FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-06

Oroszország fenyőrönk exportja megszűnhet 2022-től

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben kiadott rendelkezésében arra utasította a kormányt, hogy szigorúan ellenőrizze a rönk és az alacsony értékű erdei termékek kivitelét, és szüntesse meg a rönkök illegális kereskedelmét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az Oroszországból származó fenyőrönk export az elmúlt 15 évben folyamatosan csökken, és 2022-ben elérheti a nullát, ha Putyin elnök új rönkexport-tilalmát végrehajtják

Azt is kérte, hogy 2022. január 1-től kezdődően teljes körűen tiltsák be a feldolgozatlan vagy alig megmunkált fenyő rönkök (softwood) és az értékesebb lombosfa rönkök (hardwood) exportját Oroszországból. Ez az állítás azt is jelzi, hogy az alacsonyabb értékű keményfa rönköket, például a Finnországba exportált nyírfa rönköket kivehetik a jövőbeni kiviteli tilalom alól.

 

Az orosz faanyag hazai feldolgozásának ösztönzése érdekében Putyin kormányzati támogatási hitelprogramot is szeretne megvalósítani a fafeldolgozó létesítményekbe történő beruházásokhoz, elsősorban Szibériában és Oroszország távol-keleti régiójában, az ázsiai növekvő fapiacokat célozva meg. Ezeket az ipari hiteleket a fűrészárut és falemezeket előállító üzemek, valamint pelletgyártók számára tervezik meghirdetni, amelyek főleg kis átmérőjű rönköket használnak fel. A hitelprogram bevezetésre Putyin elnök 2021. január 1-ét jelölte meg.

 

Ha a rönktilalmat életbe léptetik, akkor Oroszország elveszti a világ egyik legnagyobb fenyő-rönk exportőri címét, amelyet hosszú ideje "birtokolt". Az elmúlt évtizedek alatt az ország nagy mennyiségű fa nyersanyagot exportált, főleg ázsiai és európai fafeldolgozóknak. A fenyőrönk exportjának volumene 2006-ban elérte a 37 millió köbmétert, de amikor a rönk kiviteli tarifáit vezettek be 2008-ban, a szállítás drámai módon csökkent, és 2019-ben már csak 8,5 millió köbmétert ért el.

 

Idén a visszaesés folytatódott, és a Wood Resource Quarterly becslései szerint csak 6 millió köbméter kerül exportra. A szállítások többsége Kínába (kb. 75%) és Finnországba (10%) irányult 2020 első felében.

 

Az orosz lombos rönk (hardwood) exportja 7-8 millió köbméter között ingadozott az elmúlt öt évben, de valószínűleg a következő két évben csökken, ha nagyobb értékű fafajok, például a tölgy és a kőris exportját megtiltják.

 

Kína az elmúlt öt évben körülbelül 10-12 millió köbméter fenyő és lombos rönköt szerzett be Oroszországból. Ezt követően a rönk kiviteli tilalom jelentősen befolyásolja mind a fa nyersanyagok, mind a feldolgozott termékek jövőbeni Kínába történő küldését, amely problémát okozhat az erdészeti termékek várhatóan fokozódó fogyasztása miatt.

 

szerk/ford.: TJ, Forrás: PanelsFurniture

 


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.