FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-07-08

Turistaházat adtak át Vízfőn (Orfű) a Mecsekerdő Zrt-nél

Ma átadták a Mecsekerdő Zrt. új Vízfői Turistaházát és a meglévő bővítését Orfűn.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

 

 

 

Ripszám István, Mecsekerdő Zrt., vezérigazgató házigazdaként örömmel osztotta meg nem régi élményét, hogy egy rádióműsorban a világ csodálatos, felkeresésre érdemes "bakancslistás" helyszínei között az egyik hallgató Orfűt is megemlítette a sok egzotikus csoda mellett. "Nem halhatok meg úgy, hogy Orfűt nem nézem meg." Ezzel ő teljesen egyetért. Észre kell venni a közvetlen közelünkben lévő igazi nagy kincseket. Orfű éppen az a környék, ahol az erdő hármas funkcióját használjuk és kiszolgáljuk. A mecseki bükkösök, gyertyános-tölgyesek veszik körül a települést. Nagy értékű jellegzetes mecseki erdőtársulások ezek erdőgazdálkodási és természetvédelmi szempontból is.  A nagy kihívás az lesz, hogy az itteni elegyetlen bükk erdők hogyan válaszolnak majd a klímaváltozásra. Feladatunk, hogy ezen erdőket e változásra felkészítsük. A mecseki karsztvidék ide gravitál: Orfű emblematikus pontja annak: a víz, település és természet védelmet hogyan lehet az erdőgazdálkodással összekapcsolni.

A mai átadó lényege a rekreációs, turisztikai funkció. A Pilis után talán itt a legsűrűbb a turista hálózat. Megemlítette az e téren nagyon aktív két civil szervezetet.

Régebben itt kőház állt, melynek elbontása után lett a 3 lakóegységből álló faház együttes és az elmúlt 4-5 évben több volt az igény, mint amire ezek képesek voltak. Elődje Keszi lászló azt mondta: márpedig itt fejleszteni kell! Elkészültek a tervek, de a fapiaci és a vírus helyzet visszafogta a lendületet idén év elején. Köszönte az Univerzum összes erőinek a segítséget, hogy mégis megvalósult. A saját erős negyedik lakóegység (a szomszéd épületnél) mellett az Aktív Ökoturisztikai Fejlesztési Központ segítségével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház Fejlesztési Program kaptunk támogatást e két lakóegységből álló építményre. Tervező Boa Árpád. Építőmester: Szik Roland, ácsmunka: Petrovics Krisztián, nyílászárók: DÖ-FA Kft., bútorok: DrávaAblak Kft., víz-csatorna: OziVíz Bt., villanyszerelés: Koller Zoltán, burkolás: Iván Péter, festés: Hideg László, a beépített szekrények pedig: Dömse Kft. Mind kisvállalkozások, kisiparosok a környékről, a megyéből. Lám, meg lehet csinálni, hogy sok kéz összedolgozik.

Munkatársainak is megköszönte az objektum elkészültével kapcsolatos munkát, kiemelve Szénási Miklóst és Boros Zsoltot. Végül, aki az egészet működtetni fogja: Deák Zoltán.

 

 

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

Néhány nappal ezelőtt Matolcsi György, MNB elnök 12 pontban foglalta össze: mi szükséges Magyarország felemelkedéséhez. Közülük a második: teljes életmód váltásra van szükség, az egészséges és aktív életmód javára. A kormány el szeretné érni, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbbek közé tartozzon. Ennek része, hogy mozgunk-e eleget. Tanulmányok szerint heti 2,5 óra mozgás hatására a várható élettartam 4,2 évvel több, mint a nem mozgóké. Cél, hogy legyen az embereknek kedve aktívan, egészségesen élni. Az emlékeinkben élő kicsit lepukkant turista házakkal szemben valami másra van szükség. Több ház átadásán volt jelen nemrég: a mai turistaházak már nem hasonlítanak az emlékeiben élőkre. Belül kényelem általában, sőt klíma, kívül napelem és minden szép és praktikus. Ezek a nyugat-európában látottakkal is versenyképesek.

Ehhez a turistaházhoz a kormánybiztosság 45 millió Ft-ot adott, s 16 férőhely készült el. Ez a forrás nagyon hatékony felhasználását jelenti, amihez gratulált. Sőt e mellett még 6 férőhelyes ház bővítés is készült saját forrásból.  Ez együtt 22 férőhely, tehát helyenként alig több, mint 3 millió Ft volt a támogatás.

A friss kutatások szerint sokan tervezik a külföld helyett itthon megoldani nyaralásukat. Aki ide Orfűre jön, biztosan nem fogja megbánni.

 

Zambó Péter, AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn. Az elmúlt tíz évben húszmilliárd forint értékben valósultak meg ökoturisztikai célú beruházások.

Hangsúlyozta: kormányzati szinten is átértékelődött az erdők szerepe, a gazdasági hasznon túl kiemelten fontos, hogy az erdők a köz javát szolgálják, enyhítsék a klímaváltozás hatásait és rekreációs lehetőséget nyújtsanak. Kiemelte, hogy az állami erdőgazdálkodás modellje összehangolja, fenntartható rendszerként kezeli a gazdaság, az ökoturizmus és a természetvédelem érdekeit.

Emlékeztetett arra, hogy a 22 állami erdőgazdaság kezeli és működteti az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját, kilátókat, erdei szálláshelyeket, látogatóközpontokat, erdei iskolákat, tanösvényeket, erdei szálláshelyeket, kisvasutakat.

Ismertetése szerint az erdészetek saját forrásból évente mintegy négymilliárd forintot fordítanak a kezelésükben lévő ökoturisztikai hálózat fenntartására. A kétmillió hektárnyi magyar erdőterület felét az erdészetek kezelik, ahol évente mintegy 40 millió látogató fordul meg, az erdőgazdaságok ökoturisztikai létesítményei pedig 3,5 millió látogatót fogadnak.

Az államtitkár azt mondta, a Vízfő turistaházhoz hasonló fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország legszebb kirándulóhelyeit bárki felkereshesse. Ez most különösen fontos, hiszen az emberek a járványhelyzet miatti gazdasági nehézségek közepette sem szeretnének lemondani a színvonalas szolgáltatásokról - fogalmazott.

Hozzátette: a kormány és az erdőgazdaságok együttműködése garancia arra, hogy a hazai erdőkben a családok, idősek, fiatalok egyaránt megtalálják a biztonságot, egészséges kikapcsolódási lehetőségeket, elérhető áron.

 

 

Hoppál Péter országgyűlési képviselő

Ahogy azt itt megismerte, az erdész szakmának a rendszerváltás óta tudatos vállalása, hogy az erdők fanövekményének egyharmadát meghagyja, nem termeli ki. Ennek eredménye, hogy az elmúlt negyedszázadban az erdőterület és a az erdők fatömege is nő Magyarországon.

Feladatunk, hogy a kormányzati programokkal, a megújuló turistaházakon keresztül minél több embert szólítsunk meg a minőségi élet megélése céljából.

 

 

Végül Rózner Zsolt plébános áldotta meg a turista házat.

 

 

Forrás: A helyszín és AM
Leírta, fotó és szerkesztés: Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.