FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-19

A Vonal: karbonsemleges város a sivatagban

Mohamed Bin Salman, szaúdi koronaherceg, a Vörös-tenger partján megvalósuló 170 kilométer hosszan elnyúló, autóktól, utaktól, és nem utolsósorban szén-dioxid-kibocsátástól mentes város építését jelentette be, mely a The Line, azaz A Vonal nevet kapta.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A Vonal teljesen karbonsemleges lenne, ami azt jelenti, hogy nem bocsát ki szén-dioxidot, és lakói öt perces sétával minden olyan helyet el tudnak majd érni, ami elengedhetetlen napi tevékenységeikhez. Szükség esetén a teljesen autómentes Vonal egyik végétől a másikig is elutazhatnak akár 20 perc alatt. Ennek elérése érdekében a nagysebességű közlekedés, a közüzemi szolgáltatások, a digitális infrastruktúra és a logisztika észrevétlenül integrálódik a kijelölt terekbe, amelyek láthatatlan rétegben futnak a vonal mentén.

A meglehetősen vázlatos koncepció mesterséges intelligencia (AI) által vezetett járműveket, nagy sebességű földalatti személy- és teherszállítást vizionál.

A föld feletti "gyalogos réteget" két földalatti réteg támogatja majd.

Az infrastruktúrát magába rejtő "szolgáltató réteg" szintje közvetlenül a föld alatt kapna helyet, ez alatt elhelyezkedő "gerinc réteg" biztosítaná a közlekedést a település moduljai között.

 

Ez a gerinc köti majd össze a különféle közösségeket, amelyek Neom elképzelése szerint egymillió lakosnak adnak otthont a 170 kilométer hosszan elnyúló településen. A Neom fejlesztői szerint a vonal egyik végéből a másikba történő szállítás soha nem fog 20 percnél tovább tartani.

Bin Salman a projektet a szennyezésre és a közlekedési balesetekre adott válaszként fogalmazta meg. Érvelése szerint 2050-re a munkába ingázás időtartama megduplázódik, akkorra egymilliárd embernek kell áttelepülnie a növekvő CO2-kibocsátás és emelkedő tengerszint miatt. Az emberek 90 százaléka szennyezett levegőt szív majd be. Ennek ellensúlyozására a Vonal-ban az épületek karbon-pozitívak lesznek, tiszta energiával működnek. A fejlesztők szerint a vonal elrendezése azt jelenti, hogy a régióban, amely egy kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalon helyezkedik el, a földterület 95 százaléka érintetlenül maradhat.

 

Az alacsony kibocsájtást elsősorban magas szintű adatfeldolgozásra épülő technológiák bevezetésével érnék el. A mesterséges intelligencia által vezérelt szállítást masszív adathasznosítás teszi lehetővé. A The Line fejlesztői azt mondják, hogy közösségei "kognitívok" lesznek, és az AI működteti majd őket, amely folyamatosan tanulni fogja, hogyan könnyíthetők az élet előre jelezhető dolgai.

 

Ha ez a meglehetősen bizarr elképzelés megvalósul 2025-re a tervezett 500 milliárd dollárból, a fejlesztők szerint civilizációs forradalomnak lehetünk szemtanúi, mely az embereket helyezi előtérbe egy végtelen hosszúnak tűnő vonal mentén, mely elvezet a semmiből a semmibe.

 

 

Forrás: TervLap

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.