FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-01

Sumal 2.0 - két hónap múlva teljes átállás

Romániában a faanyagok (különösen az erdei fatermékek) nyomon követésére használt SUMAL rendszer megújul. 2021. január végéig még az öt éve bevezetett rendszer első verziója is működik, azt követően már csak a november elejétől elindított SUMAL 2.0 változat lesz használható!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


A fakitermelő, forgalmazó / fuvarozó és fafeldolgozó cégeknek már csak két hónap áll rendelkezésükre, hogy alkalmazkodjanak az illegális erdőkivágás elleni küzdelem legfontosabb eszközéhez, a SUMAL rendszer új változatához, amely november 1-én lépett hatályba és összhangban van az idevágó európai normákkal.

 

A program régi változata január végéig párhuzamosan működik az újjal. A Sumal 2.0 rendszerben azonosítható a faanyag eredete, forgalma és értékesítése bármelyik pillanatban, hiszen az alkalmazásban fellelhető hol és mikor rakodtak, milyen útvonalon szállították és hol rakodták le a fát.

Az integrált faanyag-nyomonkövetési információs rendszer - a SUMAL 2.0 2020. november 1-jével kezdett működni, és a több mint 100 000 felhasználó, amelynek több mint fele új, ezzel a számítógépes rendszerrel kezdheti meg működését - közölte a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium (MMAP).

A kormány úgy döntött, hogy a SUMAL 2.0 összes új felhasználójának türelmi időt biztosít az új rendszer megismerésére, a rendszer régi verziójának használatára vonatkozó kötelezettség 2021 január 30-ig történő meghatározásával. Addig a két rendszer párhuzamoan működik, és a felhasználóknak egyszerre kell használniuk őket. Ezen határidő lejárta után a nyomonkövethetőséget kizárólag az új SUMAL-on keresztül fogják ellenőrizni.

"A faanyag-nyomkövető rendszer működtetésével valós időben, a nap 24 órájában képesek leszünk a faanyagok mozgásának pontos követésére. Mindig tudni fogjuk, mennyi fát vágtak ki Románia erdőiből, akár raktárba, akár harmadik félnek szállítják. Az érintett szereplők fontos javaslatokat fogalmaztak meg, hogy a rendszer működőképessé váljon. A fejlesztést olyan lépésekkel hajtottunk végre, hogy a SUMAL 2.0 hatékony legyen. Nyitottak vagyunk a párbeszédre, és figyelembe vettük különösen azokat a javaslatokat, akik ebben a rendszerben működnek "- mondta Gelu Puiu, az MMAP erdészeti államtitkára.

Az MMAP közleménye szerint az erdészeti törvény szeptember elején kihirdetett módosításával kötelező alkalmazni a nyomkövető rendszert a faanyagok szállítása esetén, de minden más fatermékre is: fűrészporra, biomasszára, fakéregre és bármilyen fatermékre. "Ez a változás a SUMAL felhasználóként automatikusan több tízezer új gazdasági szereplőt vezet be, akik eddig nem volt kötelesek jelenteni a rendszerben. Az összes technikai műveletet végrehajtották a SUMAL 2.0 Erdészeti Törvénykönyv új rendelkezéseihez történő hozzáigazításához "- nyilatkozta az illetékes minisztérium.

A SUMAL új verziója olyan újításokat hoz, amelyek egyrészt segítik az illegális fakitermelés elleni küzdelmet, és egyszerusítik az erdészeti dolgozók munkáját a területen. Így valós időben, GPS koordináták segítségével nyomon követhető lesz a fa bármilyen szállítása a rakodási ponttól a kirakodási pontig, így nagyon nehéz megjelenni az ugyanazon bejelentéssel végrehajtott illegális megállókban. A SUMAL 2.0 emellett megköveteli a rakodott fa fényképeinek több szögből történő betöltését bármilyen romániai szállításhoz, valamint a fa rakatok GPS-koordinátákkal történő megjelölését az erdőben a vágás előtt. A rendszer másik sajátossága, hogy akár naponta megtekinthető lesz az összes faanyag-mennyiség, legyen az az ország bármely raktárában. Ezenkívül az itt található mennyiségeket a rendszer automatikusan frissíti.

A SUMAL 2.0 a továbbiakban nem teszi lehetővé a kettős szállítás egyazon értesítéssel történő végrehajtását, sem a rendszerbe történő regisztráció szándékos elkerülését azáltal, hogy több szállítást végez kis mennyiségekkel. Ebben az esetben a kis volumenű fuvarozók, amelyekhez nem szükséges a kísérő engedély, már nem szállíthatnak évente összesen több mint 20 köbmétert, ha nem szerepelnek az új SUMAL-ban hivatásos fuvarozóként. A rendszer képes arra, hogy automatikusan észlelje és blokkolja az ilyen gyakorlatokat.


szerk: Tóth János, Forrás: Ceccar Business Magazine, BukarestiRádió

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.