FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-29

Emlékerdőt avattak Szentpéterföldén

Az erdészeti és vadgazdálkodási szakemberek munkája tükröződik majd a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon - hangsúlyozta Kovács Zoltán Szentpéterföldén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A világkiállítás kormánybiztosa az emlékerdő-telepítési program tizenhatodik állomásán, a Zalaerdő Zrt. kezelésében levő területen tartott ünnepségen elmondta: a szakemberek évtizedek óta teszik a dolgukat, nélkülük a jövő évi rendezvény sem jöhetne létre. Nélkülözhetetlen tevékenységük bizonyítéka, hogy Szentpéterfölde talán a világ egyik legszebb, legjobb adottságú természeti területe, az ide érkező vendégek jóhírét viszik a nagyvilágban - tette hozzá.

 

Kovács Zoltán reményét fejezte ki, hogy a most telepített erdők nemcsak a világkiállítás emlékét őrzik, hanem az erdészeti szakemberek mindennapi munkájáról is nyomot hagynak a következő generációk számára.

 

Az állami erdőgazdaságok egyenként körülbelül egy hektárnyi erdőtelepítéssel állítanak emléket az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításnak, ennek köszönhetően összesen 22 hektárnyi erdő létesül országszerte.

A Szentpéterföldén 2019 decemberében ültetett, egy hektárnyi Négyszögletű Kerek Emlékerdőt, valamint a szomszédságában elhelyezett emlékoszlopot Kovács Zoltán, Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója avatta fel, majd egy fát is elültettek.

 

Forrás: Egy a természettel

 

*************************************************************

 

Négyszögletű Kerek Emlékerdő - Különleges erdő telepítése Szentpéterföldén

 

Az 1971-ben Budapesten megrendezett vadászati világkiállítás 50. évfordulóját 2021-ben Magyarország egy újabb nemzetközi kiállítással kívánja megünnepelni, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítással. Ennek jegyében szerte az országban 1-1 hektáros emlékerdők telepítésére nyílt lehetőség költségvetési támogatással. Társaságunk is pályázatot nyújtott be egy ilyen emlékerdő telepítésére, amelyet Szentpéterföldén a múlt év végén meg is valósított.

 

Az újonnan létrehozandó erdő tervezését és telepítését a Bánokszentgyörgyi Erdészet végezte el. A kivitelezés egyik elvárása az volt, hogy legyen kör alakú. A megfelelő méret, forma és elhelyezkedés alapján a Szentpéterföldi Vadászházunk felé vezető út melletti vadföldünket jelöltük ki az emlékerdő színhelyéül.

 

Az erdő megtervezésekor már az elején rögtön minden kollégából kibújt a gyermek: "Legyen Négyszögletű Kerek Erdő!" Mindezzel persze kitűnő meseírónkra, Lázár Ervinre emlékezve. Úgy döntöttünk, hogy mivel a jövőbeni kiállítás szellemisége pontosan arról szól, hogy a magyar ember hajdani életvitele és mesevilága mindig is egy volt a természettel és az erdővel, mi ennek is emléket állítunk azzal, hogy egy már megírt, közismert gyermekmesének teremtünk helyszínt.

 

A mellékelt ábra az erdőtelepítés határvonalait ismerteti. A zöld kontúrok között ültettünk facsemetéket, a többi kaszált füves terület (jórészt nyiladék) lesz. A terület mellett elhaladó úton a diccei rakodó felől érkezve egymás után három, 12 méter széles nyiladékra lesz rálátásunk, amelyeket különböző fafajok szegélyeznek. Az első nyiladékon a tavasszal már lombban virágzó vadkörte, a távolban az ősszel szép sárga lombú korai juhar alkotja a szegélyt. A második nyiladékon elöl lila virágú magnóliák, hátul őszi aranysárga lombú tulipánfák vannak. A harmadik nyiladékon (visszafelé nézve) tavasszal virágzó, ősszel piros lombú cseresznye a szegély elöl, hátrébb az őszi bordó lombú vöröstölgy. A körszeletek külső szegélyén oldalt virágoskőris-tiszafa, illetve nyír-tiszafa sorok vannak, az út felé eső szegélyen pedig kékesszürke atlaszcédrusokat ültettünk, eléjük pedig ősszel kárminpirosra színeződő kecskerágó-cserjéket.

A szegélyek közötti erdőtesteket a fenyőpusztulások egyik túlélő fafajából, a nordmannfenyőből ültettük el, bükkel és kocsánytalan tölggyel elegyítve.

 

Az erdőtelepítést bekerítettük vadkárelhárító kerítéssel, és az egyik sarkához egy emléktáblát helyeztünk el, egy különleges oszlopon. Mivel az emlékerdő szegélyénél az erdei vasút pályája húzódik végig, ezért vasutasainkkal két tölgy vasúti talpfából síncsavarokkal összerögzített tartóoszlopot készíttettünk. Ennek ferdén levágott tetejére helyeztük el a táblát, amelynek szövege: "Ezt az egy hektárnyi Négyszögletű Kerek Emlékerdőt a ZALAERDŐ Zrt. telepítette a 2021-es, "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében, 2019 decemberében."

Az Emlékerdő ünnepélyes átadóján Dr. Kovács Zoltán, a 2021. évi "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, a Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa és Rosta Gyula vezérigazgató mondott ünnepi beszédet, majd leleplezték a Kárpáti Hunor által faragott Emlékoszlopot 2020. szeptember 25-én. Az ünnepség részeként ültették el az Emlékfa gyanánt szolgáló hárs csemetét.

 

Az erdőtelepítés átlagmagassága jelenleg - hozzávetőleg - 30 centiméter. Nagyon sokáig csak egy füves, bekerített terület fog látszani, de egyszer majd nagyon szép lesz! Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett a létrehozás munkáiban!

 

Vaski László - erdőművelési ágazatvezető, erdészetigazgató-helyettes

 

Forrás: Zalaerdő Zrt.

 

Kapcsolódó FATÁJ írások:

Emlékerdőt avattak Kismaroson (Ipoly Erdő Zrt) (2020-09-17)

Emlékerdőt avattak Soponyán (VADEX Zrt) (2020-09-08)

Emlékerdőt avattak Szegeden (DALERD Zrt) (2020-08-28)

Emlékerdőt avattak Szigetváron (Mecsekerdő Zrt) (2020-08-11)

Emlékerdőt avattak Káldon (Szombathelyi Zrt) (2020-08-04)

Emlékerdőt avattak Harkán (TAEG Zrt) (2020-07-29)

Emlékerdőt ültettek a Zselicben (SEFAG Zrt) (2020-07-20)

Az emlékerdők a tudásunkat is gyarapítják (Kaszó Zrt) (2020-07-13)

Emlékerdővel gyarapodott Felsőtárkány (Egererdő Zrt) (2020-06-30)

Egy hektáros emlékerdőt avattak Fertődön (KAEG Zrt) (2020-06-23)

Trianoni emlékerdő avatás Tapolcán (Budapesti Eg. Zrt) (2020-06-15)

Emlékerdő avatás Tompán (KEFAG Zrt) (2020-05-26)

Emlékerdő írja a zselici tájba a 2021-es évet (SEFAG Zrt) (2020-05-19)

Kittenberger Emlékerdőt telepít az Ipoly Erdő Zrt. (2020-04-08)

Emlékerdőt avatott a Verga Zrt. (2020-02-28)

Emlékerdőt avatott a Vértesi Erdő Zrt. (2020-02-28)

Emlékerdőt avattak Kisszékelyen (Gyulaj Zrt) (2019-12-18)

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.