FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-19

Kockaház egy hagyományos osztrák faluban

Beton alapra állított faburkolatú házat építettek Frastanz-Gampelün faluban, amely panorámás kilátást nyújt a környező alpesi tájra.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A Haus im Obstgarten (Ház a gyümölcsös kertben) épület megrendelője arra kérte az osztrák Firm Architekten iroda vezetőit, Albert Moosbrugger és Christian Feldkircher építészeket, hogy tervezzenek egy házat számukra a szüleiktől ajándékba kapott telekre.

A hagyományos parasztházhoz tartozó istállót lebontották, hogy helyet adjon az új háznak, amely a falu kiemelkedő pontját foglalja el. A háromszintes épület formáját és anyagpalettáját úgy választották meg, hogy kortárs megjelenésével kiemelkedjen a szomszédos alpesi házak és gazdasági épületek közül. A gazdagon díszített parasztházakkal ellentétben az új épületet azoktól eltérő, egyszerű szerkezetként tervezték, Az épület négyzet alaprajza kifejezetten erősíti az egyszerűségét.

A robusztus beton alap egy faanyaggal borított kockát hordoz, amely tömör és masszív megjelenést kölcsönöz a Haus im Obstgarten számára. A vízszintes burkolat kezeletlen lucfenyőből készül, amit idővel fokozatosan öregítenek majd az időjárás elemei. Az épület megépítéséhez felhasznált összes anyagot a telek 50 kilométeres körzetéből szerezték be, a faváz pedig teljes egészében az építtető saját erdőjéből származó fa felhasználásával készült.

Az ügyfél dédszülei saját fáikat felhasználva építették a szomszéd parasztházat, majd újratelepítették az erdőt. Dédunokájuk abból a fából építhette saját otthonát, és a hagyományt folytatva az erdőt 750 fiatal fával újratelepítették a jövő generációk számára.

A fából készült szerkezet vasbeton lábazaton nyugszik, amelyet terasszal és autóbeállóval kötöttek össze, amely így összekapcsolja az új épületet a régi parasztházzal. A kocsibeálló amorf tetővel és íves fallal készült, célja az szögletes esztétika tompítása, továbbá a belső tér és a kert közötti átmenet képzése.

Egyterű konyha, étkező és nappali található az épület földszintjén panorámás ablakokkal szegélyezve, kilátással a környező vidékre. A felső emeletek nyílásait gondosan helyezték el, hogy keretezzék a látványokat. 

Az épület falait és mennyezetét 24 miliméter vastag lucfenyő borítja, amelyet lúgos-szappanos felületkezeléssel tettek tartóssá. Fenyőt használtak az ablakkeretekhez, a bútorokhoz és az akusztikus mennyezeti panelekhez, a padlóhoz és a lépcsőkhöz bükkfát, a bútorokhoz pedig szilfát választották.

Forrás: TervLap

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.