FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-04

Kézi gépek téli tárolása - STIHL tanácsok

Kertészeti szakértők beszélgettek a KertÉRTŐK legfrissebb podcast adásában arról, hogyan érdemes tárolni az akkumulátoros és benzines gépeket a maximális élettartamuk elérése érdekében, de kitértek arra is, hogy milyen környezetbarát anyagok alkalmasak a fagy idején a járdák és az utak szórására.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Eljött a téli karbantartás ideje

 

December elején drasztikusan lecsökken azon házkörüli munkák száma, amelyekhez kerti gépekre van szükség. Éppen ezért eljött az ideje annak, hogy elvégezzük az eszközök karbantartási feladatait. Az általános tisztítás mellett fordítsunk különösen nagy figyelmet arra, hogy a benzinmotoros gépeknél az üzemanyagokat minden esetben távolítsuk el, és egy kannában szállítsuk el olyan helyre, ahol befogadják, illetve gondoskodnak a további tárolásáról. Ezt ugyanis tavasszal már semmiképpen sem szabad újra felhasználnunk.

"Az üzemanyag etanolt tartalmaz, aminek van egy nagyon rossz tulajdonsága: a levegőből a vizet megköti. A kerti gép tankjában is van valamennyi levegő, ennek a nedvességtartalmát beszippantja, melynek eredményeként a benzin szétesik könnyű és nehéz részekre" - mutat rá a vállalat legfrissebb podcast adásában Bodor László, az Andreas STIHL Kft. műszaki marketing menedzsere. Hozzáteszi: sajnos egy egyszerű rázást követően már nem áll helyre az optimális halmazállapot, az üzemanyag paramétere teljesen megváltozik, ami káros hatással jár az eszközökre, tönkre teszi a karburátort és más alkatrészeket is.

Beh Mariann kertápolási szakértő a kisebb kerti eszközök, kiegészítők karbantartásáról sem feledkezik el. A metszőollók késeit alkohollal fertőtleníti, illetve az olajozást is ekkor végzi el. "A kerti kesztyűket is kimosom, hiszen nem csak az a fontos, hogy az eszközeink jó állapotban legyenek, hanem az is, hogy védőfelszereléseink is munkára készek legyenek" - húzza alá.

 

Gyakorlati tanácsok és hasznos emlékeztetők

 

A STIHL szakértői szerint az akkumulátoros eszközök esetében nagy gondot kell fordítani a megfelelő tárolási körülmények biztosítására. Az optimális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 20-40% között van, a kivehető akkumulátoros gépeknél pedig elegendő, ha csak az akksit távolítjuk el, 5-10 fok körüli helyiség már megfelelő az akkumulátor számára. Azt javasolják, hogy az elektromos gépeket is tisztítsuk meg, mielőtt eltennénk őket a télre.

"A tisztítás során ne feledkezzünk meg a szellőzőnyílásokról sem, mert ezek a rések könnyen eltömődhetnek az apró növényi részekkel. A szellőzőnyílások takarításához használjunk kis kefét" - tette hozzá Bodor László, aki kiemelte azt is, hogy novembertől márciusig a szervizeknek több ideje van a bevitt gépek karbantartására. Ilyenkor érdemes a fűnyírógépeket elvinni olajcserére, késélezésre, így tavasszal megfelelő géppel vethetjük bele magunkat a kerti feladatokba.

STIHL legfrissebb podcast adásából további információkat is meg lehet tudni arról, hogy milyen feladatokat érdemes elvégezni az akkumulátoros gépeinkkel, mindemellett McMenemy Márk műsorvezető felhívja a figyelmet azokra a munkákra is, amelyeket rendre elfelejt a hobbikertész. Ilyen a kerti csap elzárása, a slag feltekerése is, de hasznos alternatívák hangzanak el a hómentesítés során használt só környezetbarát megoldásokkal történő kiváltására is.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!


A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.