FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-05

Megépülhet Makovecz Imre budapesti katedrálisa?

Az utóbbi években Makovecz Imre számos kisebb-nagyobb korábban különböző okokból elvetélt tervét vették elő, és kezdték el megvalósításukat. Egy 2015-ös kormányhatározat értelmében erre 11 milliárd forintot fordíthattak 2020-ig. Most egy minden eddiginél nagyobb templom terve került újra elő.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Makovecz Imre legnagyobb fiókban maradt munkájának, egy Budapest XII. kerületébe tervezett katedrális megépítésének a tervét ma többen is felkarolnák - állítja a HírTv. A csatorna filmjében megszólalt többek közt Makovecz Pált, az építész fia és hagyatékának kezelője, Nagy Ervin volt országos főépítész, akinek Makovecz átadta a terveket és Melocco Miklós szobrászművész, is a katedrális megvalósításának előkészítésén tevékenykedik.

 

 

Makovecz legnagyobb álmának, a felső-krisztinavárosi Apor Vilmos térre megálmodott katedrálisnak a terve a Kossuth-díjas építész 2011-ben bekövetkezett halála óta szóbeszéd tárgya, de eddig csak álomnak tűnt. Most azonban némi mozgolódás tapasztalható az ügyben. Nagy Ervin, akinek Makovecz adta át a terveket halála előtt, az elmúlt öt évben kizárólag ezen a terven dolgozott. A hatalmas templom terveiben nagy szerepet kapnak az angyalszobrok, amelyből 200-at helyeznének el a katedrálisba. Alkotójuk, a 100 éves Melocco Miklós szerint fontos lenne, hogy egy ilyen páratlan épület megépüljön Budapesten.

 

2011-ben, Makovecz Imre halála után került először napvilágra a terv, de akkor sem a kormány, sem a magyar katolikus egyház nem lelkesedett az ötletért, amelynek okát többek közt az anyagiakban is kell keresni: még ha közpénzből meg is épülhetne a sokmilliárdos építmény, az akár százmillió forintot meghaladó éves fenntartási költség az egyházat terhelné.


Felső Krisztinavárosi Szent Mihály-templom óriásmodellje a Makovecz Imre életművét bemutató 2014-es kiállításon. Fotó: Balaton József / MTI

Makovecz Imre a huszadik századi magyar organikus építészet legjelentősebb alakjának megvalósult tervei és elméleti munkássága iránt az 1990-es években nemzetközi szinten is érdeklődés mutatkozott. Mára azonban neve a fiatalabb külföldi építészek számára teljesen imeretlenül hangzik. Ennek okát sokan abban látják, hogy később megvalósult épületeit több formalizmus ugyanakkor korunk világához kevesebb kapcsolódási pontot tartalmaznak.

Mások épületeinek gazdasági realitását kérdőjelezik meg, amit a néhány évvel megépülte után korszerűtlennek minősített Hagymatikum tanuszoda, vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a piliscsabai Stephaneumból, a Makovecz-féle hungaro-Disneyland-ből való tavalyi kiköltözése is alátámasztani látszik.

 

Forrás: TervLap

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.