FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-27

Építőanyagok drámai áremelkedése Ausztriában

A Stájer Gazdasági Kamara írása az építőipari alapanyagok jelentős áremelkedéséről és az alapanyag hiányról. Faépítésben akár 60%-os áremelkedésről is beszámolnak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Akár 60 százalékkal magasabb árak okoznak fejfájást a szakma számára. A Stájer Gazdasági Kamara kereskedelmi és kézműves részlege az állami ügyfeleket arra kéri, engedélyezzék pályázatokban változó árak alkalmazását, és azt tanácsolja a magánlakásépítőknek, hogy most ne siessenek semmit és várják meg, amíg a helyzet megnyugszik.

A helyzet ellentmondásos: egyrészt a stájer építőipar és az építőipari kisegítő vállalatok megrendelési könyvei jól ki vannak töltve, másrészt az építkezés egyre nehezebb - és drágább. Néhány hete néhány esetben drasztikusan emelkedtek az építési árak, és a faépítésben akár 60 százalékos áremelkedésről is beszámoltak. Ennek számos oka van: Ezek a pandémiás hónapok alacsonyabb termelésétől a kínai gazdasági fellendülésig az USA-ban és Kanadában bekövetkező termelési és szállítási kudarcokig terjednek. Ez a gyártókat és a feldolgozókat egyaránt érinti. Az eredmény: Sok alapanyag és termék beszerzése rendkívül drága - ha egyáltalán lehetséges. "Eddig csak az árak emelkedtek, most azonnal azt mondják nekünk, hogy valójában nem kell semmit rendelnünk" - mondja Johann Reisenhofer, a stájer építőipari kereskedelem céhmestere. Különösen drámai a helyzet például a szigetelőanyagokkal, de a probléma mindenütt jelen van, "az alagsortól a tetőig".

 

A késések betervezése

 

Ennek a nyomorúságnak a következményeit mindenképpen érezni fogják az építetők, mind a magán, mind az állami területen. "Késések lesznek" - mondta Reisenhofer, de a vállalatok nem tudnak segíteni, mert maguk is érintettek. "Ezt nem tudjuk befolyásolni, mert ez világméretű jelenség. Az első cégek már visszajelzést küldenek arról, hogy anyaghiány miatt néhány nap múlva le kell állítaniuk a munkát. És ugyanez a teljes rendelési könyvekkel." Senki sem tudja megbízhatóan megmondani, hogy mikor nyugszik megint a helyzet.

 

Az AWS* támogatások elhúzódnak

 

Következmények várhatók a közszférában is. A kereskedelmi és kézműipari szektor ezért az AWS beruházási bónuszokkal támogatott vállalati épületek építési határidejének további meghosszabbítását kéri. Ez elvenné a jelenlegi helyzet nyomásának egy részét. Ezenkívül a divízió elnöke, Hermann Talowski arra kéri a lakossági ügyfeleket, hogy addig engedjék meg a változó árakat a pályázatokon, amíg a helyzet ismét enyhül. Egy újabb fenyegető probléma: A jelenlegi fejlődéssel a támogatott szociális lakások megállhatnak. Ezért kell módosítani a finanszírozási irányelveket.

(*AWS = Austria Wirtschaftsservice Gesellschaft mbH (aws) az osztrák szövetségi kormány promóciós bankja, és 100% -ban az Osztrák Köztársaság tulajdonában van.)

 

Az ORF, a Steiermark Wirtschaft Online, 2021. április 17-én beszámolója "Nyersanyaghiány: az építőanyagok lényegesen drágábbak"

 

Számos alapanyagból hiány van az CoV-válság [covid] kitörése óta. Ezért az építőanyagok egyre drágábbak, és ez az épület költségeinek az egekbe szökését okozza. Az építőanyagok szállítási ideje jelenleg szintén különösen bizonytalan, állítják.

Akinek jelenleg építőanyagokra van szüksége, annak mélyen be a pénztárcájába kell nyúlnia, mondja Alexander Pongratz, a Kereskedelmi Kamara építőipari céhének mestere: "Ez 30-50 százalékos tartományon belül van. És természetesen ez végül az építési költségek növekedéséhez vezet." Pongratz szerint az építőanyagok árának hatalmas emelkedésének egyik fő oka a jelenlegi gazdasági fellendülés Kínában és Amerikában: "Mivel ezeknek a piacoknak nyersanyagokra van szüksége. Például Kína ma acélimportőr, és régebben acélexportőr volt. Sok fát használnak Amerikában. Ennek eredményeként különösen a fatermékeket Amerikában felvásárolják a piacról". A stájer faépítő vállalatok jelenleg ezt egyértelműen érzik. Oskar Beer, a faépítő mester szerint: "A faárak felrobbantak. Az iparból származó félkész termékek esetében az árak 40 százalékkal, egyes esetekben akár 60 százalékkal is emelkedtek." Például a hossztoldott faanyag, a ragasztott fafatartók vagy a BSH (többrétegű, tömör fafal)esetén, Beer szerint ez sok nehézséghez vezet, különösen a számítások és a vásárlások terén. Ezen túlmenően, az CoV válság kitörése, a leállások és a rövid munkaidő miatt, túl kevés fát vágtak ki, mondja Beer: "És az ipar csak nem látta, hogy készletei tavaly feltöltődtek volna. Most hiányozik a beszállítás a fűrészüzemekből. Tehát egyszerűen nincs elég anyag."

Pongratz nem hiszi, hogy ennél a hatalmas áremelkedésnél kevesebb ember építene, és az építőipari vállalatok elveszíthetnék a megrendeléseket. Pongratz szerint azonban a problémát azok a vállalatok jelentenék, amelyek rögzített áron kötöttek szerződéseket: "És természetesen alig tudják megvédeni magukat az alapanyagok emelkedésével szemben. Mert ha fix áram van az ügyféllel, akkor nem lépek ki a szerződésből."

Az építőanyagok szállítási ideje is megháromszorozódott. Az építési szakemberek szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor áll minden normális helyzetbe. Ez még legalább háromnegyed éven át tartani fog.

 

Kapcsolódó:

 

Alapanyaghiány, szállítási nehézségek Österreichischen Bauzeitung 2021-04-13

Forrás: wko.at 2021-04-20
SzF: MM

Kapcsolódó:

 

Faanyagok ára erős emelkedésben van világszerte FATÁJ 2021-04-26

A járvány utáni fellendülésről egy képben. Az új építésű házak iránti nagy amerikai kereslet, illetve a készletek szűkösségének együttese az égbe lőtte ki az építési faanyag (lumber) árát.

 

Alapanyag szállítási nehézségek bauinfoconsult.de

Ez a német szaklap az építéssel és építés közeli ögyekkel foglalkozik. A fenti cikkében sorra veszi az alapnyag csoportokat, s lényegében ugyanarról számol be, mint a Steier Gazdasági Kamara. Építőfa esetént a németek is a nagyon erős amerikai felvásárlást említik az áru szűkösség és áremelkedés okaként.

 

Roham indult a dráguló építőanyagokért vilaggazdasag.hu 2021-04-27

A kicentizett költségvetésből építkezők komoly kompromisszumokra kényszerülnek az alapanyagok brutális drágulása miatt, a készházasok már megkongatták a vészharangot.

 

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.