FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-26

Cambridge új mecsetje a nyugalom oázisa

Ragasztott fatartók formálta ívek és a végtelent szimbolizáló geometriai minták utalnak a hagyományos iszlám építészetre, miközben helyi hagyományos elemeket is magába ötvöz a híres angol egyetemi városban épült mecset.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A Marks Barfield Architects fenntartható mecsetet tervezett Cambridge-be a Cambridge Mosque Trust megbízásából, melyet nemzetközi pályázaton nyert el. Az volt a szándék, hogy a Cambridge Central mecset tiszteletben tartsa a környezetét, ugyanakkor azonosítsa önmagát funkciójával. (FATÁJ kiegészítés: ez az iroda tervezte az 1999-ben épült London Eye-t!)

 

Az volt a kérdés volt, hogy miilyen legyen egy "brit mecset" a 21. században. A tervezők arra a felismerésre jutottak, hogy "az iszlám a brit kultúra része", és ez így van már több száz éve, amit a hagyományos építészet egyedi formájában fogalmaztak meg.

Az épületet, amely a gyülekezet számára túl szűkössé vált régi mecsetet váltja fel, egy  ligetben megbúvó és a paradicsom kertjét megtestesítő elmélkedés (kontempláció) nyugodt oázisának szánták. A stúdió ezt a víziót a 2340 négyzetméteres mecset szerkezetében testesítette meg, ragasztott hajlított fatartók felhasználásával. Olyan fákat formáló pilléreket hoztak létre, amelyek összekapcsolódva összefonódó, nyolcszögletű lombkoronát képeznek, alátámasztva az épület tetőzetét.

 

A szétágazó fákat megszemélyesítő fa tartóoszlopok az egész épületet behálózzák, sőt, kilépve belőle egyedi vizuális identitást kölcsönöznek neki. A természetes fafelületek dominanciája a nyugalom és a nyugodt elmélkedés helyszínévé emelik a mecsetet, annak a legtermészetesebb helyszínén, a természetben, fák között.

 

A rétegelt falemezekből (CLT) készült szerkezeti fafak  tetejére egy pártázatos mellvéd került a kupola köré, amely a menny és a föld találkozását szimbolizálja. A kupolák jelentősek az iszlám kultúrában, az eget és a földet szimbolizálják, ezért általánosan alkalmazzák a szakrális építészetben.

Az épület külső burkolatát maga a helyszín inspirálta, így kerültek rá a Cambridge-ben megszokott sárga homlokzati téglák. Mivel a homlokzati téglaburkolatnak nincs szerkezeti szerepe, a tervezók szabadon alkothattak a hagyományos iszlám dizájnra utaló mintákat.

 

A mecset falain a négyzetes kúfi kalligráfia írásjelei hordozzák a téglák által alkotott üzenetet. Ezt az arab írásmódot hagyományosan a Korán átírásához és építészeti dekorációhoz használnak. Ez a geometrikus művészet azt a vallási célt szolgálja, hogy megmutassa, mi rejlik a nyilvánvaló világ mögött, szintén integrálódva az épületbe.

A projekt egyik céljkitűzáse az volt, hogy létrehozza az Egyesült Királyság egyik leginkább nőbarát mecsetjét, amelyet a terek kialakításakor is szem előtt tartottak. A masrabija rács, amely elválasztja a férfiakat és a nőket, itt nem állandó felszerelés. Olyan elem, amely mozogható vagy akár el is távolítható. Külön területek vannak a nők és a gyermekek számára, valamint kizárólag nők számára az első emeleten. Így a különböző országokból, eltérő iszlám vallási szokásokból érkező látogatók kényelmesen érezhetik magukat a mecset falai között.

Forrás: TervLap

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.