FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-13

A farkast befogni és elszállítani csak nemzeti engedéllyel szabad

Az Európai Unió Bíróságának június 11-i ítélete szerint nem szabad a farkast befogni és elszállítani máshová, csak ha a nemzeti hatóság az általános tilalmat előíró EU szabály alól eltérést engedélyez.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Döntést hozott 2020. június 11-én az Európai Únió Bírósága az emberi lakóhely közelében talált farkas befogásával és elszállításával kapcsolatban. Az ilyen művelet csak abban az esetben igazolható, ha erre vonatkozóan az illetékes nemzeti hatóságok eltérést engedélyeztek. A bizonyos állatfajokra vonatkozóan az EU "élőhelyvédelmi" irányelvben előírt szigorú védelem azokra a példányokra is kiterjed, amelyek elhagyják a természetes élőhelyüket, és az emberi lakóterületeken tartózkodnak.

 

Fotó: pixabay

 

Így kezdődik az EU Bíróságnak az ügyben hozott ítéletéhez készült sajtóközlemény (pdf, 2 oldal, magyar nyelvű):

"A Bíróság a 2020. június 11-i Alian?a pentru combaterea abuzurilor ítéletében (C-88/19) a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló 92/43 irányelv1 (a továbbiakban: élőhelyvédelmi irányelv) 12. cikkének (1) bekezdésében előírt, bizonyos állatfajok szigorú védelmére irányuló rendszer területi hatályáról határozott. E tekintetben a Bíróság megerősítette, hogy az említett irányelv IV. mellékletének a) pontjában felsorolt fajok - mint például a farkas - tekintetében előírt szigorú védelmi rendszer azokra a példányokra is alkalmazandó, amelyek elhagyják természetes élőhelyüket, és az emberi lakóterületeken tartózkodnak.

2016-ban egy állatvédelmi egyesület személyzete egy állatorvos kíséretében előzetes engedély nélkül befogott és elszállított egy farkast, amely egy olyan román falu lakójának ingatlanját látogatta, amely az élőhelyvédelmi irányelv alapján védett két nagy terület között található. A befogott farkas rezervátumba történő elszállítása azonban nem úgy történt, ahogy eltervezték, és a farkasnak sikerült a környező erdőbe menekülnie. Farkas rossz körülmények között történő befogásához és szállításához kapcsolódó jogsértések miatt feljelentést tettek. E büntetőeljárás keretében a kérdést előterjesztő bíróság arra keresi a választ, hogy az élőhelyvédelmi irányelv védelmi rendelkezései alkalmazandók-e a vadon élő farkasoknak valamely agglomeráció közelében vagy valamely közigazgatási területi egység területén történő befogására."

....

Ez pedig a sajtóanyag utolsó bekezdése:

"Így a Bíróság megerősítette, hogy a farkashoz hasonló védett állatfaj valamely példányának befogása és szállítása kizárólag az illetékes nemzeti hatóság által az élőhelyvédelmi irányelv 16. cikke (1) bekezdésének b) és c) pontja alapján elfogadott, többek között közbiztonsági indokon alapuló eltérés keretében hajtható végre."

 

Akit pedig érdekelnek a döntés részletei, itt találja meg azokat magyarul. (Ha valaki kinyomtatná, az 5 oldalt tenne ki.)

Forrás: EU Bírósága

Észrevétel:

 

Tehát ha valaki farkast észlel lakóhelye közelében, eszébe ne jusson hebehurgya módon nekilátni befogni és elszállítani távolibb helyre azt szerettei, lakókörnyezete védelme érdekében. Dokumentáljon mindent, forduljon a megfelelő nemzeti hatósághoz és kérjen eltérési engedélyt az EU "élőhelyvédelmi" irányelvében foglaltak idevágó részei alól, várja ki a hatóság jogerős válaszát, majd az abban foglaltak szerint lásson hozzá.

Ha közben a farkas - nem törődve e procedúrával - valami kellemetlenséget okozna házkörüli állatállományban, vagy pláne emberben, akkor biztosan arra is meg lehet majd találni az irányelvnek és a nemzeti jogszabályoknak megfelelelő magyarázatot, választ, előbb-utóbb. Persze hogy ez gyógyír lesz-e a bekövetkezettekre, azt majd akkor lehet eldönteni.

A természet erőivel (de legalább a nagyragadozókkal) szembeni embervédelmi és jószágvédelmi EU irányelvre pedig feltehetően egyhamar nem számíthatunk.

MM

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.