FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-25

Bakonyerdő Zrt. szervezeti hírei

A parkettagyár kiválásának, valamint a júliusi személyi változások következményeként új szervezeti és működési szabályzatot fogadott el a Bakonyerdő Zrt. felügyelőbizottsága.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A parkettagyár ez év elejével kivált, ezzel párhuzamosan megszűnt a faipari termelési és kereskedelmi osztály, már akkor feladatunk lett, hogy az erdőgazdaság szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ) át kellett alakítani.

 

Az erdőgazdaság tevékenységi körén belül a tényleges vagyonelemekkel történő gazdálkodásnak nagyobb hangsúlyt kellett adni. Az elmúlt időszak személyi változásai - különösen dr. Szekrényes Tamás termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes közös megegyezéssel történő távozása - után ezt teljesen újra kellett gondolni. E folyamatnak az eredményként az erdőgazdaság felügyelőbizottsága augusztus 17-én elfogadta a Bakonyerdő Zrt. új SZMSZét, tájékoztatott a döntés hátteréről Varga László vezérigazgató, akit arra kértünk, nagy vonalakban ismertesse a változásokat.

2020. augusztus 17-től megszűnt a termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettesi beosztás, a jövőben a vezérigazgató alatt egy gazdasági vezérigazgató-helyettes, valamint két főmérnök (vagyongazdálkodási, valamint erdőgazdálkodási és természetvédelmi) irányítja a cég tevékenységét vezető állású munkavállalóként.

A vagyongazdálkodási főmérnök Jagicza Attila lett, aki korábban a vagyongazdálkodási osztályt vezette. Irányítása alá került többek között a birtokügyi osztály, a műszaki és beruházási osztály, a közjóléti osztály, és hozzájuk csatlakozik Gerencsér Zoltán turisztikai főelőadó.

Varga László szerint a birtokügyi osztály kialakítását nem kell magyarázni. Sok olyan ügy van, amit rendbe kell tenni, főként a vagyonkezelési szerződésekkel kapcsolatban. Azoknál az ingatlanoknál, amelyek úgy épültek meg az általunk vagyonkezelt területeken, hogy a földhivatalnál nem lettek bejegyezve, most megtörténik azok térképi elhelyezése, ingatlan nyilvántartási feltüntetése. Ezt követően megvásárolhatóak lesznek a földterületek, amelyeken az objektumok állnak. Ezeknél az erdőgazdaságnak elővásárlási joga lesz.

Az üzemtervezéssel kapcsolatos módosításokat, egyéb szakmai igényeket szintén kezeli az osztály.

A közjóléti osztálynak a vagyongazdálkodáshoz kerülését szintén indokolja, hogy 3 GINOP-os pályázatunk is fut, de eddig is nagyon sok közjóléti beruházást hajtottunk végre, amik egyre javuló kiszolgálást biztosítanak az erdőterületeinken. Ennek is a vagyongazdálkodás részét kell képezni.

Az ökoturisztikai főelőadónak közvetlenül a főmérnökhöz való kapcsolódását az magyarázza, hogy nemcsak megépíteni és műszakilag fenntartani kell a különböző építményeket, hanem gazdaságosan üzemeltetni kell őket. Neki kell összefognia azokat a pályázati projekteket, amelyek a további fejlesztéseknek az irányítását jelenti. Rendszerben, egymást kiegészítve, erősítve kell működniük a közjóléti objektumoknak.

Váradi József maradt az erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök, de hozzá került a Franciavágási Fűrészárugyár. Kevesebb tölgyet akarunk feldolgozni. Bükk és kőris fafajból viszont növelni akarjuk a vagyonkezelt területen kitermelt fa feldolgozásának mennyiségét. Ebből szeretnénk fűrészárut készíteni, és ennek az értékesítését meg kell oldani.

A gazdasági vonal továbbra is Kovács Zoltánné irányítása alá tartozik, ott különösebb változások nem voltak.

Jogszabályi kötelezettség volt a döntési útvonalak írásba foglalása és a megfeleltetési feladatok összefoglalása. Ezzel a munkával dr. Panyor Anett jogi és megfelelőségi osztályvezetőt bíztuk meg. Neki Németh Tamás, a kontrollingosztály vezetője nyújt segítséget.

 

"Amikor az osztályvezetőket, az erdészeti igazgatókat tájékoztattam az új SZMSZ-ről, úgy fogalmaztam, hogy egyre nehezebb helyzetben kell megvívni a napi küzdelmeket. Pontosan meg kell határozni, ki, miért és meddig felelős. A párhuzamos döntési vonalakat meg kell szüntetni, egyértelműen meg kell határozni a feladatés a felelősségi köröket. A döntésekkel nem szabad egymásra várni, mert sokszor az azonnali intézkedések a leghatékonyabbak.

Az erdőgazdaságot olyan csapathoz hasonlítottam, ahol a szilárd védelem az alapja mindennek, ez a gazdasági és működési háttér biztos megteremtése; a középpálya a vagyongazdálkodás; a támadósor pedig a hatékony gazdálkodás, miként lehet a meglévő erőforrásokból a maximális eredményt elérni."

A vállalat háza táján más személyi változások is történtek. Varga Lászlóban már régebben felmerült, hogy az erdészeti igazgatókat kimozdítsa a meglévő komfortzónájukból. Érezzék a kihívásokat, hagyják hátra a napi rutint. Ennek egyik módja, hogy néhány erdészeti igazgató helyet cserél. E folyamatot felgyorsította, hogy Meinczinger József erdészeti igazgató közös megegyezéssel távozott a vállalattól. Kovács Attila eddig a Bakonyszentlászlói Erdészet igazgatója volt, Bakonybélbe hazaköltözve az ottani erdészetet irányítja. Szórádi Zalán ellenőrzési osztályvezetőt - akinek korábban volt már bakonyszentlászlói beosztása - kinevezte a Bakonyszentlászlói Erdészet igazgatójává.

 

A Devecseri Erdészet igen széleskörű tevékenységet végez. Ott található a központi javítóműhely; nagyon komoly csemetekert-fejlesztési projekt és hűtőház-felújítási beruházás zajlik; a halászati ágazat fejlesztése is napirenden van; és ott van a vadászház is. Egy agilis, lendületes fiatalnak ez kellő kihívást jelent, ezért Nagy Gergely kapta meg a Devecseri Erdészet igazgatói pozícióját. Nem ismeretlen számára a terület, és Cságoly Imre erdőgondnok is vele tartott. Peer László pedig a Pápai Erdészetet irányítja. Vele együtt Farkas Sándor erdőgondnok is "átigazolt". A frissítés mellett ezekkel a személyi váltásokkal kialakulhat a ténylegesen működni képes erdőgondnoki rendszer mindkét erdészetnél, és éves szinten közel százezer kilométer rezsi kocsifutást takaríthat meg az erdőgazdaság.

A Covid-járvány újabb erősödése kihat az erdőgazdaság működésére is, fogalmazott a vezérigazgató. A legutóbbi vezérigazgatói értekezleten ezt már többen is jelezték. Ma az látszik, a Bakonyerdő Zrt. elmarad a tulajdonos által elvárt eredménytől, de eredményesen fogunk gazdálkodni. A vállalat konszolidált (BEFAG Parkettagyár Kft.-vel együtt) eredmény terve 200 millió forint helyett 150 millió forint körül várható. Emellett pozitív eredmény, hogy a parkettagyár folyamatosan likvid, mindig eleget tudtak tenni a fizetési kötelezettségeiknek. Van remény arra is, hogy a tavalyi szinten - 500-520 ezer négyzetméter parkettát - értékesítsenek.

 

Forrás: Bakonyerdő Zrt vállalati újság

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.