FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-07

Tiszteletben kell tartani az erdők multifunkcionalitását

Május 4-én a politikai döntéshozók és az európai erdészeti ágazat képviselői az európai erdők helyzetéről, valamint az EU erdészeti stratégiájának közelgő felülvizsgálatáról tárgyaltak a Cepi és a svéd erdőipar által rendezett cepinar-on.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A képen: Anna Holmberg, a Svéd Erdőipari Szövetség, Marta Souto Barreiros, Portugál Papíripari Szövetség, Jessica Polfjärd, EP-képviselő (EPP, SE) és Dan Burgar Kuželički, Szlovéniai Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmezési Minisztérium részéről.

 

Az európai erdők állapota, az erdők biológiai sokféleségének megőrzését és javítását célzó intézkedések, valamint az EU erdészeti stratégiájának közelgő felülvizsgálatához hozzájárulás - ezekről a kérdésekről tárgyaltak a Cepi és a Svéd Erdőipar közös szervezésében rendezett legújabb Cepinar alkalmával. (FATÁJ: Cepinar = az Európai Papíripari Szövetség, a CEPI által a weben szervezett szeminárium.)

 

 

Május 4-én a politikai döntéshozók és az európai erdészeti ágazat képviselői az európai erdők helyzetéről, valamint az EU erdészeti stratégiájának közelgő felülvizsgálatáról tárgyaltak a Cepi és a svéd erdőipar által rendezett cepinar-on. A stratégia felülvizsgálatának megvitatása iránti érdeklődést nem csökkentette a Bizottság legutóbbi értesítése, miszerint a kiadvány további elhalasztását tervezik "nyár után"-ig.

"Azt várom, hogy az EU Bizottság tiszteletben tartsa az erdők multifunkcionalitását, amint azt a Parlament álláspontja egyértelműen meghatározza. Az erdészeti stratégiának önállónak kell lennie a többi politikai kezdeményezéssel szemben. " - mondta Jessica Polfjärd, svéd EP-képviselő (EPP).

"Számunkra Szlovéniában az erdő multifunkcionalitása különös jelentőséggel bír, mivel elég kicsi ország vagyunk. Szeretnénk, ha a multifunkcionalitás elvét elismernék, mivel ez egyértelművé teszi, hogy egyetlen területen egyszerre több irányítási cél is meghatározható, például éghajlat, biológiai sokféleség, energia stb. "- mondta Dan Burgar Kuželički Szlovénia Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmezésügyi Minisztériuma részéről.

 

"Nincs mindenre jó egyféle megoldás" (There is no one-size-fits-all: nincs egy méret, ami mindenkire jó.)

 

"A felülvizsgált erdészeti stratégiának figyelembe kell vennie az erdők természetét és tulajdonjogát, mivel az összes érdekelt fél: erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, biobázisú erdőipar, mindannyian kulcsszerepet játszanak és végrehajtói a stratégia céljai elérésének. A stratégiának figyelembe kell vennie az egyes tagállamok valóságát (adottságait) is. Európa és annak erdei sokfélék. Nincs mindenki számára megfelelő egyféle méret"- mondta Marta Souto Barreiros, a Portugál Papíripari Szövetség CELPA környezetvédelmi és erdészeti szakértője.

 

Megvitatták a Bizottság egyéb kezdeményezéseit is, például az ütemtervet, amely szerint legalább 3 milliárd további fát kell ültetni az EU-ban 2030-ig.

"A fák elültetése után valakinek kezelnie kell az ültetvényt. Tehát az erdőtulajdonosokat kezdettől fogva be kell vonni a kezdeményezésbe "- mondta Marta Souto Barreiros

"Szlovéniában, mivel az erdő az ország teljes területének 60%-át lefedi, korlátozott lehetőségeket látunk az újratelepítésre*, mivel ez konfliktusokat okozhat más, szintén szükséges erőforrásokkal, például az élelmezésbiztonsággal. Tehát inkább a meglévő erdők fenntartható kezelésére összpontosítunk. "- mondta Dan Burgar Kuželički.

(*FATÁJ: A szövegben a reforestation szó szerepel, ezért itt az újratelepítés szó, sőt erdőfelújítás lenne a helyes fordítása, de a szlovén hozzászóló bizonyára erdőtelepítésre, azaz afforestation-ra gondolt, amihez nincs szabad területük.)

 

A Cepinar itt tekinthető meg (1:25:22):

 

Forrás: forestindustries.se 2021-05-07
SzF: MM

Észrevétel:

 

A 3 milliárd fa elültetése Európában 2030-ig gondolahoz érdemes kicsit számolgatni:

- Ha 10.000 csemete/ha-ral számolunk, ez 300.000 ha-t jelent mondjuk 10 év alatt, tehát évi 30.000 ha. 5.000 db/ha esetén ennek a duplája a terület.

- Minden esetre érdekes ezzel összevtni, hogy Feldman Zsolt AM államtitkár tegnapi kijelentése szerint Magyarországon a magánerdő-gazdálkodók részéről 25 ezer hektár új erdő telepítésére van szándék a Vidékfejlesztési Program keretében. Tehát a 3 Md fa 2030-ig az EU-ban projektből Magyarország úgy tűnik elég alaposan kiveszi majd a részét, akár terület, akár népesség arányosan értékeljük majd ezt.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.