FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-16

Számlák kötelező adatszolgáltatása július 1-től

2020. július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai. A számla áthárított áfatartalmától függetlenül kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden olyan 2020. június 30. után kiállított/kibocsátott számláról, amit egy adóalany egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak belföldön teljesített ügyletről állít ki.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Fontos tudnivalók az adatszolgáltatási kötelezettségről

Az adatszolgáltatási kötelezettség azt jelenti, hogy a kiállított számla kötelező adatait el kell küldeni az adóhatóságnak. Sok vállalkozás életében ez nem újdonság! 2018. július 1-je óta ugyanis minden belföldi adóalanyt érintett, amely minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állított ki más belföldi adóalany részére. Eredetileg április 1-ig a cégeknek át kellett volna állni az új rendszerre. A járvány miatt 3 hónap haladékot adott az adóhatóság.

 

2020. július 1-től és 2021. január 1-től két lépcsőben változnak az adatszolgáltatási kötelezettség szabályai:

- 2020. július 1-től adatszolgáltatási kötelezettség terheli a belföldi adóalanyt, ha számláját más belföldi adóalanynak állítja ki. Abban az esetben is, ha nem számít fel áfát. Tehát a kötelezettség akkor is vonatkozik önre, ha alanyi adómentes, vagy kis összeget számláz.

- 2021. január 1-től pedig a változás érint minden számlát, így a belföldi és külföldi magánszemélyeknek és vállalkozásoknak kiállított bizonylatokat is. Vagyis, a NAV minden számlát látni fog.

 

A 2021-es változás alól egyedül azok a más tagállambeli magánszemélyek lesznek kivételek, akik pl. interneten keresztül végeznek távoktatást, számítástechnikai eszközök interneten keresztüli távfelügyeletével foglalkoznak. Ezekről a szolgáltatásokról az Áfa tv. 45/A §-a rendelkezik.

 

Az adatszolgáltatási kötelezettség a stornó és helyettesítő számlák etében is él.

Fontos változás még, hogy minden számlán, melynek adatait le kell jelenteni a NAV-nak és a vevő belföldi adóalany, fel kell tüntetni a vevő adószámát.

 

Ki minősül belföldi adóalanynak?

Belföldi adóalany (áfaalany) az a személy, aki (amely) gazdasági tevékenységet folytat és adószámmal rendelkezik. Azaz, ide tartoznak cégek, más szervezetek (pl. adószámmal rendelkező alapítvány, egyesület stb.), egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek is.

A NAV által kiadott adószám - mely 11 számjegyből áll - azonban nem keverendő össze az adóazonosító jellel.

 

Hogyan tudja teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget?

Az adatszolgáltatási kötelezettségnek 3 módon tehet eleget a NAV Online számla rendszerében:

1. a kézi számla adatainak manuális rögzítésével a NAV Online Számla rendszerében;

2. a Nemzeti Adó- és Vámhivatal saját fejlesztésű ingyenes számlázó programon és/vagy az ahhoz fejlesztett mobilapplikációval;

3. fizetős online számlázó rendszerrel, amelyek komlex szolgáltatást nyújtanak, és a kiállított számlát elektronikus úton megküldik az adóhatóságnak.

1.Hogyan kell beküldeni a kézi számlák adatait a NAV-nak?

A kézi számlatömbből kiállított számlákat egyesével kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében.

 

Hogyan teheti meg?

- Regisztráljon az Online számla rendszerébe 2020. június 30-ig. Ehhez szüksége lesz Ügyfélkapu azonosítóra is

- Állítsa ki a számlát. - Lépjen be NAV felületére és rögzítse az adatszolgáltatásra kötelezett számla adatait.

 

2.NAV ingyenes számlázó program és mobilapplikáció

A hivatal az online számlarendszer 2018-as bevezetése óta biztosít ingyenes számlázó programot a belföldi adóalanyoknak, amivel az online számlaadat-szolgáltatás automatikusan teljesíthető. Most ehhez az ingyenes számlázó programhoz fejlesztett a hivatal az iOS (legalább 11.0 verzió) és Android (legalább 7.0 verzió) operációs rendszerekkel is kompatibilis online számlázó applikációt.

A mobilapplikáció elsősorban azoknak az adóalanyoknak jelent segítséget, akik jelenleg számlatömbből állítanak ki számlát, vagy értékesítéseik, szolgáltatásaik nem helyhez kötöttek, számlaadási és számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket így ezek az adóalanyok is könnyen teljesíthetik.

 

Az applikációt úgy lehet használni, ha a felhasználó előzetesen regisztrál az online számla rendszerben, majd a rendszerből átnavigáljon az online számlázó programba. A programhoz tartozó általános szerződési feltételek elfogadása és az alapvető beállítások elvégzése után az okostelefonra letöltött applikáció a webes felületről indított összepárosítás QR-kód beolvasása, ami a beállítások/mobil alkalmazás párosítása oldalon érhető el) után használható.

 

Az alkalmazásban elvégezhető legfontosabb műveletek: számlák, előlegszámlák kiállítása, módosítása, érvénytelenítése; az adatszolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítése a NAV felé; elektronikus számla kiállítása; partner- és terméklista alkalmazása; kimenő és bejövő számlák lekérdezése; használati statisztikák áttekintése; a vevőadatok betöltése QR-kóddal; saját elektronikus névjegy létrehozása, alkalmazása; a számlakibocsátói oldalon a kiállított elektronikus számlák archiválása; a számlakiállításhoz használt számlatömbök kezelése, az online számla rendszeren közzétett hírek elérése. Az applikációval rögzített számlák adatait a program nem az alkalmazáshoz használt okostelefonon, hanem felhőben tárolja, így az adatok nem vesznek el készülékváltáskor sem. A használatához internetes kapcsolatra van szükség.

 

3. Adatszolgáltatás számlázó program használatával

Automatikus adatszolgáltatásra alkalmas számlázóprogrammal könnyen és gyorsan számlázhat. Elég kitöltenie a számlát és - ha szükséges - a program már továbbítja is az adatokat az adóhatóság felé.

 

Hány napja van teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget?

 

Jelenleg, ha a számlában áthárított áfa az 500 000 forintot eléri vagy meghaladja, azt 1 napon belül kell rögzíteni az Online számla rendszerébe. Ez így lesz 2020. július 1-je után is.

2020. július 1-től az adatszolgáltatást a kiállítást követő 4 naptári napon belül kell teljesíteni, ha az áthárított áfa összege az 500 000 Ft-ot nem éri el. Akkor is, ha egyáltalán nem számítunk fel áfát.

 

Mit kockáztat, ha késve vagy helytelenül tölti fel számláit az Online számla rendszerébe?

Az adóhatóság egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek esetében akár 200.000 forintos mulasztási bírságot is kiszabhat. Ez cégek, vagy más szervezetek esetében akár 500.000 forint is lehet. Ez az összeg számlánként értendő!

 

A nyugtákat is fel kell tölteni az Online számla rendszerbe?

Amennyiben vevőinek nyugtát adhat, akkor nem érinti a változás. Sem idén júliustól, sem a jövőben nem kell adatot szolgáltatnia.

 

Erre azonban csak akkor van lehetősége, ha a vevője a vásárláskor azonnal kifizeti a teljes ellenértéket:

- készpénzzel,

- készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (pl. bankkártyával),

- pénzhelyettesítő-eszközzel,

- többcélú utalvánnyal

és a törvény nem kötelezi számlaadásra.

 

Bizonyos tevékenységi körök esetén nyugtát csak online pénztárgéppel adhat, ilyenkor automatikusan kerülnek be az adatok a NAV rendszerébe.

 

Két esetben érintheti csak az adatszolgáltatási kötelezettség:

- a vevő nyugta helyet számlát kér,

- a vásárlás értéke meghaladja a 900 000 forintot (kötelező számlát kiállítani, akár kéri a vevő, akár nem).

Forrás: faipar

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.