FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-20

Hogyan lehet előrejelezni az erdőtüzeket?

Tudjuk, hogy amint bolygónk melegszik, növekszik az erdőtüzek kockázata egyes térségekben - ez emberéleteket követel, és károkat okoz. Ahhoz, hogy jobban kezeljük ezt a kockázatot, tűzoltók és klímatudósok most együtt dolgoznak egy új, okos megelőzőrendszeren.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat legfrissebb adatai azt mutatják, hogy globálisan az idei március hidegebb volt, mint az utóbbi öt évben, bár a hőmérséklet 0,2 Celsius-fokkal magasbb volt az 1991-2020-as átlagnál.

Európában a hőmérséklet nem volt rendkívüli, másutt viszont nagy kilengések voltak. Több mint 6 fokkal hidegebb volt az átlagosnál Nyugat-Antarktikában és Észak- Szibériában.

Ugyanakkor az átlagosnál több fokkal melegebbet mértek egy széles sávban, az Arab-félszigettől Mongólián át, Kínáig és Kelet-Oroszországig. Északon is volt egy melegebb pont, a Spitzbergáknál.

 

 

Tudjuk, hogy amint bolygónk melegszik, növekszik az erdőtüzek kockázata egyes térségekben - ez emberéleteket követel, és károkat okoz. Ahhoz, hogy jobban kezeljük ezt a kockázatot, tűzoltók és klímatudósok most együtt dolgoznak egy új, okos megelőzőrendszeren. Spanyolországban kerestük fel őket.

A tűz, amely egy domboldalon pusztított Tarragona közelében egy példája az újabb erdőtüzeknek, amelyek forróbbak, gyorsabban terjednek és hetekig képesek égni a föld alatt is. Egy katalán tűzszakértő, Marc Castellnou azt mondja, a tüzek manapság állandóan újrakezdődnek.

Marc Castellnou erdőtűz-elemző, Katalán Tűzoltószolgálat:

 

"A tűz fennmarad a talaj alatt, a gyökerekben, és képes újra fellobbanni. Itt már tizenegyszer is előfordult ez az utóbbi három héten. Ez világos példája annak, hogy a tűzvész-rendszerünk milyen változásokon ment át az utóbbi években."

 

A változás, amelyet tapasztal, részben a melegebb éghajlatnak tudható be. A telek nem annyira hidegek, és hosszabb száraz időszakok vannak. A rossz erdőgazdálkodás egy másik tényező. Marcnak az a célja, hogy megelőzze a lángokat, egy új tűzelőrejelző rendszeren dolgozik Laia Romero klímaváltozási szakértővel, akinek tetszik ez a lehetőség.

 

Laia Romero igazgató, Lobelia Earth:

 

"Tűzoltókkal dolgozni, akik nap mint nap részt vesznek tűzoltásokban, és tapasztalatból értik a tüzek működését, fontos ismeretekkel gazdagítja azt a munkát, amelyet annak érdekében végzünk, hogy túlhaladjunk az elméleti modellen, és igazán használjunk minden elérhető adatforrást."

 

Laia barcelonai cége mesterséges intelligenciát használ, hogy adatok széles skáláját építse be az új tűzelőrejelző rendszerbe. Ez tartalmaz információkat a tájat borító növényzetről, a topográfiáról, a csapadékról, a hőmérsékletről, és hosszú távú időjárási szimulációkat is. Valamint egy olyan elemet is, amely kulcsfontosságú lehet: a talaj nedvességét jelző térképeket.

 

Laia magyarázza el a részleteket: "A szárazság krónikus veszély, olyan kockázat, amelynek van egy tehetetlensége (inerciája), amely felhalmozódik. Az, hogy ma eláll az eső, nem jelenti azt, hogy szárazság van. Meg kell nézni, hogy mi történt a múltban, és a talaj nedvessége tökéletes mutató ahhoz, hogy egy, két vagy három hónapra előrejelezzük a tűzvész valószínűségét."

 

Az, hogy hónapokra előre meg lehet jósolni, mely területeket veszélyeztet tűz, segíteni fog a tűzoltóknak abban, hogy megelőző lépéseket tegyenek, és biztonságosan, hatékonyan használják korlátozott forrásaikat. A tűzvészek nem múlnak el, de legalább csökkenteni lehet az általuk okozott károkat.

 

Marc Castellnou: "Okosabbnak kell lennünk, és megértenünk, hogy az éghajlatváltozás folyamata előrehalad, és e folyamat másik oldalára kell kijutnunk, az összes lehetséges biodiverzitási gazdagsággal, nem elveszítve mindent."

 

Forrás: EuroNews

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.