FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-17

Hivatás, szolgáltatás, erdőgazdálkodás - látogatás egy magánerdészeti vállalkozásnál

A NAK korábban felajánlotta, hogy a honlapján rövid bemutatkozási lehetőséget biztosít az erdészeti szakirányító vállalkozások részére. Az első jelentkezőt személyesen is felkeresték.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A szakmában Répászky Miklós László neve és munkássága közismert. Erdész technikusként, államerdész, TSZ erdész, vadgazda, erdőtelepítő, és erdőfelügyeleti tapasztalatokkal felvértezve Jász-Nagykun-Szolnok megye északi szegletében, a Tisza-tó partján fekvő Abádszalókon a kilencvenes évek elején az elsők között alakított magán erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozást. Erdőkben, fában és egyéb javakban is szegény vidéken, ahol az önálló erdészkedés bizony nehéz kenyérkereset.

 

A vállalkozás harminc éven át mégis talpon maradt, szakadatlanul bírja az erdőtulajdonosok bizalmát, és minden időben megfelelt a jogszabályi elvárásoknak. Munkásságuknak kiemelkedő eredménye továbbá a több mint 3000 ha új erdő létrehozása, főleg erdőben szegény térségekben.

Ezeknek az eredményeknek a titkát szerettem volna a látogatásom során megfejteni.

 

A vállalkozás székhelyén lévő irodába belépve látványos külsőségektől mentes rend és kiegyensúlyozottság fogad. Talán csak a rendszerezett akták garmadájával megrakott polcok szúrnak szemet. Hiába, harminc év alatt sok papír gyűlik össze egy erdészeti irodában is.

A vállalkozást Répászky Miklós ma már az unokájával, Mészáros Gergely erdőmérnökkel közösen működteti. Elsősorban kezelt vagy szakirányított erdőkből és minimális saját erdőtulajdonból álló üzemi területük meghaladja a 4500 hektárt. A kezelt erdeik elsősorban a tágabb környezetükben - Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyékben - található, de egy-egy megbízás révén az ország távolabbi szegleteiben, például Nógrádban, Bakonyban, sőt Zalában is tevékenykednek. A tevékenységi körük ennek megfelelően a sík- és dombvidéki, illetve idegenhonos és őshonos fafajokból álló erdőben folytatott erdőgazdálkodásra egyaránt kiterjed.

 

Az erdőgazdálkodási tevékenységüket a kezelt erdőkben a mindenkori jogszabályi lehetőségek függvényében jellemzően megbízási, illetve erdőkezelési jellegű jogviszonyok keretében végezték, illetve végzik.

 

A nagyapa és unoka között szerencsés módon hosszúra nyúló generációváltás természetes velejárója a fejlődés, illetve a fejlesztés is. Új eszközök, új műszerek, új elképzelések. Mészáros Gergely a vállalkozás tevékenységét erdészeti szaktanácsadói tevékenységgel is kiegészítette. Nagyapja nyomdokaiba lépve az erdőtelepítések tervezésében és kivitelezésében is aktívan részt vállal. Új fejlesztéseik révén pedig konyhakész termékekkel a térség tűzifa piacán is igyekeznek megvetni a lábukat. Ennek megfelelően, egyelőre az iroda udvarán, zúg a fűrész és folyik a rakodás reggeltől estig.

 

A két generáció képviselői nem mellékesen abban is egy ütemre járnak, hogy az erdészet ügyes bajos dolgainak rendezése céljából mindketten aktívan közreműködtek és közreműködnek az országos erdészeti ágazati érdekképviseletek - köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - tevékenységében.

A vállalkozásuk szakmai vezetését magukon kívül egy fő alkalmazott, két fő megbízott erdész, és egy fő szakiskolás bevonásával látják el, a kivitelezési munkákkal pedig alvállalkozókat bíznak meg.

 

A kollégák a kérésemre a terepen is bemutatják a munkájukat. Nyár vége lévén az utunk nem sarangok és fakitermelések, hanem fiatal és beállt erdőtelepítések, erdőfelújítások mellett vezettek. A rövid bejárásunk során - a sokszor szélsőséges termőhelyi feltételek és eltérő tulajdonosi szándékok közötti egyensúlyozás eredményeként - inkább jól, esetenként közepesen sikerült erdősítéseket láttunk. Az viszont egyértelműen kiderült számomra, hogy az erdőfelújítások végrehajtása náluk évtizedek óta nem kérdés. A közeljövőben tervezett gépvásárlásaik is azt a célt szolgálják, hogy az erdősítésekre minél eredményesebben és költségtakarékosabban kerülhessen sor.

A látogatásom végén feltettem a kérdést, hogy ha a jogszabályi és támogatási feltételek, illetve az erdőtulajdonosi szándékok úgy alakulnak, akkor az üzemi területük bővítését tudják-e vállalni, és ha igen, akkor milyen határokig. A válasz egyértelműen pozitív volt, és a szakmai apparátus megfelelő bővítése mellett egyelőre a bővülés határait sem látják.

 

Minden vállalkozás maga dönti el, hogy az éppen aktuális, nagy jövedelmet ígérő tevékenységekkel foglalkozik, vagy egy adott szakmai tevékenységet igyekszik évtizedeken át folytatni. Hitelesen és szerény haszonnal. Érzésem szerint a bemutatott vállalkozás a sűrű fillérek mellett tette le a garast. Jó biztonsággal tehát az utódom harminc év múlva is számot tud majd adni a tevékenységükről.

Szalai Károly, Forrás: NAK

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.