FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-10

Szintetikus gépfák CO2-csökkentésre

A klímaváltozás mindenki előtt ismert probléma, és ennek oka a nagymértékű szén-dioxid kibocsátás. Az országok gazdaságukat féltve nem nagyon igyekeznek csökkenteni ezt a kibocsátást, így megjelent egy újabb próbálkozás: gépfákkal próbálják elnyeletni a szén-dioxidot. Eljött a gépfák kora?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Mi készülhet így?

 

A szintetikus géperdők telepítése bár furcsának hat, de van benne fantázia. A koronavírus okozta leállás miatt tavaly csökkent a légköri szén-dioxid koncentráció, ám ez nem tartott sokáig. A világon már négy cég épít olyan gépeket, melyek a levegőből CO2-t vonnak ki, és hasznosítják.

Egyik lehetőség, hogy az így összegyűjtött gázból szintetikus üzemanyag készül, ami bár elégetve újra szén-dioxidod termel, de ha azt újra befogják, akkor egy körforgás alakulhat ki.

A gépfák által begyűjtött szén-dioxid alkalmas lehet még üdítőitalok gyártására, kertészeti üvegházi kultúráknál növekedést serkentő szén-dioxid "trágyázásra", de könnyen kalcium-karbonáttá alakítható, mely a betonhabarcshoz keverve gyorsítja a beton szilárdulását.

 

Elmélet és gyakorlat.

 

Az elmélet jó, a gyakorlat még billeg, mivel az így kivont gázra egyelőre nincs nagy kereslet, másrészt ezzel a módszerrel egyelőre a kibocsátott mennyiségnek csak egy nagyon kis része gyűjthető be. Szintén szépséghiba a gépezetben, hogy az USA-ban a nagymennyiségű szén-dioxidot felhasználó cégek arra használják a gázt, hogy a kőolajtartalékokat a felszínre hozzák, amiből utána üzemanyag lesz, ami szintén a szén-dioxid kibocsátást, ezáltal az üvegház hatást erősíti, tehát a klímaváltozást gyorsítja.

Az Európai Bizottság egymilliárd forintos alapot hozott létre a "zöld helyreállítást" segítő innovációk támogatására, ebbe beletartozik a szén-dioxid-leválasztás, és a gáz tárolása is.

Ezek terv szerint hozzá fognak járulni az unió gazdaságának újraindításához, és emellett azt eredményezhetik, hogy 2050-re megvalósulhat a klímasemlegesség" - nyilatkozta Frans Timmermans alelnök.


A műfa "levele", ami elnyeli a szén-dioxidot

A növények azért tudnak valamit.

 

A szén-dioxid kivonására kialakított gépfa technológiák működtetése jelenleg sokkal többe kerül, mint néhány fa elültetése, amelyek életük során ingyen fognak szén-dioxidot elnyelni. Ahhoz, hogy a gépfák gazdaságosabbá váljanak, hogy az áruk csökkenhessen, jóval többet kellene belőlük gyártani, ehhez pedig a CO2 piacát kellene növelni.

A Silicon Kingdom Holdings alapítója, Klaus Lackner élen jár a szén-dioxid kivonás lehetőségeinek kutatásában. Egyik elmélete (ami végül elmélet is maradt) a többi között az önjavító, magukat építő robotokra épít. Ezek a gépek a gépek a CO2-ot a levegőből kivonják, majd sziklákban tárolnák, így néhány év alatt egy Egyiptom méretű, ötven centiméter vastagságú kőzetréteget hoznának létre.

 

A gépfák elterjedésének akadálya az is, hogy e technológia nagyon energia igényes. Lackner azonban kidolgozott egy módszert, ami a természetes fákhoz hasonlóan, passzív módon nyeli el a szén-dioxidot.

Az ehhez szükséges magas építmény belsejében speciális műanyagból készült abszorpciós, nanoporózus anyag van, amely a nedvesség szabályozásával nyeli el, vagy engedi ki magából a szén-dioxid gázt.


Az igazi fák azért látványosabbak

A fehér gyantadarabok (amelyek a fa leveleinek felelnek meg) vitorlaszerűen vannak elrendezve a keretekben, így a fújó szél keltette légmozgás, mindenképpen érintkezésbe lép ezekkel.

A lapok telítődése után leereszkednek egy kamrába, majd a torony automatikusan összecsukódik és nedvességet enged ebbe a térbe, melynek hatására újra szabaddá válik a gáz, de immár a mesterséges fában marad.

Az elkapott gázt elraktározzák, és a mesterséges fa újra munkába áll.

Így a természetes fákhoz képest ezerszer hatékonyabban lehet a gázokat megkötni: tizenkét ilyen műfa naponta egy metrikus tonna szén-dioxidot köt meg. Az első ilyen fát már "el is ültették" .

 

 


Photo by Silicon Kingdom Holdings | Courtesy / An artist rendering of the Mechanical Tree farm is displayed.

Forrás: MagyarMezőgazdaság; raketa.hu

Kapcsolódó:

XPRIZE Carbon Removal - 100 millió USD (2020-02-10)

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.