FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-08

Az Európai Parlament megnyitja az utat a Bizottság előtt egy ambiciózus és önálló uniós erdészeti stratégia előterjesztésére

Tegnap az Európai Parlament zöld utat adott az Agrár Bizottság jelentésére, melyet Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő készített "Európai erdőstratégia - az út előre" címmel. Ez a plenáris szavazás pozitív jelzést adott az erdőtulajdonosoknak és -gazdálkodóknak, valamint az erdészeti értékláncokban részt vevő 4 millió dolgozó számára.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Európai Parlament 2020. október 8-i állásfoglalása az európai erdészeti stratégiáról - a további lépések (a 20 oldalas határozat magyar nyelven itt érhető el).

 

Az alábbi 3 jelentős, erdészetben érdekelt EU szakmai szövetség közös közleményének fordítása.

 


 

Az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók számára Európa-szerte ez olyan szavazás volt, amelyet nagyon vártak. A képviselők meghallgatták azokat, akik valóban az erdőben dolgoznak, és kiegyensúlyozott szöveget javasoltak, amely elismeri a többcélú erdőgazdálkodást és az erdőinkben alkalmazott fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatok pozitív hatásait.

Az egész ágazat számára elengedhetetlen volt, hogy elismerjék az erdők elsődleges, döntő szerepét az Európai Zöld Megállapodás céljainak elérésében, ideértve a klíma-semlegességét 2050-ig, a biodiverzitás megőrzését és a zöld gazdasági növekedést. A 2020 utáni, ambiciózus, koherens és önálló EU-erdészeti stratégiára van szükség az Unió ezen zászlóshajó politikájának támogatásához.

Ennek az elismerésnek az eredményeként az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók határozott fellépésre számítanak az EU erdőgazdálkodása hosszú távú stabilitásának és kiszámíthatóságának biztosítása érdekében, hogy ezen erdők továbbra is nyújthassák számos előnyüket. Az EU erdészeti szervezetei üdvözlik, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítani a biogazdaság további előmozdítására, a klímaváltozás erdőkre gyakorolt nagyon súlyos hatásainak kezelésére irányuló kockázatkezelési intézkedések fontosságra, valamint a lehetséges ösztönzőkre a klíma, a biológiai sokféleség és más ökoszisztéma-szolgáltatások megfelelő honorálására.

Az ágazat kiemelt fontos szempontja, hogy ne próbáljuk meg újra feltalálni a kereket a fenntartható (tartamos) erdőgazdálkodás definíciójának megváltoztatásával, amelyről nemzetközileg megállapodtak a páneurópai "Forest Europe folyamat" részeként, és amelyet beépítettek a nemzeti jogszabályokba és gyakorlatba, valamint az erdőtanúsítási önkéntes rendszerekbe. Az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók továbbra is nyitottak e fogalom továbbfejlesztésére az érintett szereplők közötti átlátható és inkluzív párbeszéd alapján.

Az EU erdészeti stratégiájának összhangban kell állnia más, a különböző szinteken érvényben lévő vonatkozó politikákkal is, hogy a helyi szereplők teljes mértékben kihasználhassák azt.

Az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók arra kérik a Bizottságot, hogy ezt a jelentést teljes mértékben vegye figyelembe a stratégiával kapcsolatos jelenlegi munkájuk során, és hogy azt (az EU Erdészeti Startégiáját) haladéktalanul tegyék közzé 2021. elején.

 

Fanny-Pomme Langue, a CEPF (Magánerdő Szövetég) főtitkára

Pekka Pesonen, Copa and Cogeca főtitkára

Piotr Borkowski, EUSTAFOR (Állmai Erdőgazdálkodók Szövetsége) ügyvezető igazgatója

 


Forrás: A CEPF, Copa and Cogeca, EUSTAFOR közös közlemény
FordSzerk: Mőcsényi Miklós

Magyarázat:

 

Előterjesztést kellett készíteni az Európai Parlament részére arról, hogy milyen alapelvek szerint és milyen fő irányok figyelembe vételével készüljön majd el 2021. elejére az EU új Erdészeti Stratégiája. Hiszen a most hatályos 2020. végéig szólóan fogalmazta meg a teendőket, utána "lejár a szavatossága". Rövidre fogva: különböző gondolatok csatája dőlt el e téren október 7-én az EP-ben és az erdészek (erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók) által támogatott lett a nyertes! (Amennyire a FATÁJ szerkesztőség erről értesült, ez meglehetősen bonyolult és hosszas, rögös út volt.)

Remélhetően az Európai Parlament október 7-én elfogadott állásfoglalása a leendő új Európai Erdészeti Strategiajaról hamarosan teljes szövegében elérhető lesz, ráadásul nem csak angolul, hanem magyarul is.

Ezen első ránézésre unalmas, bonyolult, tőlünk mintha távol álló izének igen nagy jelentősége van (lesz) a mindennapi gyakorlati hazai erdőgazdálkodásra is.

MM


 

Kiegészítés:

 

MTIközlemény 2020-10-09-én:

 

Fenntartható erdőgazdálkodásról szóló stratégiával kapcsolatban szavazott meg állásfoglalást az Európai Parlament csütörtökön.

A brüsszeli testület képviselői a szektor gazdaságilag életképes és környezetbarát fenntartása mellett, az erdőtűz elleni védekezőképesség és a korai jelzési mechanizmusok megerősítését, illetve az illegális fakitermelés hatékonyabb kezelésére helyezték a hangsúlyt.

A képviselők azt emelték ki, hogy a stratégiának elő kell segíteni az erdők alkalmazkodóképességének növelését a változó éghajlati viszonyokkal szemben, az erdőgazdászoknak nagyobb támogatást kell kapniuk a megelőző intézkedések alkalmazásához, a válságok kezeléséhez és az érintett erdőterületek helyreállításához.

A testület emellett szorgalmazza a fa, mint fenntartható építőipari és megújuló nyersanyag szélesebb körű felhasználását, valamint felszólít az illegális fakitermelés elleni küzdelem fokozására és az illegálisan importált termékek hatékonyabb nyomon követésére.

 

 Kép: fidesz-eu.hu

 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője örömét fejezte ki, hogy a jelentés megerősíti a fenntartható erdőgazdálkodás szerepét. Elmondta: "Magyarország az elmúlt évszázadban csaknem megduplázta erdőterületét. Célunk, hogy az erdőkkel borított területek aránya 2030-ra elérje a 27 százalékot" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a biológiai sokféleség hanyatlásának megállítása leghatékonyabban a fenntartható erdőgazdálkodás keretei között valósítható meg. Jelezte, hogy a májusban megjelent bizottsági Biológiai sokféleségről szóló stratégia célkitűzéseinek átfogó hatásvizsgálatára van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ágazati szereplők és a szektor túlzott és indokolatlan terhelése. Kifejtette: az elfogadott stratégiából látszik, hogy a képviselők a természetvédelmet a fenntartható erdőgazdálkodás keretén belül látják megvalósíthatónak, a védett területek arányának növelése nélkül. Ez a várhatóan 2023-ban induló új Közös agrárpolitikához szorosan kapcsolódó nemzeti stratégiai tervekben is tükröződne. Az erdőtelepítés és újraerdősítés szintén hangsúlyt kapott, melyre vonatkozóan a jelentés tartalmazza a magyar kormányzati politika céljait is. Hidvéghi szerint az Európai Parlament által elfogadott jelentés mindenképpen pozitív, mivel megerősítette az erdők multifunkcionális szerepének jelentőségét.

Az EU területének mintegy 43 százalékát erdők fedik le. Az európai erdők 23 százaléka a Natura 2000 területeken belül található. Az erdők az EU üvegházhatású gáz kibocsátásának több mint 10 százalékát nyelik el. Az erdészeti ágazatban mintegy félmillió ember dolgozik, az ágazattal kapcsolatos területeken pedig csaknem 2,6 millió.

 

Háttér: Az Uniónak ambiciózus, független és önálló 2020 utáni erdészeti stratégiára van szüksége, melyben a fenntartható erdőgazdálkodás központi szerepet játszik. Így biztosítható az egyenlő hangsúly megteremtése az erdők által biztosított társadalmi, környezeti és gazdasági előnyök vonatkozásában. Az Unió ugyan nem rendelkezik közös erdészeti politikával, ez elsősorban nemzeti kompetencia, azonban mégis szükség van az erdőgazdálkodást érintő uniós politikák közötti összhang megteremtésére. Az Erdészeti Stratégia egyfajta hídként szolgál a nemzeti és uniós politikák között. 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.