FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-16

Eredményes makkgyűjtés a Bakonyerdőnél

Október az erdészeteknél a tölgymakk felvásárlásának időszaka. A sikeres erdősítések alapfeltétele, hogy megfelelő mennyiségű tölgycsemete álljon rendelkezésre, és ehhez minden évben több mázsa makkra van szükség.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Capári Péter és Molnár Benjámin zsákokba rakja az elszállítandó makkot Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kíváncsiak voltunk, hogy a Bakonyerdő Zrt. erdészeteinél hogyan zajlott a makk begyűjtése és mi lesz az átvett termés sorsa.

 

- Erdő csak erdőből lesz, vagyis a fák ősszel magot teremnek, amely a földre hullva, az avarban tavasszal kicsírázhat, és csemete fejlődhet belőle. A csemetékből hosszú évtizedek alatt fák lesznek, a tömegesen megjelenő kis fákból erdő alakulhat ki. Az erdészek ezt a folyamatot modellezik emberi beavatkozással és üzemszerű méretekben, ezért erdőgazdaságunk minden év októberében makkgyűjtési felhívást tesz közzé honlapján és közösségi oldalán - tájékoztat Patocskai Zoltán. A Bakonyerdő Zrt. erdőművelési osztályvezetője hozzáteszi, hogy ez a program lehetőséget biztosít a fásításokhoz, erdősítésekhez szükséges szaporítóanyag begyűjtésére.

 

A makkot az erdőben újra elvetik ott, ahol nem termett makk vagy nehezebben telepszik meg a csemete. A makkból a csemetekertekben, faiskolákban erdei fák csemetéinek ezreit nevelik, amelyeket erdőtelepítésekhez, fásításokhoz használhatnak fel. A faiskolákban nevelt sorfák is itt születnek, amelyeket később városaink utcáira, parkjaiba ültetnek ki.

 

Kiderül az is, hogy az erdőgazdaság a makkgyűjtés révén a saját felhasználású makkigényét biztosítja erdőtelepítéseihez és erdőfelújításaihoz, a megmaradó mennyiséget pedig értékesíti a csemetetermelőknek, erdőgazdálkodóknak. - Ennek fontossága rendkívüli, hiszen olyan erdei haszonvételről van szó, amely pótolhatatlan genetikai és gazdasági értéket képvisel, mással nem helyettesíthető termékről van szó. Az új erdők létesítése, a meglévő erdők szakszerű kezelése és fenntartása a tartamos erdőgazdálkodás fő pillérei, ehhez pedig kell a szaporítóanyag - hangsúlyozza az osztályvezető.

 

Az engedély birtokában gyűjtött makkot az erdőgazdaság erdészeteinél vették át Pápán, Devecserben, Balatonfüreden, Keszthelyen, Farkasgyepűn, Bakonybélben és Bakonyszentlászlón. A tölgyfajok makkja eltérő értéket képvisel, mert a termés gyakorisága és mennyisége fafajonként más és más. Így a piaci árak évente és országosan, sőt régiónként is változnak. Az erdei haszonvételek szabályait az erdőtörvény és rendeletei szabályozzák, így a makkgyűjtés szabályait is mindenkinek figyelembe kell vennie.

- Társaságunk a makkgyűjtési szándékokat előzetesen bejelenti az illetékes kormányhivataloknak, és megadja a gyűjtési helyek azonosító adatait, címeit. Makkot gyűjteni csak regisztrált makkgyűjtő állományokban lehet, amelyet a kormányhivatalok tartanak nyilván és ellenőriznek. Társaságunknak több mint ezer hektáron van regisztrált makk-gyűjtő állománya.

A gyűjtés őstermelőként vagy vállalkozói formában végezhető, és csak a területileg illetékes erdőgazdálkodó által előzetesen kiadott makkgyűjtési engedéllyel lehetséges. Engedély nélkül makkot gyűjteni tilos - figyelmeztet a szakember.

Maga a tevékenység fizikai munka, erdei körülmények között történik, kézzel, a földről kell felszedni a makkot, vödrökbe, zsákokba gyűjteni, és utánfutón, platón beszállítani az átvétel helyére. Az esetleges ideiglenes tárolásra nagy gondot kell fordítani, nehogy tönkremenjen a friss, egészséges makk.

 

- Minimum 95 százalék csíraképességű és 95 százalék tisztaságú (csak azonos fafajú), érett makkot vásárolunk fel. A minőségi előírást el nem érő makk esetén árcsökkentést alkalmazunk vagy megtagadjuk az átvételt. A minőség megállapítására az átvétel során a helyi erdész kolléga közreműködésével, a gyűjtő jelenlétében kerül sor szemrevételezéssel és metszéspróbával - mondja az osztályvezető, hozzátéve, hogy országos hiány van a kocsányos tölgy makkjából. A Bakonyban a kocsánytalan tölgy makkjából gyenge termés volt, csertölgy- makkból pedig közepes termést tapasztaltak.

Patocskai Zoltán rámutat arra is, hogy a makkgyűjtést általában azok végzik, akik megélhetésüket erdei haszonvételekből is kiegészítik. Ennek régiónként kialakult szokásai vannak, sok a visszatérő makkgyűjtő.

Egy mázsa makk 23-33 ezer forint is lehet, egy ügyes gyűjtő napi 40-60 kilogrammot képes összeszedni közepes makktermés esetén is, ami jó keresetkiegészítés lehet.


A makkot az erdőben újra elvetik ott, ahol nem termett makk vagy nehezebben telepszik meg a csemete Fotó: Molnár Sándor/Napló

A társaságnál a legaktívabb régió a devecseri és a pápai, de jelentős mennyiséget gyűjtenek Keszthelyen és környékén is. A Bakonyerdő Zrt. évente 1-1,2 millió csemetét ültet el és 400-450 mázsa makkot vet el az erdősítések és a pótlások során.

Forrás: VEOL

 


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.