FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-12

Nébih évértékelése - 2020 eredményei

Kilenc éves fennállását köszönti március 15-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az évfordulóra elkészült a 2020-as év legfontosabb eseményeit, intézkedéseit összefoglaló évértékelő.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A 40 oldalas összefoglalóban a szerteágazó hatósági munka eredményein és fejlesztésein túl helyet kapott a Nébih kampányainak időszakos mérlege.

(A FATÁJ olvasóinak a szakterülethez kapcsolódó részeket mutatjuk.)

Faanyag-kereskedelem, EUTR ellenőrzések:

A faanyagkereskedelmi lánc hatósági felügyeletét országos hatáskörrel látjuk el. Ellenőrzéseink jelentős részét 2020-ban is tervezetten, hivatalból indítottuk. Ezeken kívül állampolgári és társhatósági jelzések alapján folytattunk vizsgálatokat.

- Az ellenőrzési terv alapján a faanyagkereskedelmi lánc számos szereplőjét adatszolgáltatási igénnyel kerestük meg, preferálva az elektronikus bejelentőfelületet. A kapott adatokat kockázatelemzésnek vetettük alá, valóságtartalmukat más adatforrásokkal is összevetettük. A kiemelten kockázatos, valamint az adatszolgáltatást nem teljesítő ügyfeleknél - összesen 19 esetben - helyszíni ellenőrzést tartottunk.

- Szintén ellenőrzési terv alapján vizsgáltuk a jogkövetési hajlandóságot azoknál a láncszereplőknél, akiket korábban már figyelmeztetettünk, elmarasztaltunk bizonyos hiányosságok miatt. Az idén 10 ügyfél esetében végeztünk ilyen típusú utólagos ellenőrzést, sajnos lesújtó eredményekkel. Az eddigi tapasztalatok alapján a jövőben jelentősen növelni tervezzük az utóellenőrzések számát.

- Célirányosan ellenőriztük a külföldről, különösen az Európai Unión kívülről érkező fatermékek kereskedelmét azok kiemelt kockázatossága miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fatermékek importjával kapcsolatos adatait és a Nébih nyilvántartását összevetve kiderült, hogy több olyan szereplő is hoz faanyagot az országba, aki nem szerepel a tevékenység végzéséhez szükséges hatósági nyilvántartásban, regisztrációs számmal nem rendelkezik. Ez a problémakör már több mint 150 esetben indukált - jelentős előzetes felkészülést, adatgyűjtést igénylő - kiemelt ellenőrzést, melynek során igyekeztünk legális keretek közé terelni az alanyok működését.

- A járványhelyzetnek köszönhetően fokozott gyorsasággal kerültek előtérbe az online piacterek a faanyag-kereskedelemben is, ami még inkább táptalajt teremtett a fogyasztók átverésének, megkárosításának. A beérkező állampolgári bejelentések az internetes csalások számos formáját tárták elénk. Éppen ezért prevenciós jelleggel vizsgáltunk minden releváns online felületet, 1.625 esetben ellenőrzést is indítottunk a hirdetések alapján, amelyek többségében a jogsértő hirdetéseket eltávolíttatták, 73 hirdetővel szemben pedig eljárást indítottunk.

- Kollégáink rendészeti feladatuk ellátása során jelen vannak a közutakon, határátkelőhelyek környékén, vizsgálják a nyitva tartó telephelyeket is, ilyenformán mintegy 100 helyszíni intézkedést hajtottak végre.

- 2020-ban csaknem 300 jogsértést tettünk publikussá a Nébih honlapján. Emellett kereshető formában közzétettük a jogszerűtlen hirdetésekhez kapcsolható telefonszámokat, hamis EUTR azonosítókat (https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlenhirdetesek-adatai).

- Az eljárások eredményeként 2020-ig összesen több mint 200 millió forint bírságot és bevétel-elkobzást érvényesítettünk, noha ezekhez az eszközökhöz kizárólag súlyos jogsértések kapcsán és a fokozatosság elvét maximálisan szem előtt tartva alkalmaztuk.

Egyre szorosabbá válik az együttműködés a szomszédos országok EUTR hatóságaival, mivel egyre több határon átnyúló kereskedelmi kapcsolat hatékony és gyors ellenőrzése válik szükségessé.

Emlékezetes eset 2020-ból

Igen késői órán kapott riasztást az EUTR részleg a NAV egyik megyei igazgatóságáról, miszerint egy ponyvás teherautó rakterében furcsa megjelenésű, nagyon vegyes fafajú, változó méretűre vágott tűzifát találtak. Az áru eredetének tisztázására a bemutatott dokumentumok nem bizonyultak elégségesnek, ezért a NAV hatósági zárként plombákat helyezett fel a jármű rakterére, majd visszafordította azt a 250 kilométerre található telephelyére.

Ezzel azonban nem zárult le a történet: a hatósági plombabontáson derült fény arra, hogy a delikvens már korábban is súlyos jogsértéseket követett el, sőt a beszerzési, értékesítési, szállítási tevékenységét már akkor megtiltottuk.

Mindezek ellenére bizonyíthatóan legalább 18 alkalommal végzett 12 értékesítési tevékenységet a tilalom érvénybe lépése óta, s tette mindezt - sok egyéb mulasztás mellett - egy tisztázatlan tulajdonú gépjárművel. Az illegális cselekményt nemcsak az érintett egyén, hanem a jármű forgalmi engedélye is bánta, melyet a helyszínen bevont a hatóság.

Hatósági eredmények, újítások

A kiemelkedő eredmények között említhetjük, hogy Tűzifát okosan! néven megnyílt a biztonságos tűzifavásárlást segítő online piactér. Emellett az elkobzott fatermékek közül kevés híján 3.000 m3 tűzifát kaphattak meg a rászoruló intézmények, szervezetek.

2020-ban a Nébih ügyfélszolgálatai összesen 54.134 telefonhívást fogadtak. A felhasználóbarát "e-trendhez" igazodva e-mail és messenger-csatornákkal (Nébo chatbot munkába állításával) bővült a Nébih ZöldSzám bejelentőfelületeinek köre, megkönnyítve a közérdekű bejelentéseket alátámasztó fotók, videók csatolását. Az ügyfélprofil rendszerben szintén bővült az elektronikusan bejelenthető, intézhető tevékenységek köre, és tovább egyszerűsödött a FELIR azonosító igénylése.

Tudásmegosztás, szemléletformálás

A Nébih erdőtűz-megelőzési projektje, a Firelife éghajlatvédelmi kategóriában elnyerte az Európai Unió "LIFE Award 2020" elnevezésű környezetvédelmi, természetvédelmi, éghajlat-politikai díját.

Faanyag-kereskedelem, EUTR ellenőrzések

Elkobzott faanyag térítésmentes kiosztása Véget ért az elkobzott fatermékek közérdekű felhasználására meghirdetett pályázat első és második fordulója. Az EUTR ellenőrzések során elkobzott fatermékekből önkormányzatok, közhasznú szervezetek és egyházi jogi személyek részesültek. Kevés híján 3.000 m3 kiosztható (zömében) tűzifát hirdettünk meg, amiből eddig 2.532 m3 faanyag átadására már megkötöttük a szerződést a sikeres pályázókkal. A pályázati rendszer jól vizsgázott, a bírálatok zökkenőmentesen lezajlottak, majd a nyertesekkel együttműködésben sikerült megszerveznünk az átadást, szállítást is.

A kedvező tapasztalatok birtokában a későbbiekben elkobzandó fatermékeket folyamatosan feltöltjük majd honlapunkra, valamint igyekszünk gyorsítani a pályázatok elbírálását, hogy a lefoglalt faanyag mielőbb eljuthasson a rászorulókhoz.

Tűzifavásárlást segítő online piactér nyitása

A Tűzifát Okosan! hirdetési felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról. Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött online piactér ügyfélkapus azonosításhoz kötött, ennek köszönhetően csak azonosítható, az EUTR nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így zárva ki az illegális fakitermelésből élő csalókat. A vásárlók a felületen megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb eső kereskedőket, ezáltal minimalizálva a szállítási költségeket. A rendszer másik fontos, egyedülálló előnye, hogy lehetővé teszi a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifatermékek (például ömlesztett, kalodás, big-bag, sarangolt) árainak összehasonlítását. A platform a jövőben további funkciókkal (többek között megrendelő modullal) is bővül majd.


Uniós elismerés a Nébih Firelife projektnek

A Nébih erdőtűz-megelőzési projektje éghajlatvédelmi kategóriában elnyerte az Európai Unió "LIFE Award 2020" elnevezésű környezetvédelmi, természetvédelmi, éghajlat-politikai díját. Az illusztris tagokból álló zsűri (David Sassoli, az Európai Parlament elnöke; Ambroise Fayolle, az Európai Beruházási Bank alelnöke és Luciana Miu, a Londoni Imperial College tudományos kutatója) 15 pályázó közül környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlatvédelmi kategóriákban díjazott egy-egy projektet. Az október 21-én meghozott döntés értelmében a zsűri a Nébih Firelife projektjét 2020-ban az EU LIFE programjának egyik leginnovatívabb, leghatékonyabb és leginspirálóbb projektjévé nyilvánította.

Jelentős informatikai fejlesztések:

Erdei faválasztékok készletének bejelentése

Az EUTR menü új funkciója lehetőséget nyújt az üzleti év első napjára vonatkozó erdei faválasztékok készletének bevitelére is, amely a jogszabály alapján kötelezően rögzítendő adat. A felület használata egyelőre önkéntes, de azért mindenképpen ajánlott, mert biztosítja, hogy az érintett a jogszabályban előírt tartalommal rögzítse készleteit.

Terveink

A 2020-ban megkezdett feladatok túlnyomó része 2021-re is áthúzódik, meghatározva a Nébih tevékenységének főbb irányait. Előttünk áll például az e-Pincekönyvi rendszer adattárházának és gördülékeny adatáramlásának kidolgozása, a Vendéglátás és Közétkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlata Útmutató (GHP) új fejezeteinek megalkotása, a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer folyamatos kiterjesztése az újabb termékkörökre.

Szakembereinkre olyan jelentős feladatok várnak, mint a Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ projekt gyakorlati működtetése, valamint a legújabb kihívásokra reflektáló Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia 2030 elkészítése.

Faanyag-kereskedelem, EUTR ellenőrzések:

- Továbbra is kiemelt cél marad az import fatermékek kereskedelmének ellenőrzése, különös tekintettel az ukrán és orosz, fehérorosz eredetű termékek esetében.

- Az írott és az elektronikus sajtóban megjelenő tűzifa hirdetések felügyeletét folytatni kell, a lakosság és tisztességes kereskedők érdekében.

- Növeljük a terepi ellenőrzések számát.

- Fontos új kihívás az EUTR ellenőrző hatóság részére az erdőirtások helyén termelt élelmiszer és más alapanyag forgalomba kerülésének megakadályozására születő új jogszabály végrehajtására történő felkészülés

- 2021-ben az EUTR nyilvántartási rendszer megújítása és a fásításokból történő fakitermelés bejelentésének bürokrácia csökkentése, elektronikus eljárásban történő ügyintézése valósulhat meg a tervek szerint.

Erdőtűz-megelőzés

2021-ben három új tűzkockázati mérőállomással szeretnénk tovább javítani a tűzgyújtási tilalom elrendelésének pontosságát. E mellett folytatni szeretnénk a FIRELIFE program afterlife kommunikációját, és egy új megelőzési projekt pályázatának előkészítését.

A fő célunk pedig továbbra is, hogy termőföldtől az asztalig biztosítsuk az élelmiszerlánc biztonságát, mind az ágazati szerepelők (termelők, előállítók, forgalmazók), mind a fogyasztók érdekében.

Forrás: NÉBIH

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.