FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-22

Ültess fát, tedd jobbá az életed!

Világszerte egyre több figyelem fordul az erdők felé. A koronavírus előtti világ egyik utolsó nagy természetvédelmi mozgalma az Amazonas esőerdeiért folytatott világméretűvé duzzadt kampány volt, de manapság sem telik el úgy nap, hogy ne jelenne meg valamilyen hír, ami a fák és erdők jelentőségét támasztja alá, komoly médiavisszhangot keltve vele.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Budapest - az Andrássy út fái a levegőből

Ezzel párhuzamosan a világ számos kis- és nagyvárosában kezdik felismerni, hogy a városi zöldterületek, az árnyas és védelmet nyújtó fák hiánya a városi élet minőségére is negatív hatással van. Az egyre elterjedtebbé váló faültetési akciók nem csak az erdők visszatelepítését célozzák, hanem egyre nagyobb teret nyernek a népesen lakott területeken is, ahol a fákra most nagyobb szükség van, mint valaha.

A fák élhetőbbé teszik a városokat

A városi fák számos pozitív hatással bírnak. Az egyik legfontosabb érv mellettük a hűtőhatásuk. A felmelegedés miatt Magyarországon is egyre intenzívebbé válnak a nyarak, a hősziget-hatás pedig az amúgy is forró városokban gyakran elviselhetetlen hőséget okoz - úgy az utcán, mint a lakásokban.

A kutatások azt mutatják, hogy a nagy arányban városiasodott és elöregedő népessége miatt elsősorban Európa lakosait sújtják a hőhullámok. Ezért is óriási az értéke, ha a nyári nagy melegben be tudunk húzódni az árnyas lombok alá, ahol a hőmérséklet-különbség miatt a kellemes légjárás is állandó. A fák - minél többről beszélünk, annál inkább igaz ez - saját mikroklímát alakítanak ki, a leveleiken keresztül folyamatosan párologtatják a nedvességet, egy-egy melegebb nyári napon akár 80-100 litert is, ezáltal hűtik a környezetüket.

A fák a rohanó városi élet résztvevőinek közérzetére is pozitívan hatnak. Egy nagy, fákkal szegélyezett sugárút, mint amilyen az Andrássy út is, páratlan szépségű és hangulatú, ez pedig sokban köszönhető a növényeknek. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a növényzet látványa nyugtató hatással bír az emberekre.

Védelem a mindennapi ártalmaktól

A városi lét egyik megkeserítője a folyamatos motorzúgás, amely megnehezítheti a pihenést és feltöltődést - ezt pontosan tudják azok, akik forgalmasabb utak mentén élnek. A zöldfelületek erre a kihívásra is megoldást nyújtanak azzal, hogy a levélzetükkel a zajszennyezés egy jelentős részét megfogják, tompítják.


Rengeteg ártalomtól tudnak megvédeni minket a városi fák

A motorzúgáshoz ráadásul szükségszerűen hozzátartozik a kipufogógáz is, amely a téli fűtési szezon mellett a városi légszennyezés legfőbb forrása. A fák ezen a téren sem hagynak cserben minket. Leveleiken felfogják a port, számos károsanyagot kötve meg ezzel. Egy korábbi írásunk már rávilágított arra, hogy Budapesten szerény becslések szerint is több tonnányi ólom- és egyéb nehézfém-tartalmú szálló port kötnek meg a fák évről-évre. A levegő tisztítása mellett pedig annak termelésében is részt vesznek a növények, hiszen a fotoszintézis során a szén-dioxid megkötésén túl a folyamat melléktermékeként oxigént szabadítanak fel.

Zöldebb közlekedés, élhetőbb Budapest

Nemrég számoltunk be arról, hogy a kínai fővárosban 40 év alatt 210 millió fát ültettek, és hosszan írtunk a Szahara peremén tervezett sok-sok millió fa pettyezte zöld falról is. De vajon mennyi fa van Budapesten? A FŐKERT honlapján található adatok szerint Budapesten nagyjából 9-10 millió fa lehet, azonban ennél jóval többre lenne szükség. Szerencsére a fővárosi és kerületi önkormányzatok is egyre több fát ültetnek és civil kezdeményezések is munkálkodnak azon, hogy a főváros jövője zöldebb legyen. Ilyen civil kezdeményezés a 10 millió Fa Alapítvány is, ami szakmai és helyi közösségek segítségével országszerte 10 millió új fa elültetését tűzte ki célul, egyúttal felhívják a figyelmet a zöld területek fontosságára.


A városi fák szerepe nagyobb, mint gondolnánk

A fenntarthatóbb jövőért pedig nem csak azzal tehetünk, ha mi magunk faültetésbe fogunk, hanem azzal is, ha például a városi levegőt leginkább szennyező közlekedésben fenntartható, kibocsátás mentes módon veszünk részt. Egy korábbi cikkünkben részletesen is megírtuk, hogy a Greendex szerkesztőségének tagjai főképp olyan alternatív közlekedési módokat használnak, melyek közvetlenül nem szennyezik a levegőt, szemben a hagyományos, fosszilis alapú üzemanyaggal futó járművekkel.

A budapesti közlekedésben új fejezetet jelentenek a közösségi autómegosztók, mint amilyen a kizárólag elektromos autókkal működő GreenGo is. Azzal, hogy az akár 4-5 saját kocsit is kiváltó szolgáltatás mellett döntünk, az élhetőbb fővárosért is teszünk. Ráadásul a tisztább közlekedést most össze is tudjuk kapcsolni faültetéssel is!

A GreenGo március végéig tartó Gurulj a Fákért! faültetési kezdeményezését a felhasználók is támogathatják, minden vezetéssel töltött perc után 1 forinttal járulhatnak hozzá a kampányhoz, aminek a végén a GreenGo az összegyűlt összeget megduplázza, és teljes egészében új fák telepítésére fordítja a 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködésében.

A Gurulj a Fákért! nem az első közös faültetési akció az elektromos autómegosztó és az Alapítvány életében. Tavaly év végén 500 fával zöldítették Budapestet, amellyel kapcsolatban Bojár Iván András, a 10 millió Fa Alapítvány alapítója elmondta: "a GreenGoval közösen 500 fát ültettünk el, ami számításaink szerint 25 éves periódusban összesen 100 tonna szén-dioxidot képes megkötni - ennyit egy átlagos benzines autó 500 000 km megtétele alatt bocsát ki. Ez nagyjából annyit jelent, mintha tizenkétszer megkerülnénk a Földet."

Forrás: greendex.hu

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.