FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-29

Az erdő, a víz, a föld - világnapok sorozata

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A Zalaerdő Zrt. Csónakázó-tóhoz közeli időspirálja minden esztendőben gazdagodik egy-egy fácskával - rendszerint az év fafajából ültetnek a Föld napja tiszteletére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Czigóth Sándor

Manapság szinte mindennek van világnapja. A barátságnak, testvéreknek, az ölelésnek, a csokoládénak... a sor végtelen. Vannak azok a bizonyos jeles napok is, amelyeket - járvány nélküli időszakban - a fiatalabb generáció ünnepel, óvónőik, tanáraik segítségével, egy-egy elhivatott cég vagy szervezet közreműködésével. Március 21, március 22, április 22. ezek azok a bizonyos jeles napok.

 

"Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett."  A Wass Alberttől származó idézet örök érvényű, amely fiatalt és idősebbet egyaránt elgondolkodásra késztethet. A jelenlegi járványügyi helyzetben nincs lehetőség a világnapok közös megünneplésére, de a természetjárásra - a tiszteletteljes, természettel harmóniában élő viselkedésre továbbra is adott a lehetőség... - Az Erdők nemzetközi napjának idei mottója: Az erdők helyreállítása út a felépüléshez és jóléthez. Ennek fontos üzenete van számunkra, és úgy gondolom, a Zalaerdő Zrt. hozzá is teszi a magáét a célkitűzéshez. Mégpedig a felelős erdőgazdálkodással, a rendszeres hulladékgyűjtéssel, illetve az erdőtelepítésekkel. Fontos számunkra, hogy a környezetünket védjük, tisztán tartsuk. De még fontosabb lenne, hogy az emberek fejében elültessük a magvakat - fogalmazott Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR előadója.


Fotó: Czigóth Sándor

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben szavazta meg azt a határozatot, amely szerint március 21-e az Erdők nemzetközi napja. Az erdei ökoszisztéma, az erdőben élő állat- és növényvilág fontosságára hívják fel az ilyen alkalmakkor tartott programokon a szakmabeliek. - A cégünk továbbra is fontosnak tartja a fiatal generáció környezeti és természeti szemléletmódjának kialakítását. Reméljük, az idei évben még lesz lehetőségünk táborokkal, gyerekeknek szóló programok megtartásával biztosítani ezt a célkitűzést - mondta bizakodva Nyírádi Ivett, a Zalaerdő Zrt. erdei iskolai vezetője.

 

"De akkor a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről. Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására" Wass Albert meséjének imént idézett soraiban már feltűnik a víz. Világnapját sok-sok éve március 22-én ünnepeljük, - célja szintén a figyelemfelkeltés, vízkincsünk védelme érdekében. A jeles napon hozta nyilvánosságra a jelentését az UNICEF, ebben a következők szerepelnek: "Földünkön több mint 1,42 milliárd embert, köztük 450 millió gyermeket fenyeget a tiszta víz hiánya. Ez azt jelenti, hogy ötből egy gyermek nem jut annyi vízhez, ami fedezi mindennapi szükségleteit. A jelentés szerint több mint 80 országban kritikus a vízhiány. Kelet- és Dél-Afrika a leginkább veszélyeztetett terület." Elgondolkodtató adatok. Talán jusson eszünkbe, amikor például fogmosás közben folyatjuk feleslegesen a vizet a csapból, de talán a mindennapos fertőtlenítés miatt, a folyamatos felmosásnál is elég a fél vödörnyi víz.


Fotó: Czigóth Sándor

A következő világnap pedig még várat magára: április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A Zalaerdő Zrt. Csónakázó-tóhoz közeli időspirálja minden esztendőben gazdagodik egy-egy fafajjal - rendszerint az év fáját ültetik el a Föld napja tiszteletére. A járvány a spirál gazdagodását is megakadályozta, már a tavalyi esztendőben sem volt közös ünnep, nem volt faültetés. Most viszont a cég úgy döntött, ha csak szűk körben, de akkor is eleget tesznek vállalt kötelezettségüknek, hiszen mind a két fafaj méltó arra, hogy elültessék. Mindez megtörtént ezen a héten, a spirál tovább kanyarog, most már dísze és éke a 2020-as év fája a tatár juhar, valamint a 2021-es nyertes, a lisztes berkenye.


Fotó: Zalaerdő

Búcsúzóul - a világnapok kapcsán - Sissitől, Erzsébet királynétól származtatott idézet:

"Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj ki egy közeli erdőbe és minden fában, minden bokorban, minden növényben és állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát." 

Forrás: KanizsaÚjság

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.