FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-12

Erdő- és vadgazdálkodás szívvel-lélekkel, családdal!

2020. december 3-án a Portfólió Agrárszektor Konferencián a Támba Családi Holding nyerte el az év beruházása címet, melyet rangos szakmai zsűri ítélt oda.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Támba Miklós

Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint a 2019/20-as vadászidényben. Az elmúlt vadászati évben a vadgazdálkodás országos pénzügyi mérlege masszívan pozitív volt: az összesített bevétel folyó áron az egy évvel korábbi 27,6 milliárdról 30,9 milliárd forintra ugrott. A koronavírus-pandémia azonban megtörte ezen ágazat fejlődését is.

 

Csaknem hétmilliárd forint bevétel keletkezett Magyarországon a külföldi vadászok közvetlen költései nyomán a 2019/20-as idényben - derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) kimutatásából. A márciustól a következő év februárjáig tartó vadászati idények során, ekkora összeget még soha nem hagytak a hazai vadásztársaságoknál a külföldi vadászok. Az előző idényben csak bérlövésért több mint hatmilliárd, a kapcsolódó szolgáltatásokért pedig csaknem 900 millió forintot fizettek. Összevetve a 2018/19-es vadászati szezonnal, ez 10 százalékot meghaladó növekedés.

 

Mindazonáltal a mostani idény már korántsem fest ilyen kedvező képet. A nagyobb értékű őzbakokat jellemzően külföldi vadászok ejtik el, de ők elmaradtak az április 15-én kezdődő őzbakidény elején. A szeptemberi gímszarvasidényre a tavalyi jogosultságok csupán 47 százalékát adták ki. Vagyis bár összességében nem lehet a külföldiek teljes távolmaradásáról beszélni, de alig feleannyian vadásztak Magyarországon, mint a tavalyi bázisévben. (forrás: OVA)

Öröm az ürömben, hogy az idei és a jövő év gyenge és vegyes kilátásai közepette rangos kitüntetésben részesült a Támba család, a csaknem negyven éves sikeres vállalkozói múlt és agrárgazdasági teljesítmény elismeréséül. 2020. december 3-án a Portfólió Agrárszektor Konferencián a Támba Családi Holding nyerte el az év beruházása címet, melyet rangos szakmai zsűri ítélt oda. Minezek hátterében beszélgettünk idősebb és ifjabb Támba Miklóssal.

 

Hogy kerültek kapcsolatba az erdészeti tevékenységgel, a vadgazdálkodással? Mit takarnak ezek a tevékenységek az Önök gazdaságában?

Az 1992-ben alakult a Napkori Erdőgazdák Zrt jogelődjeként a Napkori Erdőgazdák Szövetkezete, amely közel 1000 ha-on folytat erdőgazdálkodási tevékenységet és mintegy 15.000 hektáron végez erdészeti szaktanácsadói munkát magánerdőgazdálkodóknak. 1997-ben a rendszerváltás utáni új vadászati törvény tette lehetővé a vadgazdálkodást, mellyel élve 9000 ha-on kezdtük meg a tevékenységet, amely 2017-ben 12.500 hektárra növekedett. Ennek keretében 850 hektáron vadaskertet üzemeltetünk, intenzív fácán és tőkésréce nevelést folytatunk. Jelentős a vadászati és erdészeti árbevétel, amely a Napkori Erdőgazdák Zrt. árbevételének túlnyomó részét teszi ki.

 

Vadhús fogyasztás tekintetében, hogy jellemezné a hazai piacot és mik lehetnek a kitörési pontok?

A vadhús fogyasztása Magyarországon az európai viszonyokhoz képest nagyon alacsony. A bővítés kulcsát abban látjuk, ha lebontjuk a gátakat. A legtöbb emberhez ugyanis nem jut el a minőségi és megfizethető árú vadhús, a fogyasztókban sztereotípiák élnek a vadhúshoz kapcsolódó egy-egy rossz élmény miatt.

Üzemünk egy újgenerációs vadhús feldolgozó, amelyben a technológia fejlettsége révén olyan termékeket tudunk előállítani, amelyek túlmutatnak a piacon tömegesen elérhető fagyasztott és előhűtött húsokon. Általunk a fogyasztók asztalára olyan konyhakész termékek kerülhetnek, amelyek elkészítése nem igényel különösebb szakmai tudást, mindig megbízható minőséget és ízvilágot ad, így a vadhús elkészítése egy háziasszony számára nem vesződség, hanem rutin feladat és végsősoron a kiemelkedő ízélmény miatt nagy siker lesz.

A koronavírus járvány kezelésére hozott intézkedések mennyire érintik az erdészeti, illetve a vadgazdálkodási ágazatot?

Az erdészeti ágazatban elsősorban az akác a jellemző fafaj, az állomány zömét ez adja. A járvány az akác ipari piacát nem érintette, a kereslet továbbra is jelentős, ugyanakkor a tűzifa piacon jelenleg túlkínálat van, az árak csökkentek, de a termékek eladhatóak.

A vadgazdálkodási ágazatban a külföldi kereslet azonban nagymértékben visszaesett, valamint az afrikai sertéspestis következtében a 850 hektáros vadaskertünket is nagy sajnálatunkra, állami kártalanítás mellett fel kell, hogy számoljuk. Ennek további hasznosítása megoldandó. A legvalószínűbb, hogy a kert korszerűsége miatt (fertőtlenítő kapuk, elektromos kerítés stb.) a sertéspestis elkerül bennünket és pár év alatt a vaddisznó létszám újra növekedésnek indul és hasznosíthatóvá válik. Amennyiben a sertéspestis mégis megjelenik a kertben, akkor kérődzők tartásában is gondolkodunk, amelynek elsősorban a húsüzemi hasznosításban lesz jelentősége. Ugyanúgy, mint a 24 hektáron létrehozott szarvasfarmnak is, amely elsősorban a friss áru, illetve a vadászati szezonon kívüli prémium termékekre vonatkozó igények kielégítését szolgálja.

 

A legutóbb megvalósított beruházásuk a vadhús feldolgozó üzem volt. Mennyiben segítette Önöket a finanszírozó bank szerepvállalása és hogy vélekednek az üzem jövőbeni kilátásairól? Milyen értékesítési csatornákon tervezik a feldolgozott termékek értékesítését? 

A Takarék Bankkal korábban is nagyon jó kapcsolatunk volt. A vadhús feldolgozó üzem nem az első közös beruházásunk, de a most megvalósított üzem nagyságrendje és a projekt összetettsége miatt a kapcsolatunk egy újabb szintre lépett. A kollégák folyamatos támogatása, rugalmas, problémamegoldó hozzáállása mind segített abban, hogy mintegy 10 hónap alatt ez a beruházás megvalósulhasson.

A koronavírus járvány némileg visszaveti most a prémium termékek piacát is. Az éttermek bezárásával a HoReCa szegmens is gyengébben teljesít, de bízunk a javuló kilátásokban. Az alaptermékeink iránt stabil kereslet már most is érzékelhető, így a jelenlegi időszakban elsősorban éves készleteink feltöltésére koncentrálunk, amelyet később a feldolgozott termékek révén még nagyobb arányban tudunk majd bővíteni. Az értékesítést a kezdeti időszakban viszonteladó partnerek révén (nagykereskedők, kiskereskedelmi láncok) tervezzük, melyet a későbbiekben szeretnénk saját logisztikai lánccal, illetve a nagyobb városokban mintabolt hálózattal bővíteni.

Forrás: AgrárSzektor

 

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.