FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-11

A papír és karton termelés tovább csökkent 2020-ban

2019. után 2020-ban is csökkent a mindösszesen papír és karton termelés Európában (a CEPI tagjainál), ezen belül nőtt a csomagolópapír és a háztartási papír termelése és folytatódott a grafikai papír termelés több mint 10 éve tartó jelentős csökkenése.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Igaz, Magyarországon a cellulóz- és papíripar nem számít faiparnak, mégis a cellulózgyárak jelentős mennyiségű faanyagot dolgoznak fel szerte a világban, s a hazai erdőgazdálkodók számára sem közömbös az exportban eladható papírfa mennyisége és árbevétele. Így a hazai fapiaci szereplők számára is érdekes lehet egy pillantást vetni az európai papír és karton termelés legújabb adataira, melyeket az Európai Papíripari Szövetség az alábbiak szerint mutat be.

 

 

Az Európapi Papír Szövetség (CEPI) tagországaiban a papír és karton termelés: mindösszesen, összes csomagoló papír és karton, egyéb papír és karton, összes grafikai papír, egészségügyi és háztartási papír.

 


 

Az európai gazdaság lelassulása és az egészségügyi korlátozások ellenére az üzemek többsége zavartalanul működött 2020-ban; még akkor is, ha egyesek alacsonyabb kereslet miatt csökkent sebességgel tették ezt.

Az előzetes adatok szerint a csomagolópapír és -karton iránti kereslet 2020-ban tovább nőtt, különösen a szállítócsomagoláshoz használt anyagok és a hullámpapír dobozok iránt, mivel ezek profitáltak az egészségügyi válsághoz kapcsolódó e-kereskedelmi fellendülésből.

A becslések szerint a csomagoló termékek gyártása 2,1%-kal nőtt 2019-hez képest. Ezek elengedhetetlenek a szállítás és továbbítás terén, például gyógyszerek vagy élelmiszerek esetében. A kartonpapír és az egyéb csomagoló karton - melyet elsősorban kiskereskedelmi csomagolásban használnak - és a papírzacskók gyártásához használt termékek gyártása változatlan maradt.

A higiéniai papírok iránti belföldi kereslet viszonylag pozitív volt 2020-ban, annak ellenére, hogy a COVID-19 korlátozások befolyásolták a "házon kívüli" piacokat. A tissue- és higiéniai termékek létfontosságúak a polgárok számára, és a legbiztonságosabb lehetőséget kínálják, különösen a nemzeti kormányok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott ajánlások végrehajtására. Az egészségügyi és háztartási papírgyártók kibocsátása 1,9%-kal nőtt 2019-hez képest.

"Az európai cellulóz- és papíripar prioritása 2020-ban annak biztosítása volt, hogy az uniós polgárok hozzáférhessenek a higiénés, egészségügyi és élelmiszeripari célokra szükséges termékekhez. Határozottan együtt dolgoztunk az iparral az értéklánc mentén az állampolgárok ellátásának biztonsága érdekében. Ipari adataink most azt mutatják, hogy a válság és az időszakos lezárások felgyorsították a fogyasztási szokások változását, és hosszú távú hatással lesznek a piacokra."- kommentálta Jori Ringman, a Cepi főigazgatója.

A világ papír- és kartonfogyasztását a gazdasági recesszió befolyásolta, és 6,6%-kal csökkent. Az európai GDP 7,4%-kal csökkent 2020-ban, a 2019-es + 1,6% után. A Cepi tagországok papír- és kartongyártása 2020-ban 5,0%-kal csökkent az előző évhez képest, főként a globális keresletet befolyásoló COVID-19 járvány következtében.

A járvány felgyorsította a grafikai termékek [iró-nyomó, újságpapír, stb.] strukturális csökkenését is. A grafikai termékek össztermelése több mint 18,0%-kal csökkent. Az újságpapír, valamint a nyomdai és író papírok termelése 20,5%-kal, illetve 18,4%-kal csökkent. A kiadók, irodák és a kereskedelmi nyomdák iránti igény drámai módon csökkent. A helyzethez igazodva végleges üzen bezárást vagy gépek átalakítását jelentették be.

A papír újrafeldolgozásra felhasználása a Cepi térségében 2,1%-kal csökkent a 2019-es szinthez képest. A járvány 2020-ra kihatással volt az újrahasznosítható papír rendelkezésre állására és minőségére. Az európai újrahasznosításra szánt papír 96%-a belföldi eredetű. Az export az előzetes statisztikák szerint 8,4%-kal csökkent.

Forrás: CEPI 2021-02-10


 

A fent hivatkozott előzetes adatok (2 oldal, pdf, angol) ismertetés sajnos nem foglalkozik az alapanyag, azon belül a friss fa felhasználás imertetésével. Minden esetre a folyamatosan csökkenő grafikai papír termelés (elmúlt 15 év alatt a felére) igényel arányaiban több friss fát, míg a csomagoló papírhoz és kartonhoz sokkal nagyobb részben lehet hulladékpapírt bedolgozni. Ebből feltételezhető, hogy az európai papír és karton gyártás friss fa igénye nem nő, sőt talán csökken, s e helyzetet tovább nehezíti a szúkáros fenyőerdők jelentős mennyiségű egészségügyi termelése és annak papírfa kínálata.

Fordszerk: MM

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.