FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-06

Új, innovatív faanyagvédőszer - XILIX GÉL FONGI+

A gomba- és rovarkárosodás elleni védőszerek piacán is folyamatos a változás, amellyel a szakembereknek is lépést kell tartani. Ezen folyamatos fejlődésnek köszönhető a XILIX GÉL faanyagvédőszer születése is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Gomba- és rovarkárosodás elleni védőszer? Mindenkinek eszébe jut 1-2 terméknév, amit még az iskolában meg kellett tanulni. Változott azóta a világ? Változtak a faiparban használt termékek, technológiák, elvárások? Nem keveset. A gomba- és rovarkárosodás elleni védőszerek piacán is folyamatos a változás, amellyel a szakembereknek is lépést kell tartani. Ezen folyamatos fejlődésnek köszönhető a XILIX GÉL faanyagvédőszer születése is.

 

Valamikor 15 évvel ezelőtt a francia Berkem Group egyik gyárában - más termék gyártása közben - felfedezték, hogy egy faanyagra csöppenő vivőanyag nagyon hamar beszívódott a fafelületen és ez elvezette a szakembereket arra, hogy ez jó megoldás lehetne a gomba- és rovarirtó hatóanyagok faanyagba juttatására. Így született meg a ma már több, mint 10 országban méltán népszerű XILIX gél favédőszer, amely rovarölő hatóanyaga (0,51 % permetrin) mellé a közelmúltban gombaölő hatóanyagot (1,17 % propikonazol) is kapott, ez adja a termék FONGI+ utónevét.

 

Miben jelent újdonságot a XILIX gél más termékekkel szemben?

 

 

Egyedi, több cm mély beszívódás

 

A termék speciális bevivő anyagának köszönhetően a hatóanyagok akár 3 cm-nél is mélyebben beszívódnak a kezelt faanyagba. Létezhet ilyen? Kérdezik a szakemberek, amikor ezt hallják/olvassák. Ilyenkor kerülnek elő a különböző országokban végzett laborvizsgálati eredmények, amelyek ezt a tényt támasztják alá, de előfordult már olyan is, hogy - mindezek ellenére - a potenciális felhasználó hazai szakembertől rendelt meg beszívódási vizsgálatot. Ez utóbbi is megerősítette ezt a tényt: a vizsgált 2,5 cm-es tetőléc egyik oldalára felvitt védőszer hatóanyagát a szakember kimutatta a faanyag másik - kezeletlen - oldalán is.

Ez a tulajdonság azért is nagyon fontos, mert a kártevők - főként a különböző fakárosító rovarok lárvái - mélyen a faanyagban garázdálkodnak, lényeges tehát hogy furatozás, vagyis a faanyag statikai megbontása nélkül is elérje őket a rovarölő hatóanyag. Ezt az elvárást a védőszer speciális bevivő anyaga biztosítja a XILIX gélben.

 

Géles állag

 

A folyékony védőszerekhez képes a géles állag számos előnyt nyújt:

 

- Kezelés közben a termék nem csöpög, nem folyik, így kevesebb az anyagveszteség.

- A géles készítmény feltapad a faanyagra, nem folyik le, mint a folyadékok, így egy rétegben felvihető a szükséges (200-400 g/m2) védőszer és hatóanyag.

- Tixotropikus tulajdonság: függőleges és vízszintes felületen is könnyen alkalmazható, a felvitt védőszer a faanyagra tapadva fokozatosan beszívódik a farostokon keresztül a faanyag belsejébe.

- Könnyebben kezelhető, mint a folyadék. Ahogy egyik partnerünk mondta: "végre nem folyik a kesztyűm és ruhám alá a védőszer, amikor a fölöttem lévő gerendákat kezelem".

 

 

Egyedi, gazdaságos kijuttatási technológia

 

A XILIX gél védőszer ecseteléssel is felvihető, de - tudván, hogy a munkaerő és az idő drága dolog - a termékkel együtt egy új kijuttatási technológiát: a szórási eljárást is igyekszünk megismertetni a hazai szakemberekkel. Ez az ún. airless pumpával végzett kijuttatási mód gyors, egyenletes és gazdaságos megoldás jelent, egy nap alatt akár 400 m2 felület is könnyen és gyorsan lekezelhető, amivel jelentős munka és idő spórolható meg. A nagynyomású szórással a nehezen megközelíthető részek (alacsony dőlésszögű tetők, sarok elemek) is egyenletesen kezelhetők.

Professzionális termék - csak szakembereknek

 

Mitől professzionális a termék?

 

- Csak szakembereknek értékesítjük: igyekszünk elkerülni, hogy hozzá nem értő, önjelölt barkácsolók - megfelelő tudás és előkészítő munka nélkül - szakszerűtlenül kísérletezzenek a termékkel.

- Csak 20 literes kiszerelésben kapható: ez a mennyiség alapjaiban kizárja a lakossági felhasználókat, ugyanakkor elegendő mennyiséget biztosít a szakembereknek pl. egy átlagos ház tetőszerkezetének kezeléséhez.

- Felhasználásra kész fehér gél. Azonnal kijuttatható, nem igényel előkészületi munkát (pl. hígítást). A készítmény fém kannában, belül fóliába csomagolva kerül kiszerelésre, így - ha a fóliából felhasználták a védőszert - csak a fóliát kell veszélyes hulladékként kezelni, a fém kannák értékes hulladékként hasznosíthatók, jelentősen egyszerűsítve ezzel a kivitelezők hulladék-kezelési feladatait.

- Nincs viszonteladói hálózatunk: számunkra fontos, hogy a termék eladásakor a vevőinket megfelelő információval, tanáccsal, ha kell, helyszíni bemutatóval lássuk el a szakszerű felhasználás érdekében.

 

A XILIX gél FONGI+ védőszerrel kezelt faanyagok nem színeződnek: a kezelést követően a faanyagok fehérek, de 1-2 órán belül (a beszívódást követően) visszanyerik eredeti színüket és erezetüket, megőrizve a fa eredeti szépségét. A teljes beszívódás után bármilyen égéskésleltető termékkel és fedőréteggel kezelhetők.

 

Referenciáink:

 

A XILIX gél FONGI+ faanyagvédőszert 15 éve használják Nyugat-Európa számos országában, így pl. Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban fakárosító rovarok, bazídiumos gombák és termeszek okozta problémák megelőzésére és megszüntetésére. Néhány példa: Livraria Lello, Portó; Basilica of Santa Maria Maggiore, Róma; Palace of Alhambra, Granada; Nemzeti Múzeum, Varsó.

Magyarországon közel 2 éve kezdtük meg a termék forgalmazását. Számos helyen sikeresen bemutatkozott már, így pl.: Egri Bazilika, Miskolci Avas Templom, szegedi Móra Ferenc múzeum, gödöllői Evangélikus templom, kazincbarcikai Ravatalozó felújítása, Mezőhegyesi Ménesbirtok nyílászárói, és de számos magánlakásnál is megoldotta már a rovar- és/vagy gomba okozta problémát.

 

Tartson lépést a fejlődéssel, használja az új vagy felújítandó épületek/építmények faanyagainak megelőző vagy megszüntető kezelésére a magas minőségű, innovatív és hatékony XILIX GÉL FONGI+ faanyagvédőszert.

 

További információk: www.epuletfavedelem.hu

(x) Agrosol 2000 Kft.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.