FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-22

Klímaváltozás: a fatelepítés nem elég?

Az EU 2030-ra hárommilliárd fát ültetne el, azzal a céllal, hogy fokozza a biodiverzitást. De sokan kérdik, hogy a faültetés tényleg hatékony eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Februári hőmérséklet-analízis - Euronews

A Copernicus Climate Change Service friss adatai szerint a február globálisan nem volt olyan meleg, mint az elmúlt öt évben, a hőmérséklet 0,1 Celsius fokkal az 1991-2020 közötti átlag alatt maradt.

Ugyanakkor, ha részletesebben megnézzük, az látszik, hogy rendkívüli hónap volt. Az Egyesült Államok középső és déli részei az átlagnál hidegebbek voltak, sarkvidéki levegő áramlott, egészen Texasig. Szibériában sokkal hidegebb volt az átlagnál, Grönlandon viszont melegebb volt az idő.

Szélsőséges időjárás Európában

Európa szívében pedig hideget és meleget is tapasztalhattunk a múlt hónapban. A németországi Göttingen városában rekord hideget, mínusz 24 fokot mértek február 14-én, kevesebb mint egy héttel később pedig plusz 18 fokot. Ez már a klímaváltozás jele lenne? Erről kérdeztük Daniela Domeisen meteorológust, a svájci ETH professzorát Zürichből.

- Ez a változékonyság valószínűleg még nem maga a klímaváltozás. A február eleji hideget nagyrészt egy sarkvidéki vortex okozta, és miután az megszűnt, a hőmérséklet visszaállt az ilyenkor megszokott szintre, vagyis fölé emelkedett, ami viszont a klímaváltozás jele - mondta Daniela Domeisen, a svájci ETH professzora.

A fatelepítés nem elég

Az EU 2030-ra hárommilliárd fát ültetne el, azzal a céllal, hogy fokozza a biodiverzitást. De sokan kérdik, hogy a faültetés tényleg hatékony eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben. Észak-Olaszországba utaztunk, hogy többet tudjunk meg erről.

Ezek a fák most ébrednek téli szunyókálásukból ezen a napsütéses napon, itt Cremona mellett. Mostantól egészen őszig, minden nap szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, magyarázta Diego Florian, a Forest Stewardship Council olasz részlegének az elnöke

- A napfénynek és a levegőben lévő szén-dioxidnak hála, a fa növekszik, és miközben növekszik, átalakítja a szén-dioxidot - mondta Diego Florian, a Forest Stewardship Council elnöke.

Viszonylag egyszerű kiszámolni, hogy fa mennyi szén-dioxidot képes tárolni. Egy ilyen fa mint ez itt, nagyjából egy tonna szén-dioxidot köt meg. De mennyi fát kellene ültetni ahhoz, ellensúlyozzuk a teljes kibocsátást?

- Az átlag európai polgár évi 5-7 tonna közötti szén-dioxidot bocsát ki, vagyis elméletben minden európai polgár után 5-7 fát kellene ültetni - mondta Fabrizio Malaggi, a Parco Oglo Sud vezetője.

De nem minden erdőnek egyforma a szén-dioxid-elnyelő képessége. A mennyiség a fák fajtájától, a környezettől és az erdőgazdálkodástól is függ. Az ültetett fiatal erdőségeknek viszont nagyon jó a szén-dioxid-elnyelő képessége.

- Egy olyan erdő mint ez, sokat ad hozzá a szén-dioxid elnyeléséhez. Ezekből a fákból tartós használati cikkek készülhetnek, tovább tárolva a bennük lévő szén-dioxidot. Így tizenkét évre is meg lehet kötni azt a szén-dioxid-mennyiséget, ami egyébként a légkörben lenne - mondta Mauro Masiero, a padovai egyetem professzora.

Egy jól hasznosított erdő tehát akár évtizedekre is eltárolhatja a szén-dioxidot. De szakértők szerint ehhez fontos, hogy hagyjuk abba az erdőirtást, becsüljük meg a már meglévő az erdeinket, és csökkentsük a kibocsátást.

- Nem kell aggódnunk a faültetés miatt, de először a kibocsátást kellene csökkenteni, kevésbé szennyező technológiák alkalmazásával. Aztán foglalkozhatunk azzal, hogy mit csináljunk azzal, amit nem sikerült csökkenteni. De nem faültetéssel kell kezdeni - mondta Diego Florian.

Forrás: EuroNews

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.