FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-23

Itt a téli álom ideje, így segítsünk a sünöknek

A keleti sünök téli álmának az ideje akkor jön el, amikor a hőmérséklet nappal és éjszaka is tartósan 15 Celsius fok alá süllyed. Előtte azonban még sok olyan dolguk akad ezeknek az aprócska jószágoknak, amelyekben mi is a segítségükre siethetünk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A keleti sünök sok más állathoz hasonlóan biztonságosnak vélt rejtekhelyekre bújnak el október és november folyamán. Teszik ezt a táplálék szűkössége és a hideg miatt. Amikor a hőmérséklet tartósan 10-15 Celsius fok alá csökken, a vackukat már el sem hagyják a következő év tavaszáig, téli álmot alszanak. A hibernáció létszükséglet számukra, hiszen télen nem találnának kellő mennyiségű táplálékot.

A téli álom lényegében egy tökélyre fejlesztett túlélési stratégia, melynek segítségével sikeres lehet az áttelelés. A hibernáció állapotában az állatok testhőmérséklete akár 0-5 Celsius fokra is lecsökkenhet, anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Többek között ezzel a technikával biztosítják, hogy az ősszel felhalmozott zsírraktáruk kitartson a következő 5-6 hónap során. A hosszú álom időszaka előtt a sünök legfontosabb teendője, hogy elegendő táplálékot vegyenek magukhoz ahhoz, hogy gond nélkül átvészeljék az ínséges időszakot. Ebben segíthetjük is őket akár nagyvárosokban, akár vidéken élünk. a következők betartásával nem csak a sünök kedvében járhatunk, de figyelhetünk a biztonságukra is!

 

 

Ne égessünk avart!

Ha az udvarunk végében már gondosan összegereblyéztük a fák lehullott leveleit, akkor azt már semmiképpen ne bolygassuk, pláne ne égessük el! Nagy eséllyel azt a kupacot már kibérelte egy sün magának, hogy ott töltse el a következő hónapokat, mély álomba merülve. Az avarégetés ilyenkor már azért is veszélyes, mert a bevackolt sün nem tud időben kimenekülni a lángok közül, helyette az egyetlen védekezési stratégiáját veti be, összegömbölyödik, és így bennég az avartűzben. Ezt meg ugye senki sem szeretné! Ha tehetjük jövő tavaszig hagyjuk érintetlenül a levélkupacokat, mert a sünöket felébreszteni is komoly hiba, hiszen a közelgő téli időben nem találnak már maguknak táplálékot, így nincs esélyük a túlélésre.

 

Segítsük őket a felkészülésben is!

Az őszi készülődés során a megfelelő, zsírban, vitaminban és kalóriában gazdag táplálék elfogyasztása nélkülözhetetlen a sünök számára. Bár alapvetően rovarevők, fő táplálékuk mégis a földigiliszta, a csiga, gyakran esznek sáskát, de nem ritka az sem, hogy a madarak tojásait vagy kisebb gyíkokat, esetleg lehullott gyümölcsöket falatoznak. Ha kedveskedni szeretnénk a kertünkben élő sünöknek és segítenénk nekik a hízásban - egy-egy felnőtt példány akár a 1,5 kg-ot is elérheti -, akkor ilyenkor ősszel bátran tegyünk ki nekik nedves kutya- vagy macskatápot, lisztkukaclárvákat, tojást, halat, túrót és sajtot. A sün laktózérzékeny, ezért tejet semmiképpen ne adjunk neki, hiszen az úgy megterheli az emésztőrendszerét, hogy legrosszabb esetben bele is pusztulhat.

 

Építsünk búvóhelyet!

A sünök természetes és kedvenc búvóhelyei közé tartoznak a száraz levelekből, ágakból és gallyakból álló puha, meleg vackok. Az őszi készülődés közben az ilyen tulajdonságokkal rendelkező helyeket szemelik ki, s az adott helyen idővel sünfészket is készítenek maguknak. Süngarázst vagy süntanyát mi is könnyen telepíthetünk számukra a kertünkbe. Az egyik lehetőség, hogy a lakot egy boltban megvásároljuk, de barkácsolhatunk magunk is, akár a gyerekekkel közösen. A másik alternatíva, hogy az udvar egy eldugott és védett szegletében összegyűjtött kerti zöldhulladékot hagyjuk komposztálódni, hogy ezek a parányi avarlakók bátran beköltözhessenek. Ezt mellesleg később az elültetett növények sem bánják, hiszen a zöldhulladékból idővel értékes humusz válik, a négylábú lakók pedig a meleg időkben megeszik a csigákat és a rovarokat, meghálálva ezzel a gondoskodásunkat.

 

Jó tudni!

- A Budakeszi Vadasparkban a kifutóban élő két keleti sünnek - egy nőstény és egy hím - szintén van egy saját süngarázsa, amit ilyenkor a lehullott levelekkel maguk bélelnek ki.

- A keleti sün védett állat, eszmei értéke 25 ezer Ft!

- Ha késő ősszel bajba jutott, sérült sünt találunk, ne haza vigyük, helyette a Fővárosi Állatkertbe vagy a Sünbarát Alapítványhoz, ahol megfelelő ellátást kaphat!

- Tartsuk szem előtt azt is, hogy a sünök magányos állatok, ezért, ha egyedül kószáló példányt látunk, ne aggódjunk miatta, inkább hagyjuk menni a dolgára.

- A Budakeszi Vadasparkban élő sünök közül Hamit, a zoopedes sünit közelebbről is megismerhetjük a bemutatókon és ebből az Állati interjúból is.

Írta: Nagy Ingrid,
sajtóreferens,
Budakeszi Vadaspark

Kiegészítés:

 

A Wikipédia szerint: "A régebbi hagyományos rendszerbesorolások a rovarevők (Insectivora) rendjébe sorolták. Sokáig egy fajként kezelték az elő-ázsiai elterjedésű Erinaceus concolorral olyannyira, hogy a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet is az E. concolort védi keleti sün néven. Ezek szerint nálunk az E. roumanicus nem védett. "

Ez azonban már nem igaz, mert a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 2020. 08. 02-től hatályos szövege szerint a 2. melléklet (fokozottan védett és védett állatok) 1325. sorában a keleti sün E. roumanicus latin névvel szerepel. Sőt, ehhez a jogszabályban még ez a megjegyzés tartozik: "Beleértve az Erinaceus europaeus (nyugati sün) és az Erinaceus concolor (kis-ázsiai sün) néven ismert taxonokat is."

 

A keleti sün elterjedése a Wikipédia szerint.

 

 

Weizter Parkett Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.