FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-08

Zöldebb lesz Püspökladány

Több mint ezer fát és cserjét ültetnek el Püspökladány-szerte ezekben a napokban a közmunkások a városüzemeltető kft., valamint az Erdészeti Tudományos Intézet szakmai felügyelete mellett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Kovács Péter

Tisztább, parkosabb városért tesznek

 

A város "tavaszi nagytakarításáról", tehát a közterületek tisztításáról és karbantartásáról, valamint a tavaszi fásítás üteméről egyeztet hetente több alkalommal is Tóth Lajos polgármester, valamint Varga Lajos, a városüzemeltető kft. vezetője. Megállapodtak abban, hogy a munkálatokat fel kell gyorsítani.

 

Olcsóbb lehet a fűtés, a világítás

 

Tóth Lajos polgármester részt vett a napokban egy online konferencián, amelynek témája az európai uniós támogatással megvalósuló energiaközösségek létrehozása, továbbá ennek helyi várható hatása volt. A megújuló energia hasznosítási projektek nyertesei között lehet Püspökladány is. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat intézményei energiaellátásának egy részét napenergiára át lehet állítani. Ennek előkészítését meg kell kezdeni.

 

Több lehetőség is van a létesítésére

 

Az ipari övezeteit kinőtte a város, az önkormányzat ipari park létesítését tervezi, hozzáfogott az előkészítésébe. Erről is beszélt Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere a város aktuális ügyeivel foglalkozó sajtótájékoztatóján a napokban. Hangsúlyozta, az ipari park létrejöttét leginkább a helyi és a környékbeli kis- és középvállalatok szorgalmazzák.

- A helyszínt illetően több irányban is van elképzelése az önkormányzatnak - válaszolt a Napló kérdésére a polgármester. - A városnak van egy 78 hektár nagyságú, egybefüggő földterülete a 4-es főúthoz közel. Ezt korábban pedagógusok földjeként hasznosítottuk, és jó minőségű termőföldről beszélünk. Előnye egyben és a részekre bontva is lehet majd hasznosítani, hátránya pedig, hogy logisztikailag nem a legjobb helyen van. Igaz, közel van a 4-es főút is és a vasútvonal is. Mérlegeljük annak a lehetőségét, hogy a majdani M4-es gyorsforgalmi út város közelében lévő lehajtójának egykilométeres körzetében létesítsünk ipari parkot. Probléma, hogy ott nincs területe az önkormányzatnak. Nem zárkózunk el a földcserével való területszerzés lehetőségétől sem. Egyelőre a szakértők bevonásával az ipari park helyének megtalálásán gondolkodunk.

Partnerségben vannak a gazdákkal

 

A külterületi utak javítására, a mélyedések feltöltésére használják majd fel a Petőfi utcán, az iskola mellett lebontott önkormányzati bérlakás vályog- és téglatörmelékét. A dűlőutak karbantartása egyébként folyamatosan napirenden van a városvezetés és az utakat használó gazdák közötti kommunikációban. Az útjavítást partnerséggel a gazdákkal végzi az önkormányzat.

 

Harminchatféle fát ültetnek

 

Több mint ezer fát és cserjét ültetnek el Püspökladány-szerte ezekben a napokban a közmunkások a városüzemeltető kft., valamint az Erdészeti Tudományos Intézet szakmai felügyelete mellett.

A fásításon négy munkacsoport dolgozik egy időben. Gondoskodnak majd a fák megóvásáról is, sőt a már korábban ültetett, később megsérült növényeket az ERTI szaktanácsadása nyomán helyreállítják. A városvezetés szeretné, ha a lakóközösségek örökbe fogadnának egy-egy fasort, facsoportot, ezáltal nyomon követve és segítve a növények fejlődését. Amennyiben szükségét érzik, nyáron meglocsolnák a fákat.

Segítik a fiatalok letelepedését

 

Tizenegy fiatal házas első lakáshoz jutását segíti a város önkormányzata 500-500 ezer forinttal a közeljövőben. Az erről szóló szerződést írta alá a napokban Tóth Lajos polgármester, aki elmondta, hogy mind több fiatal választja lakóhelyéül a Sárrét menti kisvárost, továbbá tavaly örvendetesen emelkedett a házasságot kötöttek, illetve a született gyermekek száma Püspökladányban. A város lakossága jelenleg közel 14 ezer fő.

 

Nem látogathatók az intézmények

 

Az idősek nappali ellátását térségi konzorciumban működtető szociális ellátóintézmények nem látogathatóak a koronavírus-járvány miatt. Az étkeztetés ételkiszállítással működik, továbbá igénybe vehető a házi segítségnyújtás szolgáltatás is.

Forrás: HAON

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.