FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-20

Lakossági tűzifa gyűjtés Somogyban

Tízezrek gyűjtik olcsóbban a tűzifát Somogyban, miután az állami erdészet lehetővé teszi, hogy elvigyék a hátramaradt faanyagot. Ám sokan még ezt a nem túl magas összeget sem tudják előteremteni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Fotó: Röhrig Dániel / Népszava

- Egy rókafarkú fűrész, egy bicikli és egy figyelő - mutatja, milyen felszereléssel és módszerrel dolgozik kint az erdőn a téli tüzelőt gyűjtő József. A Somogy megyei Kőkúton élő férfi sok más helybélihez hasonlóan két-három naponta, szürkületkor indul ki az erdőbe, ahol kidőlt vastagabb fákat keres és darabol kerékpár-kompatibilissé. - Ha ilyet nem találok, akkor keresek valami nem nemes fát, általában ecetet, s arról vágok le egy nagyobb ágat, vagy, ha kicsi még a fa, akkor kidöntöm.

 

A "figyelő" József társát jelenti, aki azt kémleli, van-e a közelben erdész. Ugyanis a kőkúti férfi illegálisan szedi a tüzelőt, mert családja olyan szegény, hogy még azt a pénzt sem tudják előteremteni, mint amennyiért az erdészeti kitermelés során hátramaradt, földön fekvő faanyag legálisan megvásárolható. - Az éves fakitermelési tervünkben szereplő tűzifa mennyisége két részből áll, a termeltből, illetve a fakitermelések után visszamaradt faanyag lakossági fagyűjtéséből - magyarázza Bunevácz Győző, a SEFAG Zrt. szántódi erdészetének ágazatvezetője. - Utóbbinál egy favágó brigád kidönti a fákat, a lakosság pedig jelentkezhet, hogy szeretné összegyűjteni és elvinni. Ilyenkor engedéllyel bejöhetnek az erdőbe, s a földön fekvő faanyagot összegyűjthetik.

 

Nem kis mennyiségről van szó: a szántódi erdészet 14,8 ezer hektáros területén az idén 12-13 ezer, csak Törökkoppány környékén 1,8 ezer köbméter tüzelőt gyűjtöttek össze.

- A környékről rengetegen élnek a lehetőséggel - jegyzi meg Erdman Imre a megyei állami erdészet, a Sefag szántódi erdészetének kerületvezetője. - Egy család egy év alatt 20 köbmétert gyűjthet, de átlagosan öt köbmétert visznek el, ami azt jelenti, hogy a törökkoppányi erdészkerület 2-300 famíliának, vagyis akár ezer embernek ad olcsóbb tüzelőt, a szántódi erdészet pedig úgy ötezer háztartásnak, vagyis több tízezer embernek. - A normál tüzelő köbmétere 23-26 ezer forint, fafajtától függően - mondja Bunevácz Győző -, a fagyűjtésnél viszont ennek csak a 20-40 százalékát, 5080-10200 forintot kell fizetni ugyanezért a mennyiségért. Sokan tudnak róla, de hirdetjük is, mert mindenki jól jár.

A lakossági fagyűjtés nagyjából úgy működik, mint a gyümölcsösök "szedd magad" akciói: az erdészet a normál tüzelőárhoz képest jelentős engedményt ad, cserében viszont hatalmas segítség, hogy nem kell plusz munkaerőt foglalkoztatnia a területek megtisztításáért. A családok - gyakran az egész nagycsalád, vagyis akár 20-25 ember - jellemzően hétvégenként dolgoznak. Régi Uazokkal, esetleg maguk barkácsolta szállítójárművekkel araszolnak az erdei utakon. A területüket a kerületvezető erdész jelöli ki, s két hónapjuk van, hogy megtisztítsák az erdőrészüket. - Nagyjából harminc kilométeres sugarú körből jönnek, sokan még Tolnából is - állítja Erdman Imre. - Persze nem az idei télre gyűjtenek, hanem mindig a következő esztendőre, hiszen ki kell száradnia a fának, különben óriási az energiaveszteség.

 

Gájer Attila is már a jövő évre gyűjt, igaz, amilyen kemény telet ígérnek a meteorológusok az idénre, elképzelhető, hogy a fűtési szezon végén hozzá kell nyúlnia a hétvégenként szorgos munkával összeszedett fához. Anyjával rendre egy Uazzal vergődik át a sáros erdei úton a megyehatáron túli Szakcsról, a strapabíró szovjet kisteherrel az erdőszélre hordják a fát, ahol - amikor végre összegyűlik a tervezett 12 köbméternyi tűzifának való -, nagy teherautóra pakolják. - Imádjuk az erdőt, rengeteget szoktunk kirándulni, így könnyebben éljük meg a munkát is - magyarázza. - Szombatonként, néha vasárnap is jövünk, bő egy hónap alatt tisztítjuk meg a kijelölt területünket.

- A 12 köbméter elég egy télre - mondja anyja, Rózsa. - Semmivel sem rosszabb minőség a gyűjtött fa, mint amikor megveszi az ember a tüzelőt az erdészettől, viszont így, hogy magunk szedjük össze, jóval olcsóbb. Nagyjából 300 ezer forint lenne nekünk a normál tűzifa, így viszont kevesebb, mint százezerből megússzuk.

 

Akadnak viszont, akik még ennek az összegnek a töredékét sem tudják előteremteni. A halmozottan hátrányos helyzetű belső-somogyi falvakban élők a települések közötti hatalmas erdőségekben az ingyenes tűzifát látják.

- Ha minden helyiséget ki akarok fűteni, akkor kellene vagy tíz köbméter fa - állítja a szintén kőkúti Ferenc. - Ami még a rosszabb minőségű tűzifából is több, mint 200 ezer forint a tüzépen. A havi bevételünk viszont 124 ezer forint, van négy gyerek, azaz örülök, ha normálisan fel tudom őket öltöztetni, s enni kapnak. Kapunk az önkormányzattól szociális tűzifát, az elég másfél hónapra, a többit pedig adja az erdő. Egyszerre sohasem hozok sokat, hiszen nem mindegy, hogy egy utánfutónyi fával kapnak el, vagy csak egy vastag ággal. Csak a földről szedem össze, ami másnak úgysem kellene. Persze van rizikója: ha lebukom, akkor ez lopásnak számít. Az elmúlt években kétszer kaptak el, ha így nézem, megéri, hiszen befizettem hatvanezret, de így is spóroltam három év alatt félmilliót. És a gyerekek sem fagytak meg.

 

Forrás: Népszava

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.