FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-21

Pár nap múlva indul a SUMAL 2.0

Romániában a fa útját a kijelöléstől a feldolgozásig nyomon követő SUMAL 2.0 program február 1-jén indul - ez nem képezi alku tárgyát - szögezte le az elmúlt napokban többször is Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A közbirtokosságok, önkormányzatok, magánerdészetek képviselői - legalábbis azok, akiket megkérdeztünk - fenntartásaiknak adtak hangot.

 

Ez az egész egy újabb bizonytalansági tényezőt vezet be - mondta el megkeresésünkre Lukács Attila. Az ozsdolai közbirtokosság kitermelő cégének vezetője szerint az esetleges falopást kevésbé befolyásolja, de a bürokráciát jócskán megnöveli az új rendszer.

 

- A médiában naponta megjelenő hírektől eltérően az erdőből eddig sem lehetett nagy mennyiségű fát ellopni. Matematikailag is lehetetlen az, amivel tele van a sajtó (hogy tavaly Romániában hivatalosan 18 millió köbméter fát termeltek ki, míg az ellopott famennyiség 20 millió köbméterre rúg - szerk. megj.). Egy kamionra durván 20 köbméter fér fel, akkor a 20 millió köbméter fa egymillió kamiont jelent - majdnem háromezer kamion az év minden egyes napján, ez fizikailag lehetetlen - mondja Lukács.

 

Meglátása szerint az egyik probléma a szállításnál lesz, hisz csak erre a célra regisztrált járművel lehet fát fuvarozni - a szekér nem tartozik ezek közé. Ez azt jelenti, hogy János bácsinak akkreditált céget kell megbíznia, hogy a saját erdejéből kitermelt fát lehozza úgy, hogy annak egy okostelefonos alkalmazással minden adatát feltöltötte a programba, és mellékelt legalább három, különböző szögből készített felvételt.

Ettől némiképpen eltér a véleménye Fodor István bodoki polgármesternek, aki személyesen ugyan nem érdekelt, de az emberek tőle (is) próbálnak segítséget kérni.

 

- Az én olvasatomban, János bácsi továbbra is lehozhatja a fáját szekérrel az erdőről, mert a szekér nem gépjármű, arra nem vonatkozik a törvény. Az még nálunk is csúfság lenne, hogy miután fizetett azért, hogy saját erdőjét őrizzék, hogy a saját fáját kijelöljék, kivágják, most azért is fizetnie kelljen, hogy hazahozzák - sorolja Fodor.

 

Lukács Attila szerint a dolog "még ennél is rosszabb", mert ha lehozattad a fát a saját udvarodra, és az alszegen lakó gyermekednek is adni akarsz belőle, ahhoz is licenccel rendelkező autót kell bérelni.

 

Székely László, a Hatod Magánerdészet vezetője szerin a SUMAL 2.0 "teljesen fölösleges és csak bonyodalmat okoz".

 

- Van egy SUMAL 1, ami jól-rosszul működik. Ezt kellett volna szakemberek bevonásával kijavítani és tovább működtetni, és valóban leállítani azokat, akik adókat és illetékeket megkerülve, feketén fuvarozták a faanyagot. Ehelyett kitaláltak egy újat, ami - ismerve az eddigi gyakorlatot - ki van zárva, hogy működjön, s ami február 1-jével blokkolni fogja az egész rendszert - véli a szakember.

 

Az erdészmérnök úgy véli: ez a program "alapvető emberi jogokat sért", de a kisember szempontjából nem változtat az eddigieken, ez az erdészetet, a kitermelő és szállító cégeket dolgát bonyolítja el. Hogy mi lesz ebből az egészből, arra február első napjaiban visszatérünk.

Forrás: SzékelyHírmondó

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.