FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-29

Korszakváltás előtt az erdőgazdálkodás

Erdőgazdálkodási újítások. A megszűnő korábbiak helyett friss, szigorúbb szerződések lesznek. Jelentős változásokat hoz a hazai erdőgazdálkodók életében az az új jogszabály, amelyet tegnap (05.19-én)fogadott el az Országgyűlés.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Frissítés (2020-05-29):

A Magyar Közlöny 2020. évi 125. számában megjelent a 2020. évi XL. törvény a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról. A rendelet 2020. július 1-jén lép hatályba.

 

********

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szükségessé vált a módosítás, a tulajdonosok ugyanis sokszor kiszolgáltatottak voltak a megbízott erdőgazdálkodókkal szemben. Gyakran előforduló probléma, hogy a fakitermelést a megbízott elvégezte, azonban az azt követő erdőfelújítási kötelezettséget nem teljesítette, így a tulajdonosok magukra maradtak. Éppen ezért az új szabályozás - a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról - a jövőben minden erdőgazdálkodásra kötött megbízási szerződést megszüntet, az új megállapodásokat pedig szigorú szabályokhoz köti. Jelenleg, akinek nincs tulajdonában valamilyen erdő, csak haszonbérlet útján válhat erdőgazdálkodóvá. A haszonbérlet tervezhetősége ugyanakkor bizonytalanabb, mint a szántóföldek esetében, ezért a jogalkotók az erdőre vonatkozó speciális erdőgazdálkodási haszonbérleti szabályokat határoztak meg.

Az agráriumon belül az erdőgazdálkodás egyébként is egy speciális terület. Míg például a szántóföldi növénytermesztés esetében a termés, illetve a nyersanyag minden évben nagyságrendileg hasonló éves haszonnal és ráfordítással tervezhető, az erdőknél azonban a megújítási ciklus jellemzően több emberöltő, a csak ráfordítást igénylő időszak hossza akár évtizedes is lehet. Ahogy azt az elmúlt évek is mutatják, az értékesítési lehetőséget felülírhatja egy viharkár, vagy csökkenő tűzifakereslet egy enyhe tél után, valamint a faipar feldolgozók képességeinek ingadozása. - A jogcímek módosításával átfogó és bővített földhasználati, illetve erdőgazdálkodási jogcímpalettát tudunk kínálni az erdőtulajdonosoknak és az erdőgazdálkodóknak egyaránt, amely közül a tulajdonosok az igényeiknek és az erdeik sajátosságainak megfelelően tudnak választani - fogalmazott a Magyar Nemzetnek küldött válaszában a tárca.

 

Fotó: Éberling András

 

Az erdőkezelés esetében újdonság a határozatlan idejű szerződés, amelynek keretében szükség lesz a szoros elszámolásra a tulajdonosok és az erdőgazdálkodó között. Ez kedvező lehet azok számára, akik folyamatosan szeretnének részt venni az erdőgazdálkodás irányának meghatározásában és a gazdálkodással járó anyagi kockázatot is maguk vállalják.

Azokra is gondoltak a jogalkotók, akik erdeiket úgy kívánják határozott időre és kifejezetten hosszú távon egy integrációt megvalósító erdészeti szakirányító vállalkozásra bízni, hogy meghatározzák a gazdálkodás során elérni kívánt távlati célokat. A megvalósításba, illetve a cél eléréshez szükséges tevékenységek kiválasztásába azonban nem kívánnak beleszólni. Mivel az erdőgazdálkodói tevékenység, többek közt a telepítés, a nevelés és a megújítás évtizedekre meghatározza az erdő jövőjét, ezért a tulajdonosok számára plusz biztosítékot jelenthet, ha úgy döntenek, hogy átadják az erdőgazdálkodási feladatot másnak, de az csak erdészeti szakirányító vállalkozás lehet.

 

Az erdőhasználatra vonatkozó szabályok mellett a szankciórendszer is megújul. A minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a kormány bürokráciacsökkentési törekvésével összhangban egyszerűbb, átláthatóbb és közérthetőbb bírsági rendszer lép életbe. A most elfogadott jogszabály legtöbb esetben az eddigi fix bírság helyett mérlegelési szemponton alapuló szankcionálási lehetőséget ad a hatóság számára. A súlyos jogsértések kivételével a főszabály szerint a hatóság először csak figyelmeztetni fogja a vállalkozásokat.

Forrás: Magyar Nemzet
Írta: Köpöncei Csilla

Kiegészítés:

 

A fentiekben említett, Parlament által elfogadott törvény javaslat, az időközben ahhoz érkezett és elfogadott módosításokkal 2020. 05. 20-án még kihirdetés előtt áll, így annak pontos, végleges tartalmát csak néhány nap múlva lehet majd megismerni. A várható tartalmaz ugyanakkor a kapcsolódó, korábbi FATÁJ cikkek már igyekeztek bemutatni.

 

 

Kapcsolódó:

 

Új törvényjavaslat az osztatlan közös földtulajdon felszámolására Ez volt a fentiek szerint elfogadott előkészítése FATÁJ 2020-04-29

Erdőtörvény és rendeletei - egységes szerkezetben Ez a fenti módosítás előtti állapotot mutatja FATÁJ 2020-04-27

Kitolódott a megbízásos erdőgazdálkodói szerződések érvényességi határideje Ebben a cikkben található a fenti módosítást előkíszítő javaslatcsomag. FATÁJ 2020-04-17

Az elavult magánerdő-használati jogcím kivezetése Szalai Károly írása az kkor már ismert várható változásokról. FATÁJ 2020-04-06

MM

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.