FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-05

Házi kedvencek illegális erdei temetője

A kisállatok elföldelése az erdőben szabálytalan és tiltott, erre hívják fel a figyelmet a Miskolc melletti Csanyik-völgyben is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Kisállattemető a Csanyikban. Már kint van a tábla, hogy tilos oda temetni.
Fotók: Ádám János

Kisállatok temetője alig egy pár létezik Magyarországon, a keleti térségben pedig egy sincs. Igény bizonyára lenne rá, feltéve, ha az állattartók meg tudnák fizetni a temető fenntartásának és működtetésének költségeit. Jelenleg azonban sokuk számára gondot okoz az elhullott kisállat elhamvasztásának megfizetése is. E helyzet következménye, hogy szaporodnak az illegális "állatkegyhelyek" a Miskolc környéki erdők városhoz közeli területein, ami számos problémát felvet.

 

Veszélyesnek számít

 

"Állati tetemek elhantolása hatóságilag tilos!" - ez a tábla jelent meg nemrégiben a Miskolc melletti Csanyik-völgyben, egy erdei út mentén meghúzódó, az elmúlt években egyre nagyobbá váló kisállattemető mellett. A közösségi portálon közzétett bejegyzésben közölt fotó tanúbizonysága szerint a piros betűkkel nyomtatott felszólítás a Vidékfejlesztési Minisztérium (ma Agrárminisztérium) 45/2012-es számú jogszabályára hivatkozik, amely "A nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról" rendelkezik. A tájékoztatót információink szerint a terület kezelője, az Északerdő Zrt. helyeztette ki, amely ezzel egy nem új keletű problémát állított ismét a reflektorfénybe: a kedvtelésből tartott állatok tetemének a közegészségügyi szabályoknak megfelelő "kezelését".

Az állati tetem szerves anyagként igen veszélyesnek számít, a gyorsan bomló fehérje jó táptalaj a különböző kórokozók számára. Fertőző hatásukat kifejthetik közvetlenül emberre és állatra, közvetve pedig a vízbe, levegőbe és a talajba kerülve. Márpedig a Csanyik-völgyi kisállattemető közvetlenül egy patakmeder mellett fekszik, ezért még akkor sem felelne meg a közegészségügyi szabályoknak, ha engedélyt kérték volna a terület tulajdonosától az ide temetkezők. A rendelet szerint ugyanis "az elhullott állatok elföldelése ott végezhető, ahol a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 1,5 méternél nem emelkedik magasabbra. Az elföldelést pedig úgy kell végrehajtani, hogy a felszín alatti víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább 1 méter távolság legyen."

 

Pénzbe kerül

 

A családtagként kezelt házi kedvenctől számos formában lehet méltó módon, az érvényben lévő szabályokat betartva búcsút venni - viszont minden pénzbe kerül. A hamvasztás súlytól függően 15 és 80 ezer forintig terjedő összeg, a kisállattemető - ahol ez elérhető - díja tíz évre mintegy 30-40 ezer forint, míg az urnákra és a síremlékekre az internet tanúsága szerint külön iparág alakult. Akinek minderre nincs pénze, annak az állati tetem leadásáért kell fizetnie: a Miskolci Városgazda Állategészségügyi telepén ez 4000-7500 forintnyi összeg, míg az elszállítás további 4500 forintba kerül.

 

E tekintetben a kerttel, telekkel rendelkezők könnyebb helyzetben vannak, mert saját ingatlanukon eltemethetik a háziállataikat, amennyiben - az előbb említett, felszín alatti vizekre vonatkozó szabályokat betartva - az elföldelés helye és a szomszédos ingatlan határvonala között megtartják a minimumként előírt 1,5 méter távolságot.

Számtalan előírás

 

Hivatalos kisállattemetőt Miskolcon mindmáig nem létesítettek. Két évtizeddel ezelőtt ugyan gondolkodott ezen a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA), végül letettek róla. Kisfalvi Nyina, az alapítvány kuratóriumának elnöke ezt azzal magyarázta, hogy bár egy kegyeleti temető megvalósítása egyszerű építésügyi hatósági ügynek tűnik, a működéséhez számos közegészségügyi és környezetvédelmi szakhatósági előírásnak kell megfelelni. A fenntartásához pedig elengedhetetlen a temetkező állattulajdonosok folyamatos hozzájárulása. Utóbbi térségünkben vélhetően nem lenne megtérülő üzleti vállalkozás, mivel tapasztalataik szerint a hamvasztás költségét sem tudják sokan megfizetni. A temető területét ráadásul a bezárást követő 30 év elteltével, az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság engedélyével lehet más célra hasznosítani.

 

(A természetvédelmi, erdőhasználati, vízbázisvédelmi, közegészségügyi és járványügyi problémát egyaránt felvető problémával kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük az Északerdő Zrt.-t és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, válaszaik ismeretében visszatérünk az illegális kisállattemetők témakörére.)

 

Forrás: BOON

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.