FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-21

Illegális fakitermelés - botrány Oroszországban

Három Budapestnyi területen pusztította ki egy korrupt orosz cég a tajga erdőségét, hogy aztán az EU-s szabályok ellenére európai áruházakba kerüljön a törvényellenesen kitermelt faanyag.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Egy friss jelentés szerint több mint 100 ezer tonna faanyag érkezhetett Európába Oroszország legnagyobb illegális fakitermelési botrányában. Az Earthsight jelentéséből kiderül, hogy a BM Group hogyan irtotta a tajga védett területeinek erdejeit, amelyek olyan állatoknak adnak otthont, mint a barnamedve, a farkas, vagy a hiúz. A konszernt vezető Alekszander Pudovkinnak bíróság előtt kell felelnie, amiért a vád szerint vesztegetéssel és korrupt alkukkal egyengette a cégbirodalma útját.

 

A gyenge EU-s szabályok tették lehetővé

Az ügyészség szerint a fakitermelő vállalat 600 ezer köbméter fát termelt ki illegálisan, az ebből előállított piackész nyersanyag ára mintegy 870 millió euróra, azaz nagyjából 300 milliárd forintra rúg. Az illegális fabiznisz azután sem állt le, hogy nyilvánosságra került a botrány, egyfelől az EU-s szabályok gyenge számonkérhetősége, másfelől az erdők védelmére létrejött PEFC súlyos mulasztásai miatt. Az Európai Unióban egyébként jelenleg is vita van róla, hogy hogyan lehetne Európa szerepét csökkenteni a globális erdőirtásban.

Az Earthsight-jelentés szerint az importszabályok és az ordító szabálytalanságok ellenére 100 000 tonna illegálisan kitermelt faanyag mégis valahogy Európába került. A tajgai erdőirtásért felelős BM Group vezérének a bukása előtt Oroszország legmagasabb köreiben voltak barátai, és bár most vesztegetésért kell bíróság elé állnia, a fűrészüzemei nem álltak le.  A habarovszki határterületről például 2015 óta 30 millió euró értékű faanyag érkezett Európába, közte olyan sokak által keresett alapanyagok, mint az orosz vörösfenyő.


A rövid reklám-videó szerint napi 24 órában és heti 7 napban (tehát megállás nélkül) megy a BM Group oroszországi üzemében a fafeldolgozás.

Tudtak a botrányról, mégis vették az illegálisan kitermelt faanyagot

A BM Groupot vezető Alekszander Pudovkin végül nem az illegális kitermelés miatt került a hatóságok látókörébe, hanem mert megvesztegetett egy moszkvai tisztviselőt, hogy állami támogatásokhoz jusson, valamint nyomott áron jutott kitermelési koncessziókhoz egy közeli barátjától, aki korábban a habarovszki régió helyettes tartományi minisztere volt.

A szabadeuropa.hu szerint a jelentés szerint a BM Group egy nagyjából három Budapestnyi területen irtott ki vagy tett tönkre szűz erdőségeket. Ez az európai beszállítókat láthatólag nem zavarta, mivel jóval azután is, hogy az orosz titkosszolgálat razziát tartott a BM Group irodáiban, és nyilvánosságra kerültek a visszaélések, tovább vették az illegálisan kitermelt orosz fát.

 

Forrás: greenfo

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.