FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-19

Sopron környéki erdők megújítása

Néhány helyen meg kell újítani a Sopron környéki erdőket, azok kora, egészségi állapota és szerkezete miatt. Emiatt találkozhatunk fakitermelésekkel ezúttal Görbehalom közelében és a Dudleszen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az elmúlt időszakban több ijedt erdőjáró is felkereste a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakembereit, hiszen úgy tapasztalták, hogy a Fehér Dániel forrással szemben lévő erdőt elkezdték kitermelni. Folcz Ádám, a Taeg főmérnöke elmondta, ijedtségre semmi ok, a helyzet nem az, aminek elsőre látszik.

 

A területen több generáció óta tuskósarjaztatással kezelt erdő található, ami a hely termőadottságait tekintve nem megfelelő. Itt egykor valószínűleg tölgyes lehetett, amit legelőnek használtak. - A disznók felszedték a makkot, a többi állat pedig lerágta a fiatal, gyenge magoncokat, melyek a kivágott növények utánpótlását jelentették volna - mesélte Folcz Ádám.

 

Elsőre talán nem is látszik, mi a probléma: a közel kéthektáros területen túlnyomó többségben gyertyánokat találhatunk. Térbeli elrendeződésük is sajátos: a fák úgynevezett sarjcsokrokat alkotnak. Nem véletlenül alakult ez így: a régmúlt idők emberei egy-egy kivágás után otthagyták a tönköt, amiből akár hat "új" gyertyán is fejlődhetett. Emiatt úgynevezett "rontott erdő" alakult ki. A sarjcsokrok girbegurbák, nem élnek sokáig, hiszen szöveteik nem jó minőségűek, ráadásul jelentősen kevesebb faanyagot teremnek a mageredetű példányokhoz képest.

Kevés itt az elegyfaj, az ehhez hasonló erdők védekezőképessége pedig gyenge: mivel szinte mindegyik egyed gyertyán, a kártevők egyik fáról a másikra terjedhetnek, ami a környező területeket is veszélybe sodorhatja. - Ilyen helyzetben az erdészek kezében nincs más eszköz: a területen először tarvágást végzünk, ezután mageredetű őshonos fajokat ültetünk a kivágottak helyére - magyarázta a főmérnök. Ezzel jelentősen nagyobb lesz a területen a fatömeg mennyisége, a növekedés közben megkötött légköri szén-dioxid és szálló por mennyisége is nő, tehát tisztul tőle a levegő.

 

A terület melletti, elsőre füves mezőnek tűnő domboldalt is hasonlóan kezelték néhány éve. Bár messziről még nem látszik, közelről láthatjuk az itt fejlődő csemetéket, amik tizenöt-húsz év elteltével sűrű erdőt fognak alkotni. Ezeket szintén az erdészek ültették, az erdőket és emberiséget is szolgáló célokból.

 

Forrás: Kisalföld

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.