FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-19

Interjú Hegedűs József fafaragóval

Tizennyolc kiállítást tudhat magáénak, hárman írtak róla szakdolgozatot, és harmincnégy évig volt a szintén az ő nevéhez fűződő tiszavárkonyi alkotóház vezetője. Hegedűs József fafaragóval, a Népművészet Mesterével beszélgettünk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Saját munkáival, illetve gyűjteményének darabjaival rendezte be egykori szülői házát Hegedűs József. Képünkön a mester fából készült gyermekjátékai Fotók: Mészáros János

- Édesapám parasztember volt, aki mindent megcsinált a ház körül - kezdte történetét a hamarosan nyolcvanegyedik születésnapját ünneplő Hegedűs József.

- Télen járatni kellett a lovakat, így lovas szánt készített magának. Mindig segített a szomszédunkban élő bognárembernek, és kitanulta a mesterséget. Volt egy kevés szerszáma, mellyel dolgozott, így kiskoromban én is beálltam mellé segédkezni. Rákaptam a mesterségre, és már a gyerekjátékaimat is magam készítettem.

- Történt egyszer, hogy édesapám nyújtófát csinált, és mondtam neki, hogy ezt én is el tudom készíteni. Elmagyarázta, hogyan kell gyártani, majd nekifogtam. Mikor jöttek hozzánk vendégségbe, mindenki azt hitte, hogy az én nyújtófámat édesapám készítette. Ez nagyon jóleső érzéssel töltött el - folytatta a régmúlt felidézését.

Az 1984-ben megalakult Jász-Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesületnek Hegedűs József lett a titkára.

Célul tűzték ki egy közösségi alkotóház létrehozását.

Ez végül Tiszavárkonyban épült fel.

- Nagyon sok munkánk volt benne. Rengeteg hozzáértő mesterember dolgozott rajta. A tervek elkészítése után sok művész összefogásával, adományokból, támogatásból és önkéntes munkából épült fel végül 1987-ben. Sok tábort szerveztek ott, mely lehetőséget kínál családok, óvodások, iskolások, kirándulni vágyók számára is.

Hegedűs József többek közt a Tószegi Általános Iskolában is dolgozott, ahol alsó tagozatos diákokkal foglalkozott.

- Nagyon szerettem gyerekeket tanítani, sok helyettesítést vállaltam. Kézműves szakköröket is vezettem, ahonnan nagyon sok, a gyerekek által készített kisebb alkotásokat megtartottam. Voltak, akik annyira megszerették ezt a világot, hogy a fafaragást választották szakmájuknak. Közülük páran még szakdolgozatot is írtak rólam. Mindez a mai napig nagyon nagy elismerés a számomra - mondta a mester, aki elmondása szerint táborokban és a szakirodalom tanulmányozásával fejlesztette szakmai ismereteit.


Egyedi, zsűrizett bútorgarnitúrákat is készít, mint például ez a különleges formavilágú konyhaasztal és a hozzá tartozó székek

- Sikerült divatba hozni például a vésett, és főleg az esztergált fatálakat. Érdeklődésemhez igen közel áll az erdélyi fafaragó hagyomány, szemléletem mégis sok mindenben eltér ettől. Így a használati tárgyak mellett több székelykaput, kopjafát és bútorgarnitúrát készítettem. Mindezekre - és a munkám összes többi alkotására - jellemző, hogy a fa erezetét szeretem érvényesíteni díszítés gyanánt - merült el a részletekben Hegedűs József.

Három székelykaput is készített, Szegvári Károly festőművész hortobágyi múzeumába, a Tiszakürti Arborétum Tisza felőli bejáratához, illetve Szolnokra, a NEFAG Erdei Művelődési Házának bejáratához. Ezekhez egyenes és bog nélküli tölgyeket használt, melyeket egyévnyi száradás után, félszáraz állapotban lehet elkezdeni megmunkálni. Három kopjafát is alkotott, mindegyiket különböző helyeken - Szolnokon, Tiszavárkonyon és Jászkarajenőn.

Az elkészült kopjafák közös vonása, hogy négyzetes alaprajzúak, és díszük hasonlít a guzsalyéhoz, valamint minden oldaluk egyforma kiképzéssel faragott.

- Édesapám emlékére, munkáim elhelyezésére, de legfőképp a művészektől kapott alkotások tárolására rendeztem be az egykori szülői házat Tószegen. Mikor itt vagyok, a tárgyak által mindig vissza tudok emlékezni a múltra, a vásárokra, a kiállításokra és a barátságokra. Mostanában leginkább használati tárgyakat készítek. Legkedveltebb darabjaim közé tartoznak a kézzel faragott vagy esztergált tálak, melyeken szintén hagyom érvényesülni a fa anyagát.


Érdekes időutazást tehetünk a kiállított fafaragások segítségével

Számos díjat és kitüntetést vehetett már át színvonalas munkájáért

Hegedűs József 1979-óta rendszeresen részt vesz megyei és országos kiállításokon. Az idők során összesen tizenhat megyei díjat és három országos első helyezést vehetett át. Munkásságát Király Zsiga- és Csokonai Vitéz Mihály-díjjal ismerték el. 1988-ban a Magyar Művelődési Intézettől Népi Iparművész kitüntető címet kapott. Ezt a kitüntetést egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozza az állam, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Forrás: SZOLJON

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.