 éve, hogy egyszer majd az építkezésre alkalmas faanyag lesz a tőzsdék slágerterméke. Az építési fa ára azonban gyakorlatilag megduplázódott az év eleje óta eltelt kicsit több mint 4 hónapban. Az alábbi ábrán jól látható, hogy ezzel a fontosabb nyersanyagok közül ez a termék volt az, amely a leginkább drágult, bár az etanol, a sertés, a kukorica és a repce ára is alaposan meglódult.

 

Na, de miért pont a faanyag drágult meg ennyire?

 

A kereslet és kínálat között tátongó szakadékért itt elsősorban a koronavírus-járvány okolható. Egyrészt a járványhelyzetben számos fűrésztelep működése leállt, miközben a lezárások miatt unatkozó amerikaiak otthonfelújításba kezdtek és felvásárolták az elérhető készleteket. A helyzet pedig egyre romlott, mivel a rekordalacsony kamatlábak miatt beindult egy építkezési boom is, amely még inkább fölfelé hajtotta a faanyagok árát. Itt a termelés nyilván azért relatíve könnyebben bővíthető hosszú távon - szemben mondjuk egy ezüstbánya kialakításával -, de az építési szezon miatt még akár hosszú hónapokig megmaradhat az egekbe szökkenő árfolyam.

 

Már majdnem olyan drága, mint az arany

 

A faanyag tőzsdei mértékegysége egyébként az úgynevezett "board foot", ami alapvetően 1 láb hosszúságú és 1 láb szélességű, valamint 1 hüvelyk vastagságú építési fát takar (ez nagyjából 30,5cm*30,5cm*2,5cm űrtartalomnak felel meg). A kereskedés alapegysége pedig 1000 "board feet"-nek megfelelő faanyag (ez kb. 2,359 köbméter), ami jelenleg 1 630 dollárba kerül, vagyis nagyjából félmillió forintba. Viszonyításképpen, ezért már majdnem egy uncia, azaz közel 30 gramm aranyat lehet venni, ami 1792 dolláron forog.

 

Az amerikai lakásépítők nemzeti szövetségének becslése szerint a faanyag drágulása mintegy 36 ezer dollárral, vagyis közel 11 millió forinttal dobja meg egy átlagos új építésű családi ház árát.

Az Egyesült Államokban a lakások medián értékesítési ára jelenleg 329 ezer dollár, vagyis azért ez a drágulás elég jelentős ennyire rövid időszak alatt, és ez ugye csak a faanyag ára. Nem véletlen, hogy az amerikaiak körében mostanában az egyik legnépszerűbb keresési kifejezés a "mobil fűrésztelep" volt, vagyis az amerikai lakosság a növekvő árak mellett egyre inkább szeretné megtanulni, hogy hogyan kell kezelt faanyagot készíteni ahelyett, hogy azt mondjuk megvenné a Home Depotból vagy más áruházból.

Az is hűen jellemzi a korszellemet, hogy például az FTX kriptotőzsde felvette a termékei közé a határidős faanyagot is, valószínűleg azért, mivel észlelték a növekvő kereskedői és spekulatív érdeklődést.

 

Hogy néz ki a technikai kép?

 

Ahogyan áprilisi elemzésünkben jeleztük, a legjobb kilátásai az árupiacokon a faanyagnak volt, és azóta közel 30%-kal járult hozzá az árfolyamalakulás az idei csillagászati teljesítményhez. A közép- és hosszútáv kép változatlan, stabil trendet látunk, amit a kereslet felhajtóereje vezet felfelé. Ez a forgalom alapú indikátoron is jól látszik. A középtávú kép kapcsán itt is meg kell jegyezni, hogy az 50 napos mozgóátlag kiváló sorvezető volt, és csak idén háromszor "fordította meg" az árfolyamot, jelezve annak erejét.

A múltkori cikkünk óta azért történt két fontos változás. Egyrészt még erősebb vételi napok jelentek meg, a korábbinál is erősebb forgalom és hosszú gyertyák mellett. Ezek szintén nagyon erős jelek, amiket csak azért nem nevezünk akkumulációnak, mert a határidős piacon akkor is inkább a spekulatív vételek jellemzőek, és kevés klasszikus (!) intézményi résztvevő van, hiszen itt fokozott mértékben a reálgazdasági helyzet leképezése tapasztalható, amit az aktuális kontraktusok rövid ideig követnek le.

A másik kiemelendő változás, hogy a volatilitás az idei rekord szintjére érkezett. Ez sosem szokott sokáig tartani, a korábbi tapasztalatok alapján maximum 6-7 napja lehet a mostani hullámnak, de inkább kevesebb, és várható rövidtávon egy korrekció, már csak azért is mert rengetegen ülnek mesés profitokon. Bár a távolabbi időszakokra továbbra is lehetünk inkább optimisták, nem lennék meglepve ha május folyamán valamelyik támasz szint visszatesztelése történne meg, elsősorban az alábbiak közül az első kettőt: 1280, 1042, 1000, 920, 800 dollárnál.

Forrás: portfolio

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.