FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-05

Globális fapiaci áttekintés

A Wood Resources International közzétette a globális erdő-alapú ipar 2020. III. negyedévéről szóló jelentését, amely felvázolja a fa-, rostfa-, cellulóz-, fűrészáru és fa biomassza-ágazat legfontosabb ingadozásait és trendjeit.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

(Szerkesztői megjegyzés: a WRI negyedéves jelentése alkalmanként 55-60 oldal terjedelmű, itt mi az utolsó értékelásük lényegi összefoglalóját adjuk közzé - az érdeklődők évi 2900-4900 USD előfizetői csomagok közül válogatva férhetnek hozzá a piacelemző tanulmányokhoz.)

 

Globális fatermék piacok

Az erős fűrészáru-értékesítés és a gyengülő amerikai dollár 2020. III. negyedévében felfelé mozgatta a fűrészrönkök árát a világ számos piacán. A legjelentősebb áremelkedés az USA nyugati részén, Észak- és Kelet-Európában, valamint Óceániában történt.

>Kétéves csökkenést követően a globális fűrészrönk ár-index (GSPI) 2020. III. negyedévében 2,9% -kal emelkedett az előző negyedévhez képest.

Az európai fűrészrönk ár-index (ESPI) 1,4%-kal, 70,15 euró/m3-re esett vissza. Ennek értéke 2018 óta folyamatosan csökken, amikor ötéves csúcsot ért el.

Globális rostfa piacok

2020. III. negyedévében a globális keménylombos rostfa ár-index (HFPI) 1,6%-kal emelkedett, az előző negyedév 16 éves mélypontját követően. A globális fenyő rostfa ár-index (SFPI) 1,4% -kal, 86,92 USD/odmt-ra emelkedett (Oven Dry Metric Ton). Ez a növekedése volt az első emelkedés majdnem két év óta, és főként az amerikai dollár gyengülésének tudható be.

 

Globális cellulóz piacok

A cellulóz globális kereskedelme ebben az évben a pénzügyi válság ellenére megnövekedett, a kínai behozatal minden idők legmagasabb szintjét érte el. A cellulóz ára 2020. IV. negyedévének elején korán kezdett felfelé mozogni, miután egy évig minimális árkiigazításokat hajtottak végre.

 

Globális fűrészáru piacok

Az amerikai faárak ősszel rekordmagasságot értek el, az árak áprilistól szeptemberig megduplázódtak.

A kanadai faanyagexport az első kilenc hónapban csökkent 2019-hez képest. Az Egyesült Államokban a faanyag iránti nagy belső kereslet és a Kínával folytatott kereskedelmi vita csökkentette amerika fenyő exportját 2019. és 2020. folyamán.

A Kínába érkező faanyagimport ebben az évben 10% -kal csökkent, a két legnagyobb szállító ország, Oroszország és Kanada, elveszítette piaci részesedését.

A túlnyomórészt európai beszállítók, köztük Ukrajna, Svédország, Németország, Finnország és Fehéroroszország fokozták jelenlétüket Kínában 2020-ban. Európa legnagyobb faanyag-importőre, az Egyesült Királyság 22%-kal kevesebb faanyagot importált 2020. első kilenc hónapjában, 2019. azonos időszakához képest.

 

Globális biomassza piacok

Mind Kanada, mind az Egyesült Államok jó úton halad, hogy elérje a rekord magas fapellet-szállítmányokat 2020-ban. Európa a legfontosabb úti cél, Hollandia is új fontos úti cél. A lakossági pelletárak Közép-Európában 5%-9%-kal estek vissza 2020. IV. negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

 

szerk: TJ, Forrás: Panels&Furniture

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.