FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-09

Panel [lemez] trendek: új anyagok, felületek, technológiák

Észak-Amerika új panel trendjei: nemfa panel gyártás kukoricaszárból és rizsszalmából, valamint antibakteriális felületkezelés a falemezek esetén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Míg az elmúlt egy évben a híreket a világjárvány uralta, előfordulhat, hogy elmulasztotta a mérnöki faburkolatokkal kapcsolatos újítások csendes robbanását. Az új anyagok, felületek és egyéb technológiák átalakítják a falemezek készítésének módját, mire képesek azok és végső soron azt: a gyártók és a felhasználók hogyan viszonyulnak a falemezekhez.

Az alábbiakban bemutatunk néhány jelentős tendenciát és új fejleményt a falemezeket és a felületeket, illetően amire figyelnünk érdemes.

(Szerk: a "panel" szót a faiparban falemezként értjük, de az alábbiakban hamar kiderül, hogy felhasznált anyagként nem csak a fa jöhet szóba. Ezért ebben a cikkben a falemez helyett a továbbiakban a lemez szót használom a termék megnevezésére.)

 

Kukoricaszárból, a kukorica betakarítása után a mezőn maradt növényi törmelékből készül a CornBoard, melyet Iowában gyártanak. (Szerk: A "corn" búzát és zabot is jelenthet.)

 

Kukorica, rizshulladék, nem fa?

 

Évtizedekig a gyártott panelek szokásos anyagforrása a különféle formájú fa hulladék volt, de dollármilliókat invesztálnak olyan üzemekbe, ahol mezőgazdasági hulladékból, például kukoricaszárból és rizshulladékból készítenek lemezt.

A CornBoard környezetbarát fa helyettesítő, amely takarmánykukoricából készül, a kukorica betakarítása után a mezőn maradt növényi törmelékből. A CornBoard Manufacturing nemrégiben bejelentette, hogy 15 millió dolláros, 50.000 négyzetláb (kb 4.600 m2, tehát szűk 0,5 ha) méretű üzemet épít Iowa északnyugati részén a CornBoard lemezek gyártására.

Kezdetben CornBoard-ot készítenek raklaphoz, de a megcélzott egyéb termékek közé tartozik a gördeszka, a szörfdeszka és a kültéri bútor.

"Naponta legalább 8 millió fával csökken az erdő" - mondja Lane Segerstrom, a cég alapítója és vezérigazgatója. "A kukorica betakarítása után fennmaradó hatalmas mennyiségű kukoricaszár felhasználásával évente sok millió fát menthetünk meg, ha csökkentjük a fakitermelés iránti igényt a préselt lemez termékek terén."

 

A CalPlant rizsszalmából készít MDF panelt, olyan mezőgazdasági hulladékból, amelyet az észak-kaliforniai gyártóüzem 25 mérföldes [kb. 40 km] körzetében gyűjtenek be.

 

A Kaliforniában épp most indult hasonló vállalkozás, kukoricaszár helyett rizsszalmát használ. A CalPlant hivatalosan is piacra dobta az Eurekát - a világ első, értékesítésre gyártott, formaldehid-mentes, rizsszalmán alapuló MDF-ét.

"Ez meghatározó pillanat a CalPlant család és az egész ipar számára. Évtizedes munka vezetett a mai napig, amikor megjelentünk az Eurekával. " - mondta Jerry Uhland, a CalPlant alapítója és vezérigazgatója. Azt mondja, az anyagot úgy tervezték, hogy megmunkálhatóságában, festhetőségében és szilárdságában megfeleljen a hagyományos faalapú MDF teljesítményének. Teljes kapacitással az üzem évente több mint 150 millió négyzet-láb [13,9 millió m2] panelt állít elő (3/4" lapvastagság esetén [19 mm]) [tehát évi 264 ezer m3-t], és 280.000 tonna rizsszalmát használ fel. Az összes szükséges rostot az üzem 25 mérföldes [kb. 40 km] körzetéből szerzik be. Kalifornia éves MDF-keresletének 30%-át szolgálhatja majd ki.

 

Nézd mama, nincs ujjlenyomat!

 

Néhány panelgyártó olyan terméket fejlesztett ki, amely ellenáll az ujjlenyomatnak és a szennyeződsének. Két említésre méltó termék a Wilsonarttól és Tafisától származik.

A Wilsonart Traceless márkájú laminátuma "egyedülálló ujjlenyomat-ellenálló technológiával" büszkélkedhet, amelynek célja, hogy a maszatot, foltot és csíkot ritkán lehessen látni. A vállalat a felület textúráját "simának és selymesnek" írja le. Wilsonart azt állítja, hogy a termék "felülete könnyen tisztítható, rendkívül tartós és javítható, hő-, ütés- és karcálló." Javasolt felhasználási terület a munkalap, a szekrény és az ajtó, megfelelő éllezárással.

 

A Tafisa LUMMIA terméke a gyártó szerint, hogy ellenáll az ujjlenyomatnak, a mikrokarcolásoknak és az UV sugaraknak.

 

Kanadában a Tafisa nemrégiben befejezte egy 6.500 négyzetméteres (70.000 négyzetláb) létesítmény építését, az új LUMMIA termékcsalád, a "luxus lakkozott panel" előállításához. A 42 millió dolláros projekt magában foglalta az európai felületkezelő technológia telepítését, amely Tafisa szerint Észak-Amerikában az "első a maga nemében", és olyan panelt fog gyártani, amely ellenáll az ujjlenyomatnak, a mikrokarcolásnak és az UV sugaraknak.

A termék bevezetésekor 19 felülettel (egyszínű és nyomtatott mintájú) kétféle felületminőséggel (magas fényű [High Gloss] és tökéletes matt [Perfect Matt]) rendelkezik.

 

A RhinoCoat antimikrobiális panelt úgy tervezték, hogy gátolja
a mikrobák, mint a baktérium és gomba növekedését, amelyek a panel szagossá válását, lebomlását, elszíneződését, romlását, bepiszkolódását okozhatják.

 

Antimikrobiális [antibakteriális] termékek

 

A járvány során felvetett összes egészségügyi aggály miatt nem meglepő, hogy a gyártók megújult érdeklődést tapasztalnak az antimikrobiális termékek iránt. A panelek e téren egyik legújabb szereplője a RhinoCoat antimikrobiális előregyártott panel a Timber Products Co.-tól. A panelt BioCote ezüstion-védőszerrel kezelik, amelyet kifejezetten bizonyos mikrobák szaporodásának csökkentésére fejlesztettek ki a panel szerkezeti integritásának védelme érdekében, vállalat szerint.

A RhinoCoat antimikrobiális panelt úgy tervezték, hogy gátolja a panelek szagosodását, lebomlását, elszíneződését, bomlását és szennyeződését okozó mikrobák, például baktériumok és gombák szaporodását. A Timber Products vizsgálati eredményei azt mutatják, hogy a mikroba terhelést akár 99,999%-kal csökkentette az ezüstion-adalék. A bevonatot a Környezetvédelmi Ügynökségnél bejegyezték azon tulajdonságai miatt, amelyek megvédik a panel felületét a mikrobáktól.

Ezeket a paneleket UV-keményedési technológiával készítik el, hogy a tartósítószert felvigyék a panelre. Az UV-kezelési technológia továbbra is az egyik leginkább környezettudatos módszer a panel felületkezelésére formaldehid és káros illékony szerves vegyület (VOC) nélkül - állítja a vállalat.

 

Új gyártó kapacitás

 

Észak-Amerikában új kompozit-panel gyártó üzemek jelennek meg, ami ezen anyagok munkalaphoz, szekrényhez, bútorhoz és egyéb termékekhez felhasználásának folyamatos növekedését mutatja.

Andy O'Hare, a Kompozit Panel Szövetség elnöke szerint "Az észak-amerikai kompozit panel szektor hatalmas beruházásokat tapasztalt mind az új, zöldmezős létesítmények, mind a meglévő létesítmények korszerűsítése terén. Az elmúlt évben és a közelmúltban elindult új létesítmények a legmodernebbek, és jelzik az európai és dél-amerikai gyártók terjeszkedését az észak-amerikai piacra. Ezen a létesítmények közé tartozik az alabamai Eastabogában található Kronospan; az Egger az észak-karolinai Lexingtonban; a Swiss Krono a dél-karolinai Barnwellben; és az Arauco a michigani Graylingben.

Megemlítette a kaliforniai Willowsban található CalPlant létesítményt is, amelyről ezen írás elején volt szó. Elmondta, hogy ezek az új létesítmények együttesen az USA forgácslap gyártásának 30%-át és az MDF-termelésének 23%-át (Észak-Amerikában 20%-ot, illetve 14%-ot) képviselik 2020-ban.

Forrás: woodworkingnetwork.com
Szerk.Ford: MM

Észrevétel:

 

A cikkből az derül ki, hogy európai gyártók vitték Észak-Amerikába az antibakteriális felületkezelést. E megoldásoknak tehát Európában már korábban ismertnek és alkalmazottnak kellett lennie.

Pl. a BEFAG Parkett Kft. már jó ideje gyárt ezüst ionos felületkezelésű parkettát.

Érdekes lenne megismerni a Magyarországon gyártóként vagy külföldről beszállítóként jelen lévő falemez előállítók antibakteriális és a fentiekhez hasonló más termék kínálatát.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.