FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-15

A nagyvárosokban is növelhető a biodiverzitás

A nagyvárosok élhetősége és jövője szempontjából létkérdés a zöldfelületek aránya és állapota, ugyanakkor jellemzően épp a nagyvárosokban korlátozott az erre rendelkezésre álló terület. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért Budapesten természetvédelmi célú városierdő-fejlesztést indít.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A megvalósítás finanszírozása is modellértékű: saját forrásokon kívül üzleti és önkormányzati támogatók "szálltak be" a kezdeményezésbe.

 

Az erdők működőképességének egyik alapvető feltétele a minél nagyobb fokú biodiverzitás: a sokféle növény- és állatfajnak élőhelyet biztosító erdő ellenállóbb, kevésbé kitett a klímaváltozás negatív hatásainak, s látványa is igazi erdőképet mutat. A Pilisi Parkerdő az általa kezelt közel 60 ezer hektáros állami erdőterületnek éppen ezért immár 42 százalékán folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytat, amelynél a sokféle korú és fajú egyedekből álló erdőben kialakuló és fenntartható biodiverzitás a hosszú távú természetvédelem egyik alapja.

 

Most a Fővárosban és a közvetlen közelében található erdők természetvédelmi célú megújítása indul el: "A Budapest pesti oldalán fekvő erdők általában telepített, egykorú és kevéssé elegyes, gyakran idegenhonos fajokból álló erdők. Ezeken a területeken lényegében a jelenlegi, jócskán elöregedett faállomány letermelésével új, vegyes korú és fajú erdőket kellene kialakítani. Azonban fontos az ott élőkre is gondolnunk, ezért fokozatosan újítjuk meg, tesszük természetvédelmi szempontból értékesebbé ezeket a területeket, így mindenhol megmarad az erdő látványa és élménye. A budai oldal erdőiben pedig a már meglévő, évtizedek során kialakult elegyességet és biodiverzitást növeljük." - foglalta össze Dr. Csépányi Péter, a Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

A természetvédelmi célú erdőmegújítások két helyszínen, Budapest XII. kerületében, a Budakeszi-erdő 14/B és 15/D erdőrészletekben, valamint a X. kerületi, a Kőbányai Határ-erdő, 4/M erdőrészletben indulnak el. Az erdőgazdálkodási beavatkozások célja mindkét helyszínen az őshonos, változatos összetételű fa- és cserjeállomány arányának növelése, továbbá eltérő arányban mindkét helyszínen kitermelik az elöregedett és dőlésveszélyes, idegenhonos faegyedeket, hogy a fiatal csemeték fejlődése számára megfelelő mennyiségű fényt biztosítsanak.

 

"Az erdők közjóléti, természet-, illetve klímavédelmi funkciói mellett fontosak a gazdasági funkciói is. A fenntartható erdőgazdálkodásban a fa megújuló alapanyagként és energiaforrásként értékesítve biztosítja az erdőgazdálkodók számára az erdő többi funkciójának biztosításához szükséges forrásokat. A városierdő-gazdálkodás során azonban a gazdasági funkciók jelentősen háttérbe szorulnak, így ezeknek a városi klíma- és természetvédelmi fejlesztéseknek meg kell találnunk a finanszírozási megoldását." - mutatott rá Dr. Csépányi Péter.

A Pilisi Parkerdő a program két első projektjének megvalósításához civil szervezetek és vállalatok, valamint a Kőbányai Önkormányzat személyében megtalálta a városi klíma- és természetvédelem ügye, azaz saját és gyermekeink jövője iránt elkötelezett partnereket, akik jó befektetésnek tartják Budapest hosszú távú élhetőségének biztosítását.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.