FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-15

Hulladékmentesítés a somogyi erdőkben

Az erdei hulladékmentesítésről nemrégiben indított cikksorozatunk második részében beszámolunk arról, hogy a SEFAG Zrt. mit tesz az erdők megtisztításáért. A SEFAG Zrt. által kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítjuk meg az erdőt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A 8 erdészet területén különböző mértékű a hulladék. Míg Kaposvár környékén a 200 köbmétert is meghaladja az éves mennyiség, addig az erdészetek nagy részében pár 10 köbméterre tehető évente.

 

Az összegyűjtést jellemzően az erdészetek munkatársai végzik, illetve koordinálják. A kerületvezető erdészek és vadászok mellett közmunkásaink egyik fő feladata a nyiladékok mellett, az erdőszegélyeken, árokpartokon lévő hulladék gondos összegyűjtése az év egészében. Vállalkozóinktól elvárt, hogy a munkavégzésük helyén semmiféle hulladékot nem hagyhatnak, annak összegyűjtéséről és elszállításáról nekik kell gondoskodniuk. Ennek betartatása és ellenőrzése szintén az erdészek és vadászok, illetve az ágazatvezetők feladata. Az erdészetek a hulladékkérdés kapcsán együttműködnek a térségi önkormányzatokkal, vállalkozókkal, természetvédőkkel is.

A mentesítési munka folyamatos, illetve évi pár alkalommal kampány jellegű akciókra is sor kerül, iskolák, önkéntesek közreműködésével.

 

Az illegális szemétlerakással kapcsolatban próbálkozunk a rendőrségi feljelentésekkel, mellékelve a kikukázott, nyomozást segítő postai borítékot, számlát, csekket. Ettől függetlenül a "tettesek" megtalálása szinte lehetetlen folyamat, a legtöbb esetben sajnos nem is jár eredménnyel.

 

Persze továbbra is kérjük az erdőjárókat, hogy ha hulladékot észlelnek az erdőben, azt a Hulladékradar applikáción jelentsék, ezzel is segítsék a tiszta erdőkért végzett munkánkat! A radar segítségével működése óta ezidáig közel 30 köbméter illegális hulladék bejelentésére, illetve begyűjtésére került sor.

Az erdőgazdaságok, így a SEFAG Zrt. is a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt fog fektetni a jövőben. Egy nemrégiben benyújtott pályázat támogatása esetén a "Tisztítsuk meg az országot" Program keretében a legproblémásabb pontokon térfigyelő kamerák és sorompók elhelyezését tervezzük. Figyelemfelhívásként pedig az illegális hulladék-elhelyezés környezetkárosító és jogi következményeit bemutató táblák kihelyezése valósulhat meg.

 

Természetesen emellett tervezett a pályázat keretében az illegális hulladék felszámolása, 14 településen több, mint 20 helyszínen.

Egy korábban benyújtott javaslat értelmében ez évtől szigorúan büntetheti a jogsértőket a hulladékgazdálkodási hatóság más, ellenőrző hatósági hatáskörrel rendelkező szervekkel együtt. A javaslat szerint az, aki jelentős mennyiséget - egy tonnát vagy tíz köbmétert - meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki arra, aki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot - tíz tonnát vagy száz köbmétert - helyez el illegálisan vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pedig pénzbírságot kell fizetniük.

A SEFAG Zrt. Somogy megyében közel 80 ezer hektár állami tulajdonú erdőterület kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Kardosfa Hotelt, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Forrás: SEFAG Zrt.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.