FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-16

MOL - kutatófúrás az Őrségben

Párbeszédet kezdeményez az őrségi lakosokkal a Mol, mert az elmúlt napokban több félreértés látott napvilágot az Őrségben tervezett kutatófúrással kapcsolatban, egyetlen fát sem fognak kivágni - írta az MTI a Mol közleménye alapján.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Greenpeace demonstráció az őrségi mol fúrás ellen

A Mol 2017-ben nyerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvános pályázatát, amely lehetővé teszi a cég számára, hogy szénhidrogén után kutasson az Őrségben. A beruházás az előkészületi fázisban tart, és jelenleg szüneteltetik az engedélyeztetési folyamatot, mert a nemzeti park és az önkormányzat után a helyi lakosokkal is szeretnének egyeztetni. Amint a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, lakossági fórumot szeretnének tartani.

Az Mol kiemeli, hogy a területen nem kőolajat, hanem földgázt keresnek, ahogy tették ezt az elmúlt 50 évben is. Állításuk szerint egyetlen fát sem fognak kivágni, a munkálatokkal járó átmeneti zajterhelést ideiglenes védőfallal csökkentik, és betartják a Natura 2000 minősítéshez kapcsolódó összes előírást.
A vállalatnak jelenleg öt működő gázkútja van a területen, amikről azt írták, biztonságosak és nincs környezetkárosító hatásuk. A gázt földalatti vezetékeken szállítják, így a Mol szerint a nagyjából egy hónapig tartó munka után semmilyen zajhatás vagy teherautó-forgalom sem fogja terhelni a környéket.

Az őrségi gázkitermelésről a Telex itt írt részletesen. Az Őriszentpéter közelébe tervezett szénhidrogénkút fúrása ellen tiltakozás és online petíciózás indult. Az ellenzők attól tartanak, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén építendő kút belerondíthat a tájba, az építés az ott élőket és a turizmust is zavarhatja, és védett természeti értékek is károsodhatnak. A Mol ezért felfüggesztette az engedélyezési eljárást, és egyeztetést ígért a helyiekkel.

A "félreértések" csak és kizárólag abból adódnak, hogy a Mol egész mást kommunikál a sajtó és közvélemény felé, mint amit az engedélyeztető hatóság fele az engedélyeztetési dokumentációban ír - közölte a Mol állításaira válaszul az Őrségvédők Civil Társaság.

A szervezet részletesen is reagált a Mol közleményében írtakra:

- Az engedélyeztetési dokumentációban több helyen is olvasható, hogy a kitermelés során kőolajat is a felszínre hozhatnak. "A fúrás tervezett mélysége 2850 méter. Várható termelvény: nyersolaj, kevés kísérőgáz és rétegvíz" - szerepel a dokumentációban.

- A sajtónyilatkozat állításával szemben, miszerint "több lehetséges helyszínt is vizsgáltak", a Natura2000-es hatástanulmány 12. oldal 8. pontjában ezt írják: "A kútmunkálat megvalósítása szempontjából alternatív megoldás nincs."

- Az Őrségvédők Civil Társaság szerint nem azért szünetelteti az eljárást a Mol, mert kommunikálni szeretne a helyi lakossággal, hanem mert a Vas Megyei Kormányhivatal zöldhatósága hiánypótlásra szólította fel a vállalatot, amit határidőre nem tudott volna elvégezni.

Forrás: greenfo

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.