FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-03

Bevételkiesés a vadásztársaságoknál

Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben. A határzár miatt az idén szeptemberben harmadannyi külföldi vadásznak váltottak ki engedélyt a megyében a kamaránál.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Gschwindt Márk

Egyedül a V4-országokból jönnek gímszarvasra vadászni a gazdag zselici mezőkre. Országosan milliárdos, Somogyban is több tízmilliós bevételkiesés sújtja ezzel a társaságokat.

A hónap eleji lehűlés tovább kedvezett a párt kereső gímbikáknak, még hangosabban hallatják hangjukat. A szeptemberi időszak a somogyi vadásztársaságok forgalmas időszaka, ilyenkor szokott a legtöbb külföldi vendégvadász a megyébe érkezni. A koronavírus miatt elrendelt határzár viszont korlátozza a bejövetelüket. - A Dunántúlon jellemző, hogy a vadászati bevételi források főleg gímszarvasbikára alapoznak, van olyan somogyi vadásztársaság, amely bevételének több mint ötven százaléka ebből származik - mondta el Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára. 2020 év elején a tavaszi őzbakszezont erősen visszavetette a koronavírus-járvány, a júliusi őz- üzekedésre sem érkezett annyi belföldi és külföldi vadász, mint a korábbi években.

 

- A vadászkamara megyei területi szervezetei állítják ki a külföldi vadászok részére az engedélyeket, és havi bontásban a számok jócskán elmaradnak a korábbi évekhez képest. Augusztusban, szarvasbőgés előtt havi szinten csupán a korábbi években váltott vadászati engedélyek egyharmadát értékesítettük - jegyezte meg Kemeszky Péter. Kiemelte: a legtöbb vendégvadász Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és a Benelux államokból érkezett Somogyba. Jelenleg csak a V4-országokból jöhetnek hozzánk bérvadászok, így leginkább szlovák vadászokkal népesülhetnek be a somogyi erdők. Az Országos Magyar Vadászkamara egy lehetséges eljárásrendet dolgozott ki a bérvadászok esetleges bejövetelével kapcsolatosan, amelyet hétfőn eljuttattak az Agrárminisztériumhoz.

 

- Bizakodva várjuk a szaktárca válaszát, hiszen a külföldi bérvadászok nem tömegrendezvényekre jönnek, nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatják meg, hanem vidéken, vadászházakban szállnak meg, s a természetben tartózkodnak pár napig - sorolta az érveket a megyei titkár. A somogyi vadásztársaságok próbálják a napokban feltérképezni a belföldi igényeket.

 

A Kaszó Zrt. kedvezményekkel próbálja csábítani a hazai vadászokat. - Szeptemberben csaknem száz külföldi vadász szokott hozzánk érkezni, a legtöbben német ajkúak, most viszont csak csehek és szlovákok vadásznak nálunk - mondta el Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: nagyon nehezen indult az idei szezon, mert a tavaszi hónapokban a vadászati szervezőirodák sem működtek, a vendégek távol maradtak.

 

Jönnének, de nem fogadhatják őket

 

- Huszonöt éve nálunk vendégeskedő osztrák vadászokat kellett lemondanunk a napokban, ami a társaságunknak 8-10 millió forint kiesést jelent - mondta el Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke. Próbálják ők is a hazai vadászokat megcélozni, hiszen a kilövési tervet teljesíteniük kell, vagy különben bírságra számíthatnak. - Bevételeink 30 százalékát a külföldi vadásztatás fedezte, ha nem könnyít a korlátozáson a szaktárca, akkor a vendégházban dolgozó gondnokot és szakácsot is el kell küldenem - jegyezte meg az elnök.

 

Forrás: SONLINE

Kiegészítés:

Az Országos Magyar Vadászkamara 2020-08-31-i közleménye

"Tisztelt Vadásztársak! Az alábbiakban ismertetjük az OMVK országos szervezete közleményét a külföldi állampolgárok beutazási korlátozásával kapcsolatban:

 

"2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től hazánk területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be, Magyarország lezárja határait.

 

Nem vitatva különböző járványügyi szabályok szükségességét, ennek jelentősége a vadgazdálkodási ágazatban óriási, a bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak. Az előttünk álló gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált.

 

Megállapíthatjuk, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan "sport" tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Ezekre tekintettel, a vadgazdálkodási nehézségeket felismerve a Vadászkamara a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

 

A Vadászkamara több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket.

 

A külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel eljuttattuk az Agrárminisztériumba, bízva abban, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt az eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztráció és szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra.

 

Amint bármilyen információval rendelkezünk honlapunkon és közösségi felületeinken tájékoztatást adunk."


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.