FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-08

A pályafelújításhoz érkezik a LÁEV rekonstrukciója

2018. januárjában kezdődött az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút nagyfelújítása, Magyarország Kormányának támogatásából. Az idei év fordulópontot jelent a projektben, mivel a legnagyobb feladat, a vasúti pálya újjáépítése várhatóan tavasszal szintén megkezdődik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az előkészítő munkákon (számos közbeszerzési eljárás lefolytatásán, tervezésen, engedélyezésen) túl javában zajlik, és rövidesen befejeződik a járműpark 6 mozdonyának, valamint 26 kocsijának korszerűsítése, felújítása, illetve építése. Ezeken túl a magasépítési beruházások keretében jól halad az állomási felvételi épületek és az üzemi kiszolgáló létesítmények teljes körű felújítása is.

Az idei év fordulópontot jelent a projektben, mivel a legnagyobb feladat, a vasúti pálya újjáépítése várhatóan tavasszal szintén megkezdődik. Csaknem tizennégy kilométeren, Miskolc-Dorottya utca és Garadna állomások között a régi felépítmény elbontása után teljesen új vasúti pályát építenek, megújítják a biztosítóberendezéseket, a nagyműtárgyakat, az állomási peronokat és korszerűsítik a vízelvezetést is. Ilyen jellegű felújításra száz éve nem volt lehetőség, jelentősége a vasút építéséhez mérhető.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. olyan feladatokat is most kíván elvégezni, amelyekre máskor, a vasút folyamatos üzeme mellett biztonsággal nem nyílna lehetőség. Az erdei vasút üzemeltetése és a vonatokon utazók biztonsága érdekében a teljes vonal mentén, de kiemelten Felsőhámor fölött, valamint a Hámori-tó partján megvizsgálják a fákat, és ahol szükséges, eltávolítják a balesetveszélyes, idős törzseket.

Erre a vasút felújítása a legjobb alkalom, mert ezeket a területeket egyébként nem, vagy csak nagy nehézségek árán lehet megközelíteni, viszont a régi, illetve a felbontott pályán különösebb károkozás nélkül elvégezhető a munka. A ledöntött törzsekből néhány darabot holtfaként a helyszínen hagynak, biztosítva az ehhez kötődő élővilág életfeltételeinek megőrzését, folytonosságát. A szélsőséges időjárási viszonyok között nagyon gyakran kell a vasúti pályára, a műtárgyakra, valamint a tóparti sétányra dőlt fákat eltávolítani. A biztonságos vonatközlekedés feltételeinek megteremtését és a tóparti sétányon kirándulók védelmét a Társaság kiemelt feladatának tartja.

A pályafelújítás várhatóan 2022. nyaráig tart, ami az erdei vasút üzemében szükségszerű korlátozásokkal jár majd. A helybeliek, valamint a Miskolcra és Lillafüredre érkezők a tervek szerint azonban nem maradnak kisvasút nélkül, mivel a Társaság célja a szakaszos üzem biztosítása - tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.