FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-20

Az EU Biodiverzitási Stratégiája 2030-ig

Ma jelent meg az EU 2030-ig szóló Biodiverzitási Stratégiája. Alcíme: Hozzuk vissza a természetet életünkbe. Ursula von der Leyen: olyan gazdasági és gazdaságélénkítési modell létrehozására törekszünk, amely többet ad vissza a Földnek, mint amennyit elvesz tőle.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az alábbi szövegek a EB EU Biodiverzitási Stratégiája 2030-ig honlapoldaláról vannak.

 


 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke: "Az európai zöld megállapodással olyan gazdasági és gazdaságélénkítési modell létrehozására törekszünk, amely többet ad vissza a Földnek, mint amennyit elvesz tőle. Ennek a folyamatnak alapvető részét képezi az uniós biodiverzitási stratégia, mely védelmezi és helyreállítja a természetet."

 

Az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség példátlan csökkenése és a pusztító világjárványok terjedése egyértelmű üzenetet közvetít számunka: itt az ideje, hogy rendezzük viszonyunkat a természettel.

 

 

A 2030-ig tartó időszakra szóló biodiverzitási stratégia célkitűzése, hogy az előttünk álló évtizedben helyreállítsuk kontinensünk biológiai sokféleségét. Ez az emberek, az éghajlat és a Föld javát szolgálja.

 

Miért van szükség a biológiai sokféleség védelmére?

 

A biológiai sokféleség elengedhetetlen az élethez. Bolygónk minden lakójának sorsa és a gazdaság függ tőle. A természet csak akkor nyújt védelmet számunkra, és csak akkor tudja biztosítani megélhetésünket, ha egészséges és képes megújulni. 

Rengeteg mindent köszönhetünk a biológiai sokféleségnek: az élelmiszereket és gyógyszereket, az anyagok széles palettáját, szabadidős tevékenységeinket, az egészségünket és jóllétünket. Az ép ökoszisztémák gondoskodnak a levegő és a víz tisztaságáról, segítenek megőrizni az éghajlat egyensúlyát, a hulladékból új erőforrást hoznak létre, lehetővé teszik a termények beporzását, csak hogy néhányat említsünk a legfontosabbak közül. 

A természet gazdasági lehetőségeket kínál: a globális GDP fele (40 billió euró) a természettől függ.

 

Eddig sosem tapasztalt mértékben pusztul a természet a felelőtlen és fenntarthatatlan emberi tevékenységek miatt. 

A vadon élő fajok populációja világszerte 60%-kal csökkent az elmúlt 40 évben. Egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye.

 

 

 

A biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság összefügg egymással, és tovább súlyosbítják egymást. 

Ahhoz, hogy el tudjuk érni a 2030-ra kitűzött éghajlat-politikai céljainkat, elengedhetetlen, hogy
helyreállítsuk az erdőket, a talajt és a vizes élőhelyeket, valamint zöld területeket hozzunk létre a városi térségekben.

 

 

A biológiai sokféleség helyreállítására irányuló új uniós stratégia:

 

Védett területeket fog létesíteni:

- az európai szárazföldi területek legalább 30%-án,

- az európai tengeri területek legalább 30%-án,

- szigorúbb védelmet nyújtva a még meglévő természetes és őshonos erdőknek Európában, és új jogi keretet biztosítva a természet helyreállítására, mely 2021-ig kötelező célértékeket ír elő.

 

Európa-szerte helyreállítja a sérült szárazföldi és tengeri ökoszisztémákat azáltal, hogy:

- növeli az ökológiai termelés és a biológiai sokféleségben gazdag tájegységek részarányát a mezőgazdasági földterületeken,

- megállítja a beporzók pusztulását, és visszafordítja annak trendjét,

- 2030-ig 50%-kal csökkenti a növényvédő szerek használatát és az azokkal járó kockázatokat,

- legalább 25 ezer km-nyi folyót az EU-ban visszaállít természetes, szabadon folyó állapotába,

- 3 milliárd fa ültetéséről gondoskodik 2030-ig. [Szerkesztői megjegyzés: 10.000 db/ha esetén ez 300 ezer ha-t jelent 10 év alatt az EU összes országában együtt.]

 

Évente 20 milliárd eurót szabadít fel különböző forrásokból - uniós alapokból, valamint köz- és magánfinanszírozásból - a biológiai sokféleség helyreállítására. A természeti tőkére és a biodiverzitásra vonatkozó megfontolások be fognak épülni a döntéshozatali folyamatokba.

Az EU vezető szerepet tölt be a világban a biológiai sokféleség helyreállítására irányuló erőfeszítések terén. Az EU kötelezettséget vállalt erre a Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 2021. évi konferenciájára készülve.

 

A biológiai sokféleség gazdasági hatása

 

A világ GDP-jének közel fele - mintegy 40 billió euró - a természettől függ.

 

A három legnagyobb gazdasági ágazat:

- építőipar,

- mezőgazdaság,

- élelmiszergyártás.

Ezek az ágazatok nagymértékben függnek a természettől, és együttesen több mint 7 billió eurót hoznak a konyhára. Milyen előnyei származnak a gazdaságnak a biológiai sokféleségből?

- A tengeri állományok megőrzése több mint 49 milliárd euróval növelheti a tengeri eredetű élelmiszerek piacának éves nyereségét.

- A part menti vizes élőhelyek védelme éves szinten mintegy 50 milliárd euró megtakarítást eredményezhet a biztosítási ágazat számára az árvízkárok csökkentése révén.

 

A tétlenség gazdasági és társadalmi költségei:

- Súlyos árat fizetnénk az EU-ban gazdasági és társadalmi szinten egyaránt, ha nem tennénk semmit a környezetet és az éghajlatot fenyegető veszélyek leküzdéséért. Gyakoribbá válnának a szélsőséges időjárási jelenségek és a természeti katasztrófák, az uniós GDP pedig átlagban akár 2%-kal csökkenhetne, és bizonyos tagországokban, illetve régiókban ennél még nagyobb mértékű visszaesés következne be.

- A biológiai sokféleség csökkenése visszaveti a terméshozamot és a halászati fogások mennyiségét, növeli az áradások és más katasztrófák okozta gazdasági veszteségeket, valamint megfoszt bennünket a gyógyszerek lehetséges új forrásaitól.

- A világ élelmiszernövényeinek több mint 75%-a beporzáson alapul.

- Az előrejelzések szerint a rizs, a kukorica és a búza átlagos terméshozama világszinten a globális felmelegedés egy fokára vetítve átlagosan 3-10%-kal fog csökkenni.

 

Munkahelyteremtés:

A természet helyreállítása ráadásul közvetlen és közvetett munkalehetőségeket teremt, és az érintett helyi közösségek fellendülését eredményezheti.

Becslések szerint a Natura 2000 hálózat 104 ezer közvetlen munkahelyet támogat a védett területek fenntartásával kapcsolatos tevékenységek terén, valamint 174 ezer munkahelyet az EU-ban, ha beszámítjuk a közvetett és indukált munkahelyeket is. A Natura 2000 irányítására és megóvására fordított beruházás évente hat milliárd eurót tesz ki. A jövőben a biodiverzitással kapcsolatos tevékenységek várhatóan akár 500 ezer munkahelyet hozhatnak létre.

Ami a mezőgazdaságot illeti, az EU-beli 9,6 millió agrármunkahely közül 1,3 közvetlenül vagy közvetve a Natura 2000 hálózathoz kapcsolódik. Az idegenforgalmi ágazat 12 millió embert foglalkoztat Európában; 3,1 millió álláshely a szektorban tájvédelmi területekhez, például a Natura 2000-hez tartozó területekhez kapcsolódik. 

Az uniós költségvetés éghajlat-politikára szánt 25%-ának jelentős részét a biológiai sokféleség megóvására, illetve helyreállítására és természetalapú megoldások kifejlesztésére fogják fordítani. 

 


 

A téma honlapoldalán ennyi van magyarul és ezen kívül elérhetőek az alábbi dokumentumok:

 

Communication: EU Biodiversity Strategy for 2030 - Bringing nature back into our lives [Az EU Biodiverzitási stratégiája 2030-ig - Visszahozni a természetet az életünkbe] Közzétéve: 2020. május 20. Elérhető az angol mellett németül és franciául is. (pdf, 27 oldal Ebben sok helyen szerepelnek erdővel, erdőgazdálkodással kapcslatos ügyek.)

 

Factsheet: EU Biodiversity strategy 2030 [Csak angolul. Adatlap az EU Biodiverzitási stratégiája 2030-ig] Közzétéve: 2020. május 20. (2 oldal, pdf, Csinos grafikai elemekkel lényegében a fent már leírtakat tartalmazza.)

 

Factsheet: the business case for biodiversity [csak angolul. Adatlap: Tájékoztató: a biodiverzitás üzleti példája] Közzétéve: 2020. május 20. (2 oldal pdf)

Forrás: Európai Bizottság

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.