FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-10

A fűrészáru ára globálisan emelkedett 2020 második felében

Észak-Amerika, Európa, külön EK, Kína és Japán fűrészáru piacai változásának rövid áttekintése, a fenyő félékre koncentrálva.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

[Szerk.: Az írás a Wood Resources International LLC alapján jelent meg a Kanadai Erdőiparban (Canadian Forest Industries) 2021. január 5-én. A WRI adja ki a negyedévenkénti WRQ jelentést. Erről a cikk végén.]

 

 

Fűrészáru piac - Észak-Amerika

 

Az USA faanyag piaca forró volt 2020. 3. negyedévében, az árak soha nem látott szintre emelkedtek. A déli fenyő* ára 160%-kal emelkedett az áprilisi, mélypontról szeptemberre. Az USA nyugati részén a douglas-fenyő** fűrészáru ára csaknem megduplázódott ugyanebben az időszakban.

 

[Szerk: * A déli fenyő, mint fakereskedelmi megnevezés ezt a négy erdeifenyő félét tartalmazza: Loblolly pine (Pinus taeda L.), Longleaf pine (Pinus palustris Mill.) Shortleaf pine (Pinus echinata Mill.) Slash pine (Pinus elliottii Engelm.) E négy faj az USA fenyő áru piacának meghatározó részét adja. Faanyaguk nagyon hasonló megjelenésű, nem könnyű megkülönböztetni egymástól. A déli-fenyőről részletesebben a US Forest Service kiadványa ír.

**A douglas fir = amerikai duglászfenyő, Pseudotsuga menziesii.]

Az USA-ban a magas faanyag iránti kereslet és a Kínával folytatott kereskedelmi vita csökkentette az amerikai fenyő kivitelt 2019-ben és 2020-ban, év/év 17%-os csökkenést regisztráltak 2020. első kilenc hónapjában. Az összes 2020. évi kiszállítás várhatóan a legalacsonyabb lesz az elmúlt 10 év alatt.

A kanadai fűrészáru-export is csökkent 2020-ban. Az év első kilenc hónapjában a kiszállítás 10%-kal alacsonyabb volt, mint 2019. azonos időszakában, és a csökkenés legnagyobb része januártól júniusig következett be. 2020. 3.né-ben a teljes export értékesítés megugrott az előző két negyedévhez képest, és megegyezett a 2019. 3.né-i szállítási mennyiséggel.

Az USA belföldi piaci áremelkedése közvetlenül befolyásolta a kanadai exportárakat 2020-ban. Az USA-ban lekötött fűrészáru átlagos árai 2020. szeptemberében 94%-kal voltak magasabbak, mint 2019. szeptemberében.

 

Fűrészáru piac - Európa

 

A fűrészáru kereskedelem kissé visszaesett Európában 2020-ban. Az első nyolc hónapban a főbb exportáló országokból érkező szállítmányok 1,2%-kal csökkentek - ez az elmúlt 8 év első év/év visszaesése - írja a WRQ. Az ebben az évben az exportot leginkább csökkentő országok között volt: Finnország, Lettország és Ausztria.

Az északi országokban vegyes fejlemények voltak: Finnország ebben az évben lényegesen kevesebb faanyagot szállított, míg Svédország valójában növelte a szállításokat. Svédország jó úton halad, hogy ebben az évben az exportértékesítés mindenkori csúcspontját elérje. Azok a piacok, ahol a svéd exportőrök a legnagyobb mértékben bővültek 2019. óta: az USA, Kína, Németország, Dánia és Egyiptom.

A fűrészáru ára Finnországban és Svédországban emelkedett 2020. nagy részében, amint arról a WRQ is beszámolt. A növekedés a 2019. végi mélypontról indult, amikor az árak az elmúlt tíz évben a legalacsonyabbak voltak (USD-ben kifejezve).

 

Fűrészáru piac - Egyesült Királyság

 

Az Egyesült Királyság a fenyő fűrészáru legnagyobb importőre és a második legnagyobb fogyasztója Európában. 2019-ben az ország 6,7 millió m3-t importált, ami év/év alapon második egymást követő csökkenő évet jelent. Bár a faanyagimport jelentős növekedést mutatott 2020. harmadik negyedévében, az első kilenc hónap teljes volumene még mindig 22%-kal maradt el 2019. azonos időszakától.

A Svédországból, mint az Egyesült Királyság legnagyobb fűrészáru ellátójától beszállítás kevesebbet esett, mint a más országokból, így Lettországból, Finnországból, Oroszországból és Németországból származó import. Az import árak ősszel általában magasabbak voltak, mint az év elején.

 

Fűrészáru piac - Kína

 

A fűrészáru behozatala Kínába lassult 2020. harmadik negyedévben, a teljes mennyiség 2%-kal esett vissza az előző negyedévhez képest, és 4%-kal a 2019. 3.né-hez képest. A Wood Resource Quarterly adatai szerint az első kilenc hónap összes importja 10%-kal maradt el 2019. azonos időszakától. Kína két legnagyobb beszállító országa, Oroszország és Kanada együttesen adja az összes importált fenyő fűrészáru kétharmadát. Mindkettejük piaci részesedése csökkent 2020-ban. Túlnyomórészt európai beszállítók, köztük Ukrajna, Svédország, Németország, Finnország és Fehéroroszország fokozták jelenlétüket Kínában, hogy kiszolgálják a világ második legnagyobb piacán a faanyagigényt 2020-ban.

A csökkent fűrészáru kereslet ellenére az importárak emelkedtek ebben az évben (2020.), és a harmadik negyedévben voltak a legmagasabbak az elmúlt két évben. Az orosz árak rekordszint közelében voltak. Az orosz fűrészáru forrás drágult egyben a leginkább az elmúlt évben.

 

Fűrészáru piac - Japán

 

A fűrészáru behozatal Japánba csaknem 10%-kal esett vissza 2020. első kilenc hónapjában 2019. azonos időszakához képest. Az év/év változások vegyesek voltak a négy vezető beszállító esetében: Kanada, Finnország és Oroszország csökkentette a Japánba irányuló szállításokat, míg Svédország ebben az évben 19%-kal növelte az export mennyiséget. A kisebb beszállítóktól, például Ausztriától, Chilétől, az USA-tól, a Cseh Köztársaságtól és Németországtól az import 10-35%-kal csökkent 2020-ban.

Az import árak lassan lefelé mozogtak az elmúlt két évben, 2020. 3.né. átlagára 13%-kal alacsonyabb, mint a 2018. 3.né-i volt. A Japan Lumber Journal szerint a legjelentősebb változás 2019. szeptembere és 2020. szeptembere között a kanadai hemlock* árának 15%-os növekedése (jenben kifejezve) és az európai fehérfenyő** [Szerk.: luc] árának mintegy 13%-os csökkenése volt.

 

*Wikipédia: A hemlokfenyő (Tsuga) a fenyőfélék családjának egyik, a különböző szerzők szerint 8-10 fajt számláló növénynemzetsége.

**Az angolban whitewood a fehér faanyagú, azaz színes geszt nélküli fenyőket jelenti, ami európai eredet esetén kereskedelmi megnevezésként a luc-jegenye csoportot jelenti, vagy csak a lucot. Párja a redwood, a színes gesztű fenyők, mely alapvetően az erdei-fenyő.

 

Érdekli a fatermékek világpiaca? A Wood Resource Quarterly (WRQ) 70 oldalas jelentés, amelyet 1988-ban hoztak létre, és több mint 30 országban vannak előfizetői. A jelentés nyomon követi a fűrészrönk, a papírfa, a fűrészáru és a pellet árait, valamint beszámol a kereskedelem és a fapiac alakulásáról a világ legfontosabb régióiban. A legfrissebb nemzetközi fapiaci trendekről további információt a www.WoodPrices.com oldalon talál.

 

Észrevétel:

 

Láthatóan e cikk kicsit "beetető" némileg reklám célú írás, a fenti elemző csapat munkájának, a negyedévenkénti jelentések megrendelése érdekében, azonban így is érdekes, hiszen rövid áttekintést adott a világ egészének fűrészáru piacai alakulásáról. A lombos fűrészáru összmennyisége annyival kevesebb, mint a fenyőé, hogy e rövid összefoglaló a lombos ügyeket meg sem említette.

Forrás: woodbusiness.ca
SzerkFord, fotó: MM

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.