FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-15

Egészséges, értékes erdők létrehozása a fő cél

Baranya egyike hazánk legváltozatosabb földrajzi adottságokkal rendelkező megyéinek. Ártér, dombság és hegyvidék harmonikusan kapcsolódik egymáshoz. Ezen a tájon gazdálkodik a Mecsekerdő Zrt. 55 ezer hektáron, amely Baranya erdőterületeinek a felét teszi ki.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

"Mi, erdészetben dolgozók száz években gondolkodunk. Annak a gyümölcsét szedjük le, aminek a létrehozásban nem sok szerepünk volt, ugyanakkor elődeinkhez hasonlóan nekünk is az a célunk, hogy utódainknak olyan erdőt hozzunk létre, amit majd megfelelően tudnak hasznosítani. Fő törekvésünk, hogy legalább ugyanolyat, de ha lehet, még jobbat hozzunk létre, mint amit örököltünk."

 

 

A Mecsekerdő Zrt. öt erdészete közül a legdélebbre fekvő a sellyei, amely a megye déli részén húzódik hosszanti irányban, a Dráva mentén, nyugati határa pedig átnyúlik Somogy megyébe is. A sellyei nem csak Baranya, de hazánk legdélebbi erdészete is egyben. Több mint 12 ezer hektáron gazdálkodik, alapvetően síkvidéki területen, de a villányi hegység északi oldala is hozzá tartozik.

- A Dráva-sík erdeit a folyó alakította ki: mikor a folyó még nem volt gátak közé szorítva, rendszeresen elöntötte a területet, így egy olyan termőterületet hozott létre, amely kedvező a gyertyános tölgyes és a tölgy-kőris-szil ligeterdők kialakulásának. Ezek a fő fafajok a térségben - kezdte a bemutatást Molnár Tamás, a Sellyei Erdészet igazgatója.

A kocsányos tölgy a legértékesebb - nincs Magyarországon még egy olyan fafaj, ami versenyre tudna kelni vele. Rendkívül keresett, eladhatósága a legkiegyenlítettebb. Sokszínűen felhasználható kemény fafaj, amely 100 éves kora körül éri el értékének a maximumát: főként bútorok készítésére használják, és burkolóanyagként is kiváló.

- A Dráva mentén egészen a múlt század első feléig ősállapotok uralkodtak, több száz éves, nehezen megközelíthető erdők borították - vázolta a régmúltat az igazgató. - A tölgy hatalmas méreteket ért el, néhányat kivágtak, és a rönköket az 1867-es párizsi világkiállításra vitték. Ekkor ráébredtek, hogy mekkora érték található ezen a területen, és beindult a feltárás: utat, vasutat építettek, elkezdték az erdőt letermelni, majd megújítani. Így indult be a térség tölgygazdálkodása.

A szaporítóanyag fontosságát hangsúlyozva Molnár Tamás kiemelte, hazánkban az erdőtörvény szigorú szabályokat fogalmaz meg. - A hasznosítást követően olyan állékony, egészséges erdőket kell létrehoznunk, amik nem csupán gazdasági, de természetvédelmi szempontból is értékesek. Mindez a megfelelő szaporítóanyag nélkül elképzelhetetlen, ami a tölgy esetében lehet makk vagy csemete, amit szintén makkból állítanak elő a csemetekertben. A sellyei erdészet mindent megtesz annak érdekében, hogy saját területen fellelhető magokat használjon szaporítóanyagként, hisz ez az, ami az adott élőhelyhez, termőhelyhez szokott, nem kell attól tartani, hogy károsítóra, vagy a klímára kedvezőtlenül reagál - mondta az igazgató.

- Kiválogattunk az erdőben olyan fákat, amelyek nagyon jó külső tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezekből Sellye közelében egy ültetvényt hoztunk létre, amelyből magasabb genetikai értékű makkot tudunk nyerni, így biztosítva a jövő számára a lehető legjobb minőséget - tette hozzá érdekességként a szakember.

A tölgyerdők megóvására is kiemelt hangsúlyt fektet a sellyei erdészet: uniós pályázat keretében Horvátországgal közösen végeztek élőhely vizsgálatokat, talajvíz monitoringgal egybekötve, az egyre inkább elszaporodott inváziós fafajok - mint a bálványfa, gyalogakác - visszaszorítása érdekében. A pályázati támogatásnak köszönhetően különféle módszerek tesztelésére nyílt lehetőség - jelenleg a projekt fenntartási szakasza zajlik. Az Ős-Dráva program is kiemelkedően fontos a talajvíz szempontjából - erre szeretnék az erdő vízellátását is felfűzni, megvalósításához azonban további pályázati támogatás szükséges.

 

 

Kártevők veszélyeztetik a tölgyet és a kőrist

Külföldről árufuvarozással behozott károsítók veszélyeztetik a tölgyet és a kőrist - előbbit a hazánkban néhány évvel ezelőtt megjelent tölgy csipkéspoloska teszi tönkre, amely a fa levelét szívogatva gyengíti le a növényt. Ennek jele, hogy már július végén, augusztus elején, a korábban megszokott haragoszöld helyett barnás, hamvas a levelek színe. A tölgy csipkéspoloskának természetes ellensége nincs, ellenszere egyelőre nem ismert. A szakemberek tartanak attól, hogy a jelenség a makktermésre is hatással lesz, ami a szaporítóanyag bázist is komolyan veszélyezteti elvesztéséhez vezethet - ennek következményei beláthatatlanok.

A kőrist pedig egy Baltikumból érkező gomba teszi tönkre - a fákat egy-két év alatt elpusztítja a kártevő. Egyelőre védekezési eljárás sincs - a szakemberek rezisztens fajok kialakulásában bíznak, amelyekből szaporítóanyag nyerhető.

Forrás: bama.hu
Szerk.: MM

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.