FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-02

Csermakkból jó a termés az idén

Október az erdészeteknél a tölgymakk felvásárlásának időszaka. A sikeres erdősítések alapfeltétele, hogy megfelelő mennyiségű tölgycsemete álljon rendelkezésre. Ehhez minden évben több mázsa makkra van szükség.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Unger Tamás

Szerencsére még vannak az erdei munkát szerető, szorgos emberek, akik évről évre összegyűjtik a szükséges mennyiségű makkot. Megnéztük, hogyan zajlik a vasvári erdészetnél a makk­átvétel.

 

- Még lesz több forduló - mondja Robán Szabolcs, miközben a harmadik zsákot is rárakja a mérlegre. Az első mázsálás 155 kilót mutat. A vasvári fiatalember most öt mázsa csermakkot hozott. Egy szezonban 20 mázsát is összeszed a testvéreivel. - Ötéves korom óta gyűjtöm a makkot - meséli Szabolcs -, lassan 25 éve minden évben ez az októberi program. Egy ötvenkilós zsák négy óra alatt telik meg.

 

Gyári munkásként dolgozik. Szabadidejében, hétvégente jár ki az erdőbe. Ehhez írásos engedélye van. A makk­gyűjtés keresetkiegészítés. Az erdészek megbíznak benne. Most is jó minőséget hozott.

 

Galambos István, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának erdőművelési műszaki vezetője mintát vesz a frissen kiborított csermakkból. Beletúr, találomra tíz makkot kimarkol belőle. Félbevágja őket. A metszeten jól látszik, hogy egészséges-e a hozott áru. A tíz makkból kilenc jó. Nem látszik rajta sem gomba, sem rágás. A termésfúró ormányosbogár kártétele csak így mutatható ki biztosan. Kívülről szinte teljesen épnek látszó makk is lehet belül teljesen szétrágott. A korábban átvett makkhalom mellett fehér, mozgékony, kövér bogárlárvák levegőznek, jelezve, hogy a károsítást nem lehet teljesen kiszűrni.

- Szabolcs "öreg motoros", mindig jó minőségű makkot hoz, de volt már olyan újsütetű szedő, hogy a végén bocsánatot kért az ócska makkért -meséli Galambos István. - Az idén vékony évünk van. A cser és a vörös tölgy jól termett, de kocsányos tölgyből ebben az esztendőben nem tudunk vetni a rumi csemetekertben. Az egész országban hiány van belőle. Az ormányos bogarak az idén jól éltek. A makk nagy része a lárváknak köszönhetően még azelőtt lepottyant, hogy megérett volna. Nehezen indult a makkátvétel. Árat is kellett emelni. Most a cser makkját 240, a kocsányos tölgyét 300, a kocsánytalan tölgyét 350 forintért vesszük át kilónként. A vörös tölgynek maradt a régi ára, az 240 forint. Az árat befolyásolja az erdőtelepítési kedv is. Az uniós támogatás miatt egyre csábítóbb ez a tevékenység. Nyírségi és kecskeméti gazdák is érdeklődtek nálunk, 400 forintot is megadtak volna a kocsányostölgy-makkért. De hiába. Az idén nem lesz - hangsúlyozza Galambos István. - A Vasvári Erdészeti Igazgatóság területén származásazonos magtermő állományok biztosítják a megfelelő szaporítóanyagot. A sárvári és a szombathelyi igazgatóságnak is gyűjtjük a makkot. Meg kell becsülni a gyűjtőket - mondja a műszaki vezető.

 

Vasvár térségében öt-hét ember van, aki még bevállalja ezt a fáradságos kulimunkát. Szombathely környékén már nincsenek szedők. Az erdészet 2020-ban 50-55 mázsa makkra számít. - Volt olyan év, hogy a vasvári erdészeti igazgatóságnál 1-1,2 millió csemetére volt szükség egy teljes őszi-tavaszi erdősítési szezonban. Az volt az eddigi csúcs - halljuk Galambos Istvántól. Hozzáteszi: most ősszel és jövő év tavaszán 300-350 ezer csemetét ültetnek el az erdősítések és a pótlások során.

Forrás: VAOL

 


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.